22. 12. 2014.

Sjaj Sirijusa

Malo je verovatno da se iko seća prepotopskog zagrebačkog enigmatskog časopisa "Problem", čiji je prvi broj izašao daleke 1937. godine, a savim je sigurno da su svi rani urednici i saradnici, poput Dragutina Dimca, Branka Haluse ili Vladimira Horvata, odavno zaboravljeni.

Jedan od najpoznatijih autora iz te prve generacije hrvatskih tj. jugoslovenskih enigmatskih autora je Anton Ferderber, koji je, između ostalog, enigmatiku zadužio i neobičnom podvrstom ukrštenih reči. Naime, 1941. godine je u "Sfingi" objavio križaljku u kojoj su izolovana tj. mrtva slova čitana redom (vodoravno) formirala konačno rešenje. Ova inovacija je nazvana FERDERBEROVKA, a zanimljivo je da sam prošle godine u neznanju  "izmislio" ono što je izmišljeno još kad mi je deda piškio u pesku, s tom razlikom što je moja ferderberovka bila imenarka (da ne kažem: markovićevka). Pošto ne raspolažem papirima starijim od 45 godina, nisam u prilici da predstavim neki pronalazačev rad tog tipa, pa uzgred i sasvim neplanirano prilažem dotičnu imenarku (koja je prošle godine objavljena u Enigmatskoj radionici Zorana Radisavljevića).

Elem, u "Kvizu" su sedamdesetih i osamdesetih reprizirani radovi starih majstora, pa je u specijalnom letnjem izdanju 1979. godine oživljena i jedna efektna tematska ukrštenica sa potpisom "Sirius", "rođena" 1946. godine u "Problemu". Sirijus je, dabome, Ferderber, i mada mi je njegov opus skoro sasvim nepoznat, zapažam da je bio atipičan autor i da je zacelo išao ispred svog vremena. Verujem da su tematske ukrštenice u tom periodu bile rariteti, pogotovo one sa gomilom tematskih (pa još patriotskih) pojmova, a reliktni uradak koji predstavljam je specifičan i po odsustvu anahronizama, što znači da se i danas može rešavati skoro jednako lako kao pre sedam decenija. Istina, moguće je da se za osveženje "istrulelih" opisa postarala redakcija "Kviza", a evidentno je i obilje enigmatizama, bez kojih je i danas nemoguće zamisliti sastavljanje.


2 коментара:

Анониман је рекао...

Младене, и ја као СЛОВАРИМ (у неком од предходних коментара) мислим да би била штета да твоји текстови остану само у електронском облику.
Ацо Јанковић.

Mandrak је рекао...

Pa, izgleda da ću na kraju morati da popustim. :)
Treba napraviti izbor tekstova, onda ih treba preraditi, pa klasifikovati, eventualno povezati, da ta knjiga ne bi izgledala kao Svaštara Duška Radovića. Ne mogu da obećam, ali ako u skorije vreme nešto budem preduzeo, obavestiću vas.