21. 9. 2014.

Vajar skriven u jabuci

Skopas
Među ostalim granama umetnosti, i vajarstvo je procvetalo na tlu stare Grčke. To znaju svi koji su završili osmoletku, a od jednog prosečnog učenika V razreda se može očekivati i da nabroji imena najvećih skulptora iz tog perioda. Dakle, malo kome su nepoznati velikani iz V veka pne: MIRON iz Atike, FIDIJA iz Atine i POLIKLET iz Arga, a deo naše opšte kulture su i imena njihovih nešto mlađih kolega iz IV veka pne: PRAKSITEL iz Atine, LISIP iz Sikiona i SKOPAS sa Parosa. Najveća enigmatska zvezda od njih je verovatno Skopas, no nije bez ozbiljne konkurencije kada u obzir uzmemo i grupu "malih" skulptora iz tog doba, koji su svakodnevni posetioci naših ukrštenih reči.

Ti objektivno manje važni, ali enigmatski i te kako značajni starogrčki vajari su: ANTENOR iz Atine (VI vek pne), POLIMED iz Arga (VI vek pne), ALKAMEN sa Limnosa (V vek pne), ALIP iz Sikiona (V vek pne), KRITIJA iz Atine (V vek pne), ANTIFAN iz Arga (IV vek pne), KLEON iz Sikiona (IV vek pne) itd. Porodici sa Rodosa (I vek pne) koja je čovečanstvu ostavila vajarsku grupu Laokon(t) i sinovi, prema Pliniju pripadaju otac AGESANDAR i njegovi naslednici POLIDOR i ATENODOR. Po navalentnosti se naročito ističe ATENID sa Hiosa (VI vek pne), čiji je otac i učitelj bio slavni ARHERM, a brat i poslovni partner BUPAL. Zapravo, Atenid se uopšte ne zove tako - mi koristimo prilagođenu varijantu njegovog imena Ἄθηνις, što će reći: ATENIS, no već smo videli da se to završno S prema nekom starinskom pravilu pretvara u D, te je Atenid u rangu sa oblicima Adonid, Parid, Itid itd. Neizbežan je i ROIK (Ῥοῖκος) sa Samosa (VI vek pne), ali je u našim ukrštenicama superstar bez premca ipak ONATAS iz Egine (V vek pne). 

Onatas
Ako se može verovati Pausaniji, gospodin Onatas (izv. Ονάτας) je u svoje vreme bio vrlo popularan. Otac mu je bio polupoznati vajar MIKON, pa pošto je nasledio malo talenta, a nije mogao da računa na očeve veze, izučio je vajarsku školu i postao najbolji predstavnik strogog stila. Nažalost, sem detaljnih opisa, ništa nije sačuvano od njegovih skulptura, a pretpostavlja se da su nekakvi pedimenti (koji se danas nalaze u Minhenu) njegovih ruku delo. 

Za nas, doduše, nije mnogo važna Onatasova biografija. Dovoljno je da znamo da se radi o manje-više istaknutoj antičkoj figuri, da bismo mirne duše zadržali njegovo ime kad god samo od sebe iskrsne pri sastavljanju... a to nije retko. Naime, postoji tek nekoliko poznatih šestoslovnih reči sa početnim O i zavšnim S, i to su: OTITIS, OZIRIS i, jašta, ONATAS. Moglo bi se pronaći još štošta (recimo, u eksperimentu sa 6 modela sam otkrio pojam ONIJAS - ime više jevrejskih prvosveštenika po Nemiji, tu je latinizam OKULUS - oko, OLONOS ili Erimantos - planina u Grčkoj, ONURIS ili Anhur - egipatski bog rata, OSTROS - mesto na obali Skadarskog jezera itd.), ali nam je pojam Onatas, u principu, vrlo drag.

Ana Tasić
Interesantno je da postoji ruda vrlo sličnog imena, ANATAS, i ta reč se pojavljuje u našim kombinacijama još češće nego logogrif sa O (što je logično, pošto je A frekventnije od O). To je, kao što svi znaju, kristalasti mineral titanijuma, tačnije: njegov dioksid koji se u prirodi javlja u još dva oblika: rutil i brukit (brukit i anatas zagrevanjem prelaze u rutil). Reč anatas ima i palindromno značenje (satana), a iako je vrlo podesna za variranje i iako logogrif ANANAS ima veću semantičku vrednost - ne izbegavamo je. Pošto se srećnim sticajem okolnosti jedna naša vrlo poznata pozorišna kritičarka zove ANA TASIĆ, nije zgoreg znati da titanov oksid ima i prilično dobar produžetak... ali, pošto je danas glavna zvezda vajar iz Egine, vratićemo se njegovom slučaju.

