4. 2. 2017.

Mala Arijela


Likovi iz Diznijevih animiranih filmova neretko sadrže vrlo upotrebljiva imena u enigmatskom smislu (strukturalno neodoljiva + opštepoznata). U ovom postu će biti reči o tevabiji svima znane MALE SIRENE, "kćeri" Hansa Kristijana Andersena i junakinje megapopularne franšize. Prvi Diznijev dugometražni crtać Mala sirena (eng. The Little Mermaid) osvojio je svet 1989. godine, 1992. je premijerno prikazana prva od 31 epizode istoimene animirane serije, a 2000. je lansiran nastavak Mala sirena 2: Povratak u more (eng. The Little Mermaid II: Return to the Sea). 2008. je javnosti predstavljen i specijalni crtać o detinjstvu Male sirene (eng. Ariel's beginning). 

Crvenokosa Mala sirena se, dabome, zove ARIEL. U hrvatskoj sinhronizaciji joj je pridodato jedno A, te se u križaljke uselila kao ARIELA, dok se na srpskom govornom području proslavila pod originalnim imenom, iako se može koristiti i oblik Arijela (VI knjiga iz edicije "Diznijevi klasici"). Kao što smo videli u postu o intervokalnom J, u ćiriličnim tekstovima bi valjalo koristiti transkripciju, što će reći: Аријел, no budući da se u latinici transliteracija stranih imena može tolerisati do izvesne granice smisla, ni upotreba petoslova Ariel nije greh (u ovom slučaju, fonetika se ne razlikuje od grafije, te se prisustvo slova J svodi na povlađivanje pravopisu). Ipak, u srpskom ne bi bilo opravdano adaptirati ime, a ne ubaciti J (dakle, može Arijel, Arijela, čak i Ariel, ali ne Ariela; uz to, koju god varijantu izabrali, po padežima se menja kao Arijela). 

Članovi Arijeline porodice su kršteni baš po enigmatskoj meri: njen otac je kralj TRITON (eng. Triton), vladar podvodnog kraljevstva ATLANTIKA (eng. Atlantica), a majka se zove ATENA (eng. Athena). Čini se da su to vrlo interesantni alternativni opisi za uobičajene pojmove u ukrštenicama ("starogrčki bog talasa/vodozemac" i "starogrčka boginja rata i mudrosti"), a i imena njenih sestara predstavljaju atraktivne doprinose enigmatici: ATINA (eng. Attina), ALANA (eng. Alana), ADELA (eng. Adella), AKVATA (eng. Aquata), ARISTA (eng. Arista) i ANDRINA (eng. Andrina). Na svet su došle sa razmakom od godinu dana, Atina je najstarija, a Ariel najmlađa (u filmu iz 1989. ima 16 godina). Lako ih je razlikovati po boji "uniforme" (prslučeta i repa): Atina je u narandžastom, Alana u ružičastom, Adela u žutom, Akvata u tirkiznom, Arista u crvenom, a Andrina u purpurnom. Jedino Ariel, poput svoje majke, nosi raspareni komplet: plavo prsluče i zeleni rep. 

Verni sluga princa ERIKA (eng. Eric) zove se GRIMSBI (eng. Grimsby, u hrvatskoj sinhronizaciji GREGOR), a jednako odana sluškinja KARLOTA (eng. Carlotta); okrutna guvernanta Tritonovih kćeri jeste MARINA DEL REJ (eng. Marina Del Ray); URSULA (eng. Ursula) i MORGANA (eng. Morgana) su morske veštice, glavne negativke u franšizi, a protagonistkinja drugog nastavka, kći Erika i Ariel, nosi ime MELODI (eng. Melody).

Najbolji drugovi Male sirene su čuveni rak SEBASTIJAN (eng. Sebastian) i tropska ribica FLAUNDER (eng. Flounder, u srpskim adaptacijama: IVERKO), a u franšizi se pojavljuju i drugi antropomorfni stvorovi sa zgodnim imenima: morski galeb SKATL (eng. Scuttle, u srpskoj sinhronizaciji TV serije: TRČA, ponekad samo GALEB), morski siren, Arijelin drug URČIN (eng. Urchin, u sr sinhronizaciji JEŽA), jastog LOBSTER MOBSTER (eng. Lobster Mobster, u sr sihnronizaciji: GANGSTA), MANTA rđavih namera (eng. Evil Manta, u sr sinhronizaciji: ZLI RAŽA), ljubičasta hobotnica-pijanista INK SPOT (eng. Ink Spot), riba-saksofonista ČIKS (eng. Cheeks), zla hobotnica OKTOPID (eng. Octopid), Tritonov pomoćnik, kornjača DADLI (eng. Dudley), zelena jegulja MOREJ (eng. Moray), morž DEŠ i pingvin TIP (eng. Dash & Tip), krokodili EB i FLO (eng. Ebb & Flo)...

Šeri Stoner
Uzgred, pri kreiranju lika Male sirene, animator GLEN KIN (eng. Glen Keane) koristio je nekoliko živih modela, pre svih - svoju suprugu. U medijima se često navodi da je crte lica Arijeli pozajmila tada šesnaestogodišnja ALISA MILANO (eng. Alyssa Milano), zvezda TV serije "Čari". Za facijalnu ekspresiju i gestikulaciju kriva je glumica ŠERI STONER (eng. Sherri Stoner), zahvaljujući kojoj Ariel često grize donju usnu, a za pokrete kose pod vodom korišćeni su snimci iz kosmosa astronautkinje SALI RAJD (eng. Sally Ride).

Нема коментара: