11. 8. 2014.

Ana toči, Ana služi...

Anatol Frans
Iako ni u svoje vreme nije bio bogzna koliko popularan, jedan francuski pisac je postao zvezda per se širom sveta - baš zahvaljujući ukrštenim rečima. Istina, dobio je Nobelovu nagradu za književnost, ali dobili su je još mnogi čijih dela, a ni imena, ni pred puškom ne bismo mogli da se setimo. ANATOL Frans (izv. Anatole France) je, eto, cirka 100 godina nezamenljiv u svim mogućim zagonetkama, pa i oni koji su se ukrštenim rečima bavili samo iz dosade na nekom komunistički udobnom radnom mestu, a u životu nisu pročitali ni čitanku za 6. razred, u pola noći kao iz topa mogu da otpevaju tu šestoslovnu reč. U jednom periodu je američki režiser ukrajinskog porekla Anatol Litvak (izv. Анатоль Литвак) bio glavni enigmatski konkurent Fransu, ali smo se vremenom opet vratili starom, dobrom tvorcu "Crvenog krina" i "Malog Pjera".

ANATO je, zapravo, jedan od najfrekventnijih lanaca u ukrštenim rečima, pa je  zahvaljujući tome svaki rešavač već na početku svog "staža" prinudno usvojio sijaset manje ili više značajnih pojmova. Kada je L na šestoj poziciji, a postoji mogućnost proširenja, najveće šanse da se pojavi u kombinaciji ima ANATOLIJ (Karpov, a onda i Ljadov, Lejn ili neki četvrti). Eksploatacija Karpovljevog imena je, reklo bi se, sasvim opravdana s obzirom na to da je reč o jednom od najvećih šahista svih vremena, ali je činjenica da pomalo preterujemo. Sledeća varijanta za jednosmerno proširenje niza ANATOL je, dabome, ANATOLIJA, što je drugi, odnosno treći naziv Male Azije tj. Anadolije. Dublet sa T je nešto češći u hrvatskoj literaturi, jer se Hrvati valjda oslanjaju na grčki original, dok smo mi reč preuzeli iz turskog. Sledstveno, moguće je koristiti i etnike Anatolac, Anatolka, Anatolci, a ukoliko nekome baš zatreba sedmoslov - može se poslužiti transkribovanim starogrčkim nazivom, koji znači "istok" i glasi ANATOLE (izv. Ἀνατολή) ili ANATOLI (po novogrčkom izgovoru). Kuriozitet je da u grčkoj mitologiji postoji i ANATOLA, jedna od 12 Hora - zaštitnica dnevnih sati, boginja izlaska Sunca, a njeno alternativno ime je ANATOLIJA.

Neku pristojno poznatu Anu sa prezimenom koje počinje trosolovom TOL nije baš lako pronaći: u Gugl pretrazi se kao prva nameće nama potpuno neznana američka glumica ANA TOLPAT (izv. Anna Tolputt), dok ostale takoreći nisu ni vredne pomena. Kada se lanac proširi u oba pravca, pojavljuju se dve opskurne nauke: TANATOLOGIJA i ATANATOLOGIJA. Ova prva proučava smrt kao fenomen, posebno njene psihološke aspekte, a pošto se koristi i u medicinskoj teoriji, može se reći da nije bez smisla ni upotreba pojma TANATOLOG. Međutim, nije baš izvesno gde se to proučava nauka o besmrtnosti duše, a ni da li u realnosti postoje ATANATOLOZI, iako je Vujaklija zabeležio taj pojam (kao i još par stotina kojima je nemoguće ući u trag).

Od svih medicinara, enigmatski venčić od lovorovog lišća najponosnije nosi ANATOM ili ANATOMISTA, a ako lekari uopšte rešavaju ukrštene reči (budući da im je opšta kultura u proseku na donjem minimumu, a nadmenost na neslućenom maksimumu, verovatno nema mnogo inteligenata iz te kategorije koji gube svoje skupo vreme na jeftinu zabavu za običan puk), sigurno ih nešto štecne u okolini miokarda kad se sretnu sa pojmom ANATOMIJA, jer je to, kažu, u ovim našim mega-intelektualnim nacionalnim okvirima najteži ispit na tom uzvišenom fakultetu. Takođe, tu je i niz sinonimnih glagola i glagolskih imenica: ANATOMIRATI, ANATOMISATI, ANATOMIZIRATI, ANATOMIZOVATI, a onda i milion sintagmi: ANATOMSKI NOŽ, ATLAS, ULOŽAK, RANAC itd.

