31. 3. 2023.

Olga koju je pobedila Nikolajevićka

Olga Ivanović

Pre izvesnog vremena, u priču o Radmili Savićević spontano se ušunjala i njena televizijska prija i tada je najavljen zaseban tekst o njoj. Povod za besedu zacelo postoji: iako je na javnoj sceni bilo i drugih Ivanovića, kao i drugih Olgi, glumica Olga Ivanović (1921 - 2001) statistički je najprisutnija u našoj enigmatici od svih svojih prezimenjaka i imenjakinja! Tome je, bez ikakve sumnje, kumovala enormna, višedecenijska popularnost TV serije "Pozorište u kući" i jedna od najupečatljivijih televizijskih kreacija otkad TV zabava postoji: g-đa Snežana Nikolajević. 

Da Ivanovićka nije odigrala Nikolajevićku, beogradska TV istorija bi verovatno imala jednu zvezdu manje, a glumica bi - takođe verovatno - odigrala još sijaset bledih televizijskih uloga i danas bi bila sasvim zaboravljena. A zadesilo je nešto potpuno neverovatno i njenu filmsku i TV karijeru učinilo gotovo tragičnom: ušla je u kružok omiljenih TV lica, ali ne kao Olga - već kao Snežana! A kao takva, više nije dobijala uloge! 

Do te 1972. godine, odigrala je na desetine TV (i nekoliko filmskih) rola i bila poznata širokom jugoslovenskom auditorijumu, no nikada nije bila glumica u fokusu. Kada je kao Rođina tašta lansirana na vrh top liste TV zabavljača imala je 51 godinu i nije baš bila orna za treptanje i prenemaganje pred foto-objektivima. Zato je već 1973. godine, dok se snimala (tek) druga sezona "Pozorišta", novinare najčešće dočekivala rečima: "Ne mislite li da se o meni mnogo piše u poslednje vreme? Verujte, već mi se na vrh glave popela ta babuskera Nikolajević!"

Karikatura: Ranko Guzina (1975)

Ali, kada je serija Novaka Novaka u drugoj sezoni (1973) postala gledanija od Dnevnika i kada je (samo) u Srbiji imala 94 % TV pratilaca, Olga je konačno prihvatila svoju babuskeru. Da je bilo drugačije, ne bi je tumačila sa takvim šarmom i tolikim uspehom, tim pre što je u anketi lista TV novosti po popularnosti bila daleko ispred Radmile Savićević! Godinama kasnije (1984), dok se premijerno emitovala peta sezona, novinarki "Nade" je priznala da voli svoju Nikolajevićku iako je igra za male pare, i dodala: "U grob će me oterati! I znam da će, jednom kad umrem, svi reći: umrla Nikolajevićka". 

Tako je i bilo. Glumica koja je od 1947. godine, kada je diplomirala, odigrala bezbroj karakternih pozorišnih uloga, a tokom šezdesetih učestvovala u gotovo svim velikim projektima RTB - a, sužena je na jedan jedini TV lik, pride komičan, skoro neozbiljan. Samu sebe nikada nije doživljavala kao komičarku i javno se iščuđavala što je ljudima smešna, a čudila se i rediteljima koji su je do te mere poistovetili sa Nikolajevićkom da su joj ukinuli sve izglede za nastavak karijere. 1976. se, malo u šali, malo u zbilji, uporedila sa Bet(i) Dejvis koja je svojevremeno, u svom poznijem dobu dala oglas: "Nezaposlena glumica traži posao". 

Sa Đuzom Stojiljkovićem
Vremenom je situacija u kojoj se Olga našla bivala sve manje šaljiva. Do 1984. godine, kada je dobila nekakvu rolu u otužnom filmskom pokušaju "Maturanti (Pazi šta radiš)" i kada se pojavila u "Pričama iz Nepričave", nije igrala ništa ni na filmu, ni na televiziji. Ništa osim Nikolajevićke, razume se. Imala je 63 godine kada se njena karijera sasvim ugasila. Istina, kasnije je na TV - u često gledala reprize "Pozorišta u kući", pomirena sa činjenicom da je pobeđena od "prve Snežane u Beogradu". Nikolajevićka je nastavila da živi, Ivanovićka je nestala. 

Uzgred, Olga Ivanović je zadesno rođena u Horgošu, gde je njen otac Radivoje, advokat iz Aleksinca, službovao. Kada je imala godinu dana, porodica se preselila u Aleksinac. Odatle je Olga otišla u Beograd, kod babe i dede po majci, da bi tamo završila gimnaziju (srpski jezik joj je predavala Desanka Maksimović). Imala je averziju prema matematici i tvrdila je da nikada nije naučila tablicu množenja. Započela je studije medicine, ali je odustala nakon rata u korist glume. U mladosti je obožavala Gretu Garbo i Marlen Ditrih. Dva puta se udavala (prvi put za glumca Jovana Milićevića), u drugom braku je dobila dva sina. Čitavog života je bila nekonvencionalna i svojeglava, nikada nije stekla "kompleks zvezde", bila je vrlo posvećena porodici, svu svoju odeću je sama šila i volela je ručne radove, od štrikanja do veza. Bila je vrlo ponosna na kompliment koji je u vreme najveće slave dobila od nekog starijeg gospodina: nije je prepoznao, ali ga je podsetila na babu sa malog ekrana i pitao je: "Da niste vi ćerka te glumice?" Prema sinopsisu Novaka Novaka, Snežana je samo 3 godine starija od Olge. 

Ilija Stančul
Ukrštene reči, TV Novosti 1975, autor: Ilija Stančul

Нема коментара: