26. 12. 2014.

Kad Reško minimizira

Reagujući na prvi decembarski post Manje je više, Rešad Besničanin je poslao dve skandinavke sa minimalnim brojem crnim polja, koje su objavljene pre sedam godina u "Enigmi". U stvari, poslao je i jednu još stariju, ali se ispostavilo da je felerična, odnosno da je sedamnaestoslovni pojam neispravan (nije ga teško preseći, no na taj način bismo dodali jedno crno polje; roman Jakova Ignjatovića nosi naziv "Stari i novi majstori", ne "Stari novi majstori"). Dakle, u novembru 2007. godine je verovatno objavljena prva ispravna ukrštenica 11 x 17 sa svega 10 crnih polja (i prorezom za sliku 5 x 7, za red većeg od standardnog).

Sastavljanje minimalno crnih ukrštenica iziskuje maksimalno korišćenje prostora, što znači da - ako već imamo prorez za sliku - u uskom delu pored njega valja izbeći crna polja. Na taj način dobijamo ekonomičnu belinu, a sve tufne ostavljamo za preostali deo, pri čemu se lukavo možemo osloniti na preimućstva koja nudi dijagonalno pozicioniranje (kao što sam ja, stari prepredenjak, uradio), ili se udarnički izboriti za još jednu veliku belinu (ili više njih). Pošto su se u prvoj skandinavci 4 crna polja iznad beline (desno od proreza) tako lepo, stepenasto poređala, trebalo je i u gornjem delu izbeći gomilanje, pa je Rešad koristio, uslovno rečeno, kombinovanu metodu: grupisao ih je u dijagonalne parove (bez insistiranja na vizuelnom efektu), a desetoslovnim pojmovima uz levu ivicu je spasio bar jedno belo polje. Iako je teoretski sve to moglo da bude i belje, autor je prednost dao meri i ukusu. Treba primetiti da je gornji deo sastava izvanredno prohodan, da su sve upotrebljene reči više nego korektne i vrlo humano uklopljene, a da suglasničkih grupa ima tačno onoliko koliko je igra slučaja htela tj. taman toliko da rad ne bude ni dosadan, ni usiljen. Ni belina nema diskutabilne momente, jednostavna je i rešiva, diskretno zakomplikovana parom ERSKIN / TORSTEN, ali koristim priliku da (opet) skrenem pažnju na prezime teniserke Žistin, koje ispravno transkribovano glasi: ENEN. U našim medijima se godinama koriste obe varijante (srećom, prestali smo da je zovemo Žastin), ali nema osnova za zadržavanje oblika ENAN, pošto dotična dama ipak ima premalo godina da bismo joj ugrožavali identitet po inerciji. 

Dve nedelje kasnije, Rešad je otišao korak dalje objavivši naizgled sasvim običan sastav sa vertikalnim molerajem. Verovatno je malo koji rešavač prebrojao crna polja (10) i zaključio da je reč o rekordu, ali je isto tako verovatno i da je malo ko bio nezadovoljan: tu je sve umereno, lagano, skladno. Za razliku od rekorderskih radova kojima su potrebni bombastični naslovi da bi konzumenti shvatili u kom grmu leži zec, ovaj je glat mogao da prođe kao regularan, jer po sadržaju to svakako jeste. Koliko je u formalnom smislu neobičan, najbolje kazuje podatak da slični radovi (dakle, tri sedamnaestice uz ivicu) obično imaju 15, 16 ili više crnih polja, pa iako nam se može učiniti da je desni deo skromno realizovan, autor ga zasigurno nije sklepao uz doručak i jutarnji program. Doduše, da je bio ambiciozniji, verovatno je o istom trošku mogao da spasi još jedno belo polje u delu iznad slike (ili bar da izbegne dvoslov IK), ali smo, eto, i ovako dobili ukrštenicu sa teško dostižnom prosečnom dužinom reči 6, 04 (u prvom slučaju: 5, 75). Zanimljivo je da se i tu sreće TORSTEN, a najintrigantniji je "spasonosni" pojam BABO NATALE, opisan kao "Deda Mraz u Italiji". Italijani ovog šarmantnog dedu zovu NONO GELO (Nonno Gelo), a ko je Babo Natale i kakve veze ima sa aktuelnim praznicima - videćemo u specijalnom novogodišnjem postu.

2 коментара:

Анониман је рекао...

ispros
barabe
avetan
retori
strmac
kopita
avarixbalun
manastirina
atoxeuripid
gispxrešivo
istopitixek
sexbojaxkrn
txbrdaxmaza
rolanxsanid
anatemisati
legitimitet
asimilovati

Poštovani Mladene
Evo mog priloga za odbranu "stare generacije"!
Svako dobro i zadovoljstvo u Novoj 2015. godini!
Žarko Đokić

Анониман је рекао...

P U N T A R
I D E A L I
T A G . K S
A R O M A T
G I T A R A
O L I R I .
R A N I . J
I K S Z R A C I . A Ž
N O K A . G A L I N A
A S A . L O P A T A R
T A K V U D . T A L K
E U R I D I K A . F O
O K A . A N R . N A Đ
R A J A . M A L A B O
E M I L Z A T O P E K
M E N T A L I T E T I
A N A I V A N O V I Ć

Poštovani Mladene,
evo priloga,sa malo crnila (11cp) na temu "Sliku svoju ljubim". Izuzetno cenim tvoje i Rešadovo umeće, što me je nadahnulo da se oprobam, kao nekad, u istrajnom kombinovanju, čiji ste vi posvećenici. Pozdrav!
Žarko Đokić