14. 9. 2014.

Lopatica za čišćenje belina

Najpopularnija poljoprivredna alatka u ukrštenim rečima nije ni motika, ni grabulja, čak ni ašov - već jedna pomoćna stvarčica, koju je malo ko od nas ikad video. To je ujedno i jedan od najfrekventnijih "enigmatizama", i mada je predmet verovatno izašao iz mode zajedno sa plugom, sam pojam ima dobre izglede da preživi sve buduće tehnološke revolucije i da izumre tek sa poslednjom ukrštenicom. Reč je, dabome, o nekakvoj lopatici za čišćenje pluga koja se zove ORITAK, ORIĆAK, OTIK ili OTIKAČ(A).

Uz sve ove nazive u rečniku SANU stoji oznaka pokr. To znači da se za istu stvar u vreme kada je ona bila popularna koristilo više naziva, a nijedan nije bio dovoljno rasprostranjen da bi bio proglašen književnim. Po prisustvu slova Ć možemo pretpostaviti da se u Srbiji koristio oblik ORIĆAK, a reference to potvrđuju. Varijanta sa T je takođe (bila) karakteristična za naše parče pokojne zemlje, a prema navodima Vlaste Domaćinovića sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, tako su "lopaticu kojom se struže zemlja sa lemeša i daske u toku oranja" zvali i u Baranji, u selima: Torjanci, Gajić i Branjin Vrh. U Bosni je ova metalna spravica sa drvenom drškom bila poznata kao OTIK, a taj naziv je zabeležen i u Lici, Baranji i drugim delovima Hrvatske. Oblici OTIKAČ i OTIKAČA su tipični za crnogorsko primorje.

Otka (oritak, orićak, otik, otikač)
Zanimljivo je da vrlo frekventan pojam OTKA poslovično izjednačavamo sa tobožnjim sinonimima strugaljka i maklja. Neće biti. Strugaljka i maklja su stolarske alatke, a otka je "gvozdena lopatica uglavljena u drveni, na gornjem kraju povijeni štap, kojom se sa pluga skida blato, korov itd." Kao što vidimo, OTKA je sinonim za ORIĆAK, i taj oblik je, prema referencama, korišćen širom bivše Jugoslavije. Inače, pojam "otka" u rečniku SANU ima još nekoliko značenja ("ono što je otkano", "potka", "otkada"). 

Elem, ORIĆAK i ORITAK, kao spontano formirani nizovi slova, ne ostavljaju mnogo izbora sastavljaču. Ako govorimo o šestoslovima, od suglasnika je varijabilno jedino slovo R, te umesto njega možemo upotrebiti V i dobiti OVITAK ili OVIĆAK. Ovitak je sinonim za omot ili uvijač, kao i za zamotuljak, a po trećem značenju iz rečnika SANU to je naziv za gornji deo čarape iznad stopala, grlić. Ovićak je, pak, jedan od postupaka u igri piljaka ili batina; udarac, šamar. Takođe, navedeno je i nekoliko pokrajinskih i jamačno arhaičnih izraza: NA OVITAK - polukružni, lučni položaj nečega, zavijutak, NI OVIĆAK ili NA OVIĆAK - veoma mala, nedovoljna količina nečega i POJESTI OVIĆAK - dobiti batine, biti izudaran. Ipak, pošto je R frekventnije od V, ovitak i ovićak će valjda zauvek ostati u senci slavne lopatice.

Orit Foks
Četvoroslov ORIT, uzgred, nije bez značenja: to je vrlo često jevrejsko žensko ime, pa postoji nekoliko poznatih Izraelki (na planetarnom nivou je najčuvenija silikonska manekenka i glumica ORIT FOKS). Neki autori petoslovni, te nepovratni glagol ORITI opisuju kao povratni: odjekivati (što će reći: oriti se). To je zacelo neispravno, a u rečnicima je lako pronaći adekvatniji opis: "izgovarati sa odjekom", "obarati praveći buku" ili "rušiti, razvaljivati". Radi se o arhaizmima, ali dva poslednja značenja su implicitno sadržana u svima poznatom izrazu ORILO GORILO (šta god se desilo), pa se može reći da bi upotreba bila prilično opravdana.

