20. 4. 2013.

Skandinavke sa rekordnim belinama

Rešad Besničanin je priložio dve izvrsne skandinavke, u kojima je po ko zna koji put demonstirao vrhunsku kreativnost, postižući kombinacije o kojima većina kolega može samo da sanja.

Već sam predstavio jedan njegov besprekoran "molerski" rad sa 5 pojmova i ugaonim proširenjem 7 x 7, pa je tada rečeno da su takvi sastavi veoma retki, a samim tim i dragoceni. Poenta, naravno, nije u samoj belini, već u perfektnoj organizaciji te beline, kao i u utisku da je svaka reč na svom mestu - što rešavanje čini lagodnim i zabavnim. Postoje autori koji u tehničkom smislu imaju slične ili čak iste pretenzije kao Rešad, ali ono po čemu se razlikuju jeste specifična pregnantnost, izbrušenost, odsustvo bilo kakve napregnutosti - što gotovo uvek karakteriše njegove radove.

Predstavljam sastav (Izabel Ađani) koji je strukturalno veoma sličan skandinavci sa Sandrom Bulok, ali i još jedan, kojim je Besničanin otišao korak dalje. Naime, u skandinavci sa Marijom Karan je poređao 6 jednakih reči i uspeo da ostane na nivou korektnosti! Ovakvih radova u našoj enigmatici skoro i da nema (jedan je moj, ali još uvek čeka red u "Enigmi", te će biti predstavljen tek posle objavljivanja), pa bih uputio neobavezni poziv enigmatama koji posećuju blog da pokušaju da daju svoj "odgovor" na ovaj svojevrsni rekord.

Obe su objavljene u "Enigmi" (I. Ađani - 2002 , M. Karan - 2005).



Pdf za rešavanje OVDE.

8 коментара:

Анониман је рекао...

Mislim da smo ja i Rešad Besničanin objavili najviše "molerskih" radova sa 5 jedanaestica i to pretežno u listu NOVOSTI ENIGMA. Ja sam imao jednu sa 5 jedanaestica i šestu reč od 9 slova, dok je Rešad uspeo da poređa svih 6 jedanaestica. Dešava se da dođe do zasićenja i pitanja ćemu sve to? Em, se mučiš danima, em, rad nije plaćen koliko vredi, em, si stekao neko ime u enigmatici, tako da ti ni slava nije potrebna. Jedini odgovor je - za svoju dušu i da vidiš dokle možeš da ideš u toj svojoj astronomiji. Ne kaže se badava da na sve mogu uzeti, osim duše.
Lozničanin

Miroslav Cvetković је рекао...

Srećan rođendan autoru ovih izvanrednih skandinavki!

Unknown је рекао...

Đe si Mladene, što te nema ovoliko vremena?

Mandrak је рекао...

Racunar mi je jos uvek u komi, Ilija, a ne mogu da obecam da ce se uskoro probuditi, jer kvar prevazilazi moje finansijske mogucnosti.
U svakom slucaju, cim resim problem, nastavicu sa postavljanjem.

Анониман је рекао...

Ovde je izgleda raspust.

Ime је рекао...

Zasluženi!

Rešad Besničanin је рекао...

Ova skandinavka sa Izabel Ađani ima PDR (prosečna dužina reči)6,71.
Zanimljivo je da moja skandinavka sa Sandrom Bulok, iako po stilu kreiranja liči na gore pomenuti rad, ima PDR 5,40.

PVC Stolarija је рекао...

hehehehe dobre skandinavke