Onat Kutlar
Elem, ONATAS je izvorno ime. Naš Eginjanin (ili Eginac) se često predstavlja rešavačima i adaptiranim imenom ONATA. Adaptacija je sasvim ispravna, budući da iz grčkih tj. starogrčkih ličnih imena koja se završavaju dvoslovom AS (-ας) po pravilu brišemo S. Međutim, u nekim jezicima se koristi i okrnjena varijanta, pa tako u Ruskom enciklopedijskom rečniku nalazimo četvoroslov ONAT. Taj oblik bi bio korektan samo uz završno OS, i pošto tamo piše Όνατος, možemo da pretpostavimo da se radi o propustu. Dakle, ONATA se ne može dalje skraćivati, a ako nam zatreba četvoroslov, možemo se osloniti na svoje dalje rođake iz Azije - ONAT je često tursko ime, odnosno prezime, te pojam možemo opisati kao: turska glumica, Gul ("Polje lala") ili ime turskog književnika Kutlara ("Isak").

Ako zamislimo situaciju u kojoj imamo svu slobodu ovoga sveta da nastavimo niz ONAT, perspektiva se otvara na polju muzike: postoje čak tri pesme pod nazivom ONA TO ZNA, a izvođači su skoro jednako renomirani: grupa "Idoli", Tijana Dapčević i Dragan Kojić Keba. Rok bend "Bjesovi" u opusu ima numeru ONA TE VOLI, a u riznici novokomponovane treš muzike se krije još sijaset bisera: ONA TE PALI (Dara Bubamara), ONA TI JE SUĐENA (grupa "Bon Ami") itd. 

Donata Jancevič-Vavžinjak
Ukoliko, pak, imamo mogućnost da samo ulevo proširimo niz ONATA, prvi pojam koji će većini pasti na pamet je verovatno SONATA, a ako imamo više prostora, može da uskoči i TRIOSONATA (barokna kompozicija za tri instrumenta). Često se sreće i KONATA, sa opisom: stara mera za vino, ulje i sl., a u rečniku SANU je navedeno još nekoliko značenja: soba (rusizam, zast.), neorezana vinova loza (zast.) i posuda za piće ili količina tečnosti u toj posudi (grč.). Po Klaiću, to je latinizam sa značenjem: "posuda ili mera za vino" ili "posuda u kojoj se gaji cveće". Umesto S i K možemo upotrebiti G - Antigon GONATA (kralj Makedonije iz III veka pne, osnivač dinastije Antigonida), ili D - DONATA   (ime bivše poljske skakačice uvis Jancevič-Vavžinjak). Nezaobilazna je i Betovenova strastvena klavirska sonata, poznata kao APASIONATA, a za ljubitelje besmislenih germanizama, evo jednog delikatesa iz Krležine kuhinje: MONDŠAJNSONATA. To je transkribovani naziv Betovenove "Mesečeve sonate", a zašto je jedna takva reč (namenski sklepana zarad oslikavanja snobizma Glembajevih) uopšte ušla u Klaićev rečnik - nije ni važno.

Džon Ata Mils
Konačno, ostaje da vidimo gde je sve pojam ONATA učauren. Najfrekventniji sedmoslovi sa tim nizom su: DŽONATAN (npr. ime irskog književnika Svifta), JONATAN (sorta jabuke) i DONATAR (primalac donacije). Jabuka može biti i JONATANKA (po Klaiću i DŽONATANKA), a u medicini se sreće pojam GONATALGIJA ili gonalgija (bol u kolenu), kao i bezbroj sintagmi sa pridevom NEONATALNI (novorođeni). SONATA DA KAMERA je muzički naziv za kamernu sonatu ili svitu, a sintagme koje se mogu pronaći u Vujaklijinom rečniku su: REDUKCIONA TABELA (tablica za obračunavanje ili sravnjivanje raznih vrsta novca, mera i tegova), KULMINACIONA TAČKA (najviša tačka u razvitku, vrhunac), VEGETACIONA TAČKA (najjači rast na vrhu jednog organa) i REFLEKSIONA TAČKA (tačka u ogledalu sa koje zrak dospeva u oko). Postoji i nekoliko poznatih ličnosti: ALONA TAL (izraelsko-američka glumica i pevačica), DŽON ATA MILS (četvrti predsednik Gane), DONA TART (američka književnica) itd.


2 коментара:

Mandrak је рекао...

Zanimljivi su oblici imena Džonatan:

- ŽONATAN na francuskom govornom području, npr. Žonatan Serada, francuski pop pevač belgijskog porekla, pobednik prvog fr. "Idola" i učesnik Evrovizije 2004;

- HONATAN na španskom govornom području, npr. Honatan Sorijano, španski fudbaler;

- u Brazilu se sreće posebna varijanta ŽONATAS (izv. Jônatas, npr. Žonatas Domingos, fudbaler "Boaviste"). Postoji i Johathas, što se u principu isto transkribuje, ali se npr. fudbaler "Elčea" Žonatas de Žezus u Italiji proslavio pod imenom Đonatas tj. Džonatas, pa se i u našoj sportskoj štampi spominje pod tim imenom.

ŽONATAS je, inače, jedina meni poznata reč sa nizom ONATAS.

Mandrak је рекао...

Mistikus dodaje:

ĐONATA SPINEZI - bivši italijanski fudbaler (izv. Gionatha Spinesi), završio karijeru 2009. u Kataniji;

ŽANATAS - grad u Kazahstanu.