Borej i Oritija
Niz ORIT se može nastaviti i na malo maštovitiji način, s obzirom na to da su starogrčke OREADE vrlo rado viđene u ukrštenicama: jedna od njih, dakle jedna mitska planinska nimfa, zvala se ORITIJA (grč. Ὠρείθυια), a na našoj Vikipediji se kao alternativno ime spominje Ortija, što se ni na koji način ne može izvesti iz originalnog imena, pa je po svoj prilici reč o prepisanom tipfeleru. Za nas je dobro što se ne radi o nekoj sporednoj, nebitnoj utvari, već o supruzi boga severnog vetra po imenu BOREJ (dok je njen resor planinski vetar).

Ukoliko želimo da proširimo niz ORITAK/ORIĆAK ulevo, imamo po jednu varijantu za oba navedena oblika: BORIĆAK (sasvim mali bor) i KORITAK (pokrajinski naziv za lemeš ili raonik), dok ovitak može postati POVITAK (povoj). Naravno, mogućnosti su veće ako variramo R i(li) T/Ć, pa možemo dobiti pojmove: BOLJITAK, DOBITAK, MORIJAK i sl. Ako je varijabilno samo K, najveće šanse da se pojavi u ukrštenici ima KORITAR (sa derivatima koritarka i koritarstvo), a onda i KORITASTO, KORITANCE, KORITAŠCE. Česta je i sintagma IVANOVA KORITA, razni ritmovi: BIORITAM, ALGORITAM, IDIORITAM, a isti niz se sreće i u pridevima KOLORITAN, AUTORITATIVAN (samovlastan; dominantan, samouveren) i AUTORITARAN (ima suprotno značenje, ali je u mnogim rečnicima izjednačen sa prvim pridevom; znači: pokoran, ponizan). Pored toga, možemo izvesti i imenice AUTORITATIVNOST i AUTORITARNOST. Od niza ORIĆA mogu nastati: AMORIĆANI (stari semitski narod, Amorejci, Amoriti), TABORIĆANI (radikalni husiti, nazvani po češkom gradu Taboru), KORIĆANI (mesto kod Kragujevca), GORIĆANI (meštani Gorića kod Valjeva), KOPORIĆANI (meštani Koporića kod Leposavića) itd.

Između otika i otikača se skriva jedan učestalni pluralni latinizam iz medicine: OTIKA - lekovi protiv bolesti ušiju. Zapravo, u radovima starijih autora taj opis možemo sresti i u jednini, pri čemu je traženi pojam otik, ali je tu ipak reč o pesničkoj slobodi. Interesantno je da od niza OTIKA, prema rečniku SANU, može nastati i čudna monotona reč OTIKATAKATI (proizvesti zvuke "tika-taka", otkucati ili - figurativno - izgovoriti ritmički, nalik ritmu časovnika), a tu je i pokrajinski glagol OTIKATI - otići, odlutati (uzgred, u vranjanskom dijalektu POTIKATI znači izgubiti iz vida). Otikač se u ukrštenim rečima sreće nešto ređe od varijante otik, a razlog je vrlo prost: K je lako zamenljivo, a vrlo učestali šestoslovi koje na taj način dobijamo - OTIRAČ i OTIMAČ su semantički vredniji (a pri tom su R i M generalno frekventniji od K). Uz to, pošto su samoglasnici u principu lakši za variranje, otikač u većini slučajeva strada od pojmova UTIKAČ i OTAKAČ (drvena posuda u koju se otače vino). Sve u svemu, u trci za najveću zvezdu u "porodici" su OTIK, ORITAK i OTKA, dok dva preostala "brata" tek s vremena na vreme ulaze u igru. Ipak, svi imaju isti cilj: zdušno pomažu autorima (možda i programima, ko će ga znati), hrabro se nameću kao najbolja sredstva za spašavanje kombinacija i čiste beline od crnih polja i blatnjavih pojmova .

2 коментара:

Mandrak је рекао...

Množina:

ORITAK - ORICI,
ORIĆAK - ORIĆCI i ORIĆACI,
OTIK - OTICI.

ORITA, inače, takođe nije bez značenja: to je rumunsko vatreno oružje, korišćeno u II svetskom ratu.
ORITO je grad u Kolumbiji.

Mandrak је рекао...

Mistikus je poslao dopunu:

RIO RITA - grad u Panami; komedija Abota i Kostela; mjuzikl sa Bibi (ustaljeno: Bebe) Denijels itd.

MOTIKA - poljoprivredna alatka,

MOTIKATI - kopati motikom.

U rečniku SANU se sreće i MOTIKAR tj. MOTIČAR - poljoprivrednik koji obrađuje zemlju motikom.