Svetlana Toma
Jedna naša pozorišna rediteljka se zove ANA TOMOVIĆ, nije nepoznata ni vojvođanska političarka ANA TOMANOVA-MAKANOVA, a ANA TOMAŠKOVIĆ je popularna hrvatska voditeljka. Postoji nekoliko žena koje se potpisuju kao ANA TOMIĆ (odbojkaška sutkinja iz Valjeva, kustoskinja Muzeja Narodnog pozorišta...), ali bi tu kombinaciju ipak trebalo izbegavati, pošto nijedna od njih nije posebno slavna. Dvosmernim proširenjem niza stižemo do instrumenta koji, verovali ili ne, služi za utvrđivanje (merenje?) smrti po Vujakliji, i zove se TANATOMETAR, ili do Klaićeve "ubilačke strasti" koja se zove TANATOMANIJA, mada je ipak humanije pronaći neku živu žensku personu, jer ih stvarno nije malo: JANA TOMAZINI (slovenačka stonoteniserka), SLAĐANA TOMAŠEVIĆ (voditeljka "Beogradske hronike"), DRAGANA TOMAŠEVIĆ (naša bacačica diska), JOVANA TOMANOVIĆ (naša slikarka, živi u Italiji), SVETLANA TOMA (ruska glumica) itd.

Ana Torv
Koje još slovo može biti poslednje u šestoslovu? Anatol i anatom su dosadili i bogu i rešavačima, a zanimljivo je da, bez obzira na dobar izvor, ANATON nije mnogo rabljen pojam. Naime, to je po Vuku sinonim za anis ili anason. Takođe, čudno je da znamo za Askalon, a nismo otkrili ANATOT, drevni grad u Izraelu, u kojem je rođen biblijski prorok Jeremija. Ovih dana je na engleskom govornom području vrlo popularna Teksašanka ANA TOD (izv. Anna Todd), koja je napisala internet-bestseler "Posle", inspirisana svojom ljubavlju prema britanskoj pop grupi One Direction (ipak, nije uputno pripajati je enigmatskom fondu bez preke potrebe). Nažalost, ne postoji nijedna proslavljena Ana sa prezimenom Tor (a imala bi šanse da u našoj enigmatici brzinom svetlosti postane slavnija od asanatora), ali među selebritijima se krije ANA TORV (izv. Anna Torv), australijska glumica koju zahvaljujući ulozi u naučno-fantastičnoj TV seriji "Na rubu" poznaje i naša publika. Konačno, na šestu poziciju je moguće smestiti i slova C i K, jer u Klaićevom rečniku nalazimo ANATOCIZAM - uzimanje kamate na kamatu, lihvarenje (grč.) i ANATOKSIN - toksin kome su oduzeta otrovna svojstva (SANU).

Lanac ANATO se, inače, dvosmerno može proširiti na još bezbroj načina. Kad nas ne ograničava L ili M, obično posežemo za pojmovima SANATOR, SANATORIJUM, ASANATOR, EMANATOR i sl., ponekad za onim mrtvačkim, poput TANATOS (helenski bog smrti), TANATOZIS (medicinski naziv za umiranje jednog dela tela) ili TANATOIDE (bolesti praćene obamrlošću), često iskrsava SLANA TORTA, a nešto ređe imenica RAZGRANATOST. Ukoliko želimo da proširimo niz samo ulevo tj. naviše, a ne zadovoljavamo se pridevom GRANATO ili RAZGRANATO, u Vujaklijinom leksikonu, među ostalim neispravnim odrednicama, možemo pronaći i SPIANATO, što je, veli, muzička oznaka za "prosto, neizveštačeno". Treba znati da je reč neispravno transkribovana, jer nema osnova za izuzimanje međusamoglasničkog J. Pošto u našem jezičkom sistemu ne postoji piano već PIJANO, korektno je jedino SPIJANATO.

Lana Toković
Zanimljivo je da od poznatih žena čija imena imaju završno -ANA, a prezimena im počinju na TO-, češće nego što bi bilo opravdano s obzirom na nivo popularnosti spominjemo (bivšu) pop-rok pevačicu koja se zove LANA TOKOVIĆ, liderku grupe "Lana i Aldo". U šemu se uklapaju i atletičarka BILJANA TOPIĆ, glumica TATJANA TORBICA, folk pevačica JANA TODOROVIĆ, pop pevačica SUZANA TOT, pozorišna rediteljka LILJANA TODOROVIĆ itd.

1 коментар:

Mandrak је рекао...

Mistikus je poslao dopunu: IVANA TODOROVIĆ, naša rediteljka socio-dokumentarnih filmova.