22. 4. 2015.

Krstio ih neko škrt (E)

Ev Vilijams
EV - jedan od osnivača i čelnika društvene mreže Tviter (Twitter) i veb-servisa Bloger (Blogger), dakle neko ko je i meni omogućio blogovanje, zove se Evan Vilijams (eng. Evan Williams, rođ. 1872), američki je programer i najčešće se predstavlja kao Ev;

EG - engleski viktorijanski slikar, Ogastas (eng. Augustus Egg, 1816 - 1863). Najvažnije delo: triptih "Prošlost i sadašnjost";

ED - američki glumac Haris (eng. Ed Harris, rođ. 1950). Zove se Edvard Alen, a od početka karijere koristi isključivo mudro izabrani nadimak. Najpoznatiji filmovi: "Apolo 13" i "Trumanov šou".

Johan Ek
EK - sovjetski tj. letonski režiser, Nikolaj (rus. Николай Экк, 1902 - 1976). Rođen je kao Nikolaj Vladimirović Ivakin, a najpoznatiji je po prvom ruskom ton-filmu "Put u život" (1931).
Nekada je u našim ukrštenim rečima uobičajeni opis za ovaj dvoslov bio "Luterov protivnik". JOHAN EK (nem. Johann Eck, 1486 - 1543) je bio nemački sholastičar, čuven po kritici teza svog bivšeg prijatelja Martina Lutera.
Takođe, često  se sreće opis "nemački kompozitor i dirigent, Verner". Ovaj klasicista se zvao Werner Egk (1901 - 1983), ali transkripcija EK nije najadekvatnija (radi se o anagramiranim inicijalima njegove žene Geigerin Elisabeth Karl). Inače, poznat je kao osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1936. (na OI je od 1912. do 1948. postojala disciplina umetnost!) 

El Makferson
EL - ime australijske glumice i bivšeg supermodela Makferson (eng. Elle Mcpherson, rođ 1964). Kod nas se proslavila kao Eli Mekfirson, no intervencija je neophodna (bar) kod imena, jer ga je dobila po čuvenom francuskom modnom časopisu El (fr. Elle)! Tačnije: izabrala je taj nadimak nakon udaje za fotografa ovog lista, jer je savršeno odgovarao njenom imenu ELENOR (eng. Eleanor, u većini slučajeva se transkribuje sa E, a jedan od izuzetaka je Elinor Ruzvelt). Devedesetih je bila najplaćeniji svetski model i jedina je živa Australijanka čiji se lik našao na poštanskoj markici. Svima je poznata kao Telo (The body), no malo ko može da nabroji njene filmske uloge (najveću tj. glavnu je ostvarila u filmu "Južni Kensington").
Uzgred, EL se neretko opisuje i kao "slikar Greko" (šp. El Greco, 1541 - 1614). Slavni renesansni umetnik se zvao Domenikos Teotokopulos, a El Greko je nedeljivi pseudonim (Grk), odnosno el je gramatički član i nema smisla tretirati ga kao ime. 

Teta Em & Doroti
EM - verovali ili ne, i ovaj frekventni dvoslov može biti ime, i to ime vrlo poznate literarne i filmske junakinje! Naime, u knjizi i filmu "Čarobnjak iz Oza" tetka dečje heroine Doroti Gejl se upravo tako zove (eng. Aunt Em)! Istina, nije moguće utvrditi da li je reč o tetki, strini ili ujni, jer Baum nije razjasnio rodbinske odnose: Doroti je siroče, a o njoj se staraju Aunt Em i Uncle Henry (najrazumniji prevod: Teta Em i Čika Henri). Em se, inače, zove Emili Braun (eng. Emily Brown).

En Hejč
EN - nema potrebe trošiti mnogo reči na ovo ime, jer je spisak popularnih vlasnica svima poznat. Autori ukrštenih reči čak mogu da idu ukorak sa vremenom, te da spomenu baš onu En koja je u datom trenutku najpopularnija. Poslednjih godina je to američka glumica EN HATAVEJ (eng. Anne Hathaway, rođ. 1982), a nekada su enigmatske zvezde bile njene koleginice Arčer, Bakster, Benkroft, Blajt, Šeridan, Hejč itd. Već je rečeno da ispravnija transkripcija glasi An, u predratnom periodu se upotrebljavala adaptirana varijanta Ana, a kasnije se ukorenio dvoslov sa početnim E, s tim što se Anna ne prenosi kao Ena. Uzgred, iz naših ukrštenica još uvek nije sasvim proterana jedna tvrdokorna greška: En se opisuje i kao "ime glumice Margaret". Takva glumica nikada nije postojala, a čuvena holivudska diva švedskog porekla, zvezda filmova "Sinsinati Kid" i "Viva Las Vegas" zove se EN-MARGRET (eng. Ann-Margret, rođ. 1941). Dakle, niti se njeno udvojeno ime može deliti (ako baš hoćete, preziva se Olson), niti je Margaret.

ER - gotovo svim rešavačima je poznat Judin sin Onan iz Biblije (u Daničićevom prevodu Avnan, pa bi, da izvinete, umesto onanije iz te varijante proizilazila avnanija), ali od hemijskog simbola za erbijum prvenac osnivača judejskog plemena nije uspeo da stekne enigmatsku slavu: njegovo ime je Er (kod Daničića IR). Poznat je kao prvi muž Tamare ili Tamar, ali nije dugo uživao u blagodetima braka pošto mu je Jahve presudio iz nedovoljno poznatih razloga ("jer je bio zao"). Tamar je nakon Erove smrti pripala Onanu (tzv. levirat), no on bračne dužnosti nije shvatao suviše bukvalno i u seksu je video zabavu, pa se pridružio bratu Eru u paklu (otuda spomenuta onanija, mada Onan nije, da izvinete još jednom, onanisao nego je prekidao koitus pre vremena... ili na vreme, kako se uzme). Dvostruka udovica je kasnije rodila svekru blizance, a jedan od njih (Peres ili Fares) je predak kralja Davida. Inače, treći Onanov i Erov brat kojem otac Juda nije hteo da ustupi snajku sačuvavši je za sebe, jeste Šelah, Šela ili Salom.

ET - nemački kompozitor i orguljaš, Kaspar (nem. Kaspar Ett, 1788 - 1847). Komponovao je duhovnu horsku muziku, a njegovo najznačajnije delo je "Kantika sakra" (lat. Cantica sacra).

Edž
EDŽ - englesko-australijska književnica, Arabela (eng. Arabella Edge, rođ. 1958). Proslavila se 2001. godine romanom "Kompanija" koji je preveden i na naš jezik.
Edž je i umetničko ime slavnog irskog muzičara, gitariste rok-grupe Ju Tu (U2). Rođen je kao Dejvid Evans (eng. David Evans, rođ. 1961).

- nekada je jedan od vodećih svetskih tenisera bio tamnoputi Amerikanac Artur Eš (eng. Arthur Ashe, 1943 - 1993), a pošto se nije pojavila nijedna bitnija i aktuelnija osoba sa tim prezimenom, još uvek je zvezda prvog reda u našoj enigmatici.

1 коментар:

Mandrak је рекао...

Stiže još jedan opis za EV:

EV SALVAJ (fr. Ève Salvail, rođ. 1973) je bivša kanadska tj. frankokanadska manekenka i supermodel. Tokom devedesetih je bila jedna od 10 najtraženijih na svetu, a lako se prepoznaje po ćelavoj, tetoviranoj glavi!

Na francuskom se predstavlja kao Ev Salvaj (to je original), a na engleskom kao Iv Salvejl.