14. 4. 2013.

PRVA MODERNA BELINA

Utemeljivač savremene srpske enigmatike - Boško Petrović u "Beokvizu" br. 29 (januar 2009.) predstavlja svoj ingeniozni rani rad, koji se može smatrati uvodom u novu enigmatsku eru. Tom prilikom piše:

"Pred vama je ukrštenica na slobodan lik, objavljena pre tačno 50 godina u "Razonodi miliona", zima 1958/59. To je prva ukrštenica osmišljena kao izraz bunta, slobode stvaralaštva u nesimetričnom liku. "Kraljica zagonetki" se pokazala u svom novom ruhu, ušla u svet enigmatike sa bogatom kombinatorikom, svežinom i - iznad svega - ispunjena dušom i novim izrazom. U sadržaju se po prvi put pojavljuju velike beline, koje svojim neukrotivim svojstvima osvajaju i sastavljače i široku publiku rešavača.

Kao začetnik ove ideje, odmah sam osetio veliku popularnost "belina" u svekolikom svetlu enigmatike i njenih poštovalaca. Pošto sam sve zagonetke sastavljao na čistom belom papiru, osećao sam slobodu da ukrštam reči bez šablonskih mreža i kockica, shvatajući da na taj način autor može da ode veoma daleko, u neki svoj lični nedogled. "Beline" su osvojile "Kraljicu zagonetki", njene autore i rešavače, i do današnjeg dana predstavljaju krunu svih ukrštenica i velikih majstora enigmatike. Sada, na višedecenijskom rastojanju, vidim da su u poplavi enigmatskih časopisa, listova i dodataka u dnevnoj štampi te veličanstvene beline potamnele u dobijenim postavkama nekih starih i večitih početnika i njihovih sledbenika. S jedne strane besmisleno rekorderstvo, a sa druge enigmatska neukost - opustošili su plemenitost maštovitosti i dušu ovim dragocenim idejama. Ipak, vreme nosi i napredak koji će jednog dana ponovo zablistati u srpskoj enigmatici."


Pdf sa opisima OVDE.

Нема коментара: