29. 12. 2014.

Mandrak Enigmađioničar, drago mi je


Iako nikada nisam voleo stripove, maskota bloga Enigmagika i moj alter ego je jedan strip junak. Zašto? Pa, do toga je došlo sasvim spontano: kada se ispostavilo da se MANDRAK krije u mom imenu i prezimenu - pomislio sam da bi bilo zgodno da priču o magiji ukrštanja ispričam pod maskom jednog mađioničara. Taj mađioničar je svim enigmatama dobro poznat, a s obzirom na to koliko je struktura njegovog imena nametljiva, moglo bi se reći da na našim prostorima još uvek opstaje baš zahvaljujući ukrštenim rečima, uprkos tome što je vreme stripova odavno prošlo. Dakle, pošto je reč o "enigmatizmu", Mandrak je dobio i drugi plus na konkursu za zaštitno lice bloga, ali treći je ipak bio odlučujući: u borbi protiv zla se služi prevashodno trikovima i hipnozom (ostavimo po strani telepatiju, telekinezu, teleportaciju i slične fenomene kojima nas i mađioničari od krvi i mesa decenijama fasciniraju). On ubeđuje i omađijava, a to je upravo ono što sam i ja pokušao da izvedem povodom jubileja ukrštenih reči. 

Fakat je da sam vas dugo i strpljivo ubeđivao u vrednost ukrštenica, a da li u enigmatici ima zla ili se borim protiv izmišljenih neprijatelja - prosudite sami. Pravi Mandrak svakako ima više uspeha od mene, ali ako sam igrajući njegovu ulogu barem nekome stvorio iluziju da kraljevstvo nominalne "kraljice zagonetaka" još nije propalo - zadovoljan sam postignutim. U pretprazničnoj atmosferi želim da vas, uz osvrt na enigmatski vredne pojmove, bolje upoznam sa Mandrakom Mađioničarem, a ako na kraju poželite da utvrdite gradivo - čeka vas specijalna skandinavka posvećena našoj maskoti. 

Teron
MANDRAK MAĐIONIČAR (Mandrake the Magician) je rođen 1934. godine, a njegov tvorac je američki pisac i strip-crtač LI FOLK (Lee Falk, 1911 - 1999), kome je pravu svetsku slavu doneo strip FANTOM i istoimeni, od Mandraka dve godine mlađi, junak. Zahvaljujući Folkovom saradniku FREDU FREDERIKSU (Fred Fredericks), Fantom još uvek živi u američkoj štampi, a Mandrak je otišao u legendu u julu prošle godine, nakon tihe proslave 79. rođendana. Čitav život je posvetio obračunavanju sa zlikovcima (gangsterima, ludim naučnicima, vanzemaljcima), ogrnut plaštom, sa cilindrom na glavi i štapom u ruci - rekvizitima koje je nasledio od svog moćnog oca po imenu TERON (Theron), direktora Koledža za mađioničare, koji se nalazi negde na Himalajima i na kojem je, razume se, i sin diplomirao.

Narda
Hojo
Mandrak živi u velelepnoj palati sa video-nadzorom i visokom čeličnom ogradom, a naziv te fantastične građevine je poznat svim rešavačima:  KSANADU (Xanadu). Rezidencija je 1997. godine dobila i gazdaricu, pošto je Mandrakova dugogodišnja devojka NARDA (Narda) napokon izgovorila sudbonosno da. Ona je, inače, princeza Zemlje Dembelije (Cockaigne) kojom vlada njen brat SEGRID (Segrid), najlepša je u vasceloj galaksiji, a pošto joj lepota nije dovoljna za odbranu od suprugovih neprijatelja, silne godine je posvetila učenju japanskih borilačkih veština. Učitelj je bio HOJO (Hojo), debeli šef kuhinje u Ksanaduu, koji je zapravo šef tajne organizacije za borbu protiv kriminala INTER-INTEL.

Lotar
Magnon & Nardaka
Mandrakov verni pratilac i saveznik je LOTAR (Lothar), "najjači čovek na svetu", gabaritni afrički crnac otporan na vatru i metke, a i na čini. Odrekao se titule kralja u svojoj zemlji da bi se pridružio plemenitom mađioničaru, ali nije okrenuo leđa svojoj devojci, afričkoj princezi po imenu KARMA (Karma), koja je u Americi postala manekenka. Pošto se Mandrak ne druži sa sitnom boranijom, okumio se sa carem galaksije, čije se ime poslovično transliterira kao MAGNON (Magnon), i krstio njegovu ćerku - a kako drugačije - NARDAKA.

Derek
Kobra
DEREK (Derek) je Mandrakov brat blizanac, sebični prevarant, dakle antipod, i jedan od najžilavijih neprijatelja - s obzirom na to da je i on svoga oca sin, a i da je završio istu visoku mađionačarsku školu. Kad s njim nekako i uspe da izađe na kraj, ostaje mu ljuti dušmanin sa srebrnom maskom koji se predstavlja kao KOBRA (The Cobra), a zapravo je reč o starijem polubratu po imenu LUCIFER tj. Lusajfor (Luciphor). LENORA tj. Lenor (Lenore) je njihova sestra po ocu, planetarno poznata istraživačica koja od polubraće najviše voli Mandraka, ali se u javnosti ne pojavljuje sa njim - iz straha da je ne zaseni svojom popularnošću.
Alena
Saki

Najpoznatiji negativci kojima je Mandrak decenijama mrsio konce su: SAKI, zvani GLINENA KAMILA ili KLEJ KAMEL (The Clay Camel), ekspert za prerušavanje; čarobnica ALENA, tačnije: Elina (Aleena The Enchantress), koleginica sa studija i beskrupulozna zavodnica, koja gubi kontrolu kad god je Mandrak odbije; DELETER tj. Diliter tj. BRISAČ (The Deleter), plaćeni ubica-vanzemaljac; OKTON (Octon), nedodirljivi vođa kriminalne organizacije "8" itd. Interesantno je da ima i neprijatelja iz ogledala, svoju tamnu stranu, čije je izvorno ime Ekardnam, a kod nas, logično, KARDNAM.

Mastrojani & Felini