20. 8. 2018.

Drži slovo Zekić Novo (34): Ukršteničice


Naslov nije poznat kao enigmatska kategorija (kad  se nešto slično i pojavljivalo, označavano je kao  mala ukrštenica), ali ga je srpska enigmatska svetinja zvana Novosti Enigma, za crnogorske uređivačke vladavine (koja još traje i niko ne zna dokle će) do te mjere vulgarizovala  da se time počela unižavati naša enigmatska prošlost i obesmišljavati njena sadašnjost, a budućnost ne smijem ni pominjati.  No, do nekakvog zaključka  je  ipak moguće doći, bar imajući u vidu većinskog autora pomenutih; UKRŠTENIČICA  je bila prevashodno  ekonomska kategorija.

O ovom "fenomenu" zasad toliko; radije bih o svom viđenju iste. Svakako da je ukršteničica veliki izazov za sve one kojima je zahtjevnost "malih" radova uopšte poznata. Poodavno mi se posrećilo da napravim ukršteničicu 8x8 u desnom donjem uglu, ali je kao takvu nisam ni objavio, niti slao kome u tu svrhu, izuzev klupskom Vesniku gde je  objavljena, a prikalemio sam je većem radu sa istom bjelinom u lijevom  gornjem uglu, što je u Novosti Enigmi i objavljeno.

Ono što je mene iznenadilo je jedna druga ukršteničica iz mog opusa, malo veća od pomenute i prije podosta godina uredno proslijeđena pomenutom enigmatskom listu na uvid i eventualnu objavu, ali se to nije desilo. Valjda nije bila ni dovoljno mala, ni dovoljno velika da bi tu našla svoje mjesto. Naravno da to ne mogu i ne želim komentarisati, jedino ću je ovdje staviti na uvid, bez obzira na ne baš visok kvalitet rada.


Novo

Нема коментара: