3. 4. 2013.

Skandi sa retkom belinom

Današnja skandinavka je objavljena u Enigmi br. 2148 (2. VIII 2002.), i može se reći da je izuzetna i u formalnom, i u sadržinskom smislu.

Što se tiče forme, kuriozitet je belina 7 x 7, koja "izranja" iz osnove od 4 jedanaestice! Oni koji su upoznati sa domaćim enigmatskim prilikama, bilo da se radi o poklonicima ili protivnicima belina, dobro znaju koliko je teško napraviti takvu kombinaciju. Spretni sastavljači se najčešće zadovoljavaju kvalitetnom "molerskom belinom", a kombinacija sa drugim modelom beline, kvadratom 7 x 7, je prava retkost. 
(Povrh svega, da bi "doživljaj" spektakularniji, autor je kao 6. vodoravni pojam provukao još jednu jedanaesticu!)

Ono što podupire vrednost ovog sastava jeste besprekoran izbor reči. Dakle, ovde nema ničega diskutabilnog, problematičnog, sumnjivog, niti nedovoljno poznatog, a to rešavačima omogućava da sa uživanjem otkriju ime i prezime glumice sa slike. Drugim autorima, pak, daje priliku da budu svedoci vrhunskog enigmatskog sklada, koji je nezvanični ideal svih nas. Takođe, nije na odmet primetiti da dominacija tzv. monotonih reči sama po sebi ne mora predstavljati nedostatak, ukoliko te reči nisu banalne i sasvim "izlizane". To se u ovom radu, kao u malo kom drugom, vrlo jasno vidi. 

Autor je - ko bi drugi mogao biti!? - Rešad Besničanin.

Pdf OVDE.

1 коментар:

Rešad Besničanin је рекао...

Uzeo sam i analizirao ovu i skandinavku sa Izabel Ađani. Interesantno je da, iako su slične po stilu kreiranja, razlikuju se itekako u prosečnoj dužini reči!
Skandinavka sa Sandrom Bulok ima PDR 5,40 a ova sa Izabel Ađani neverovatnih 6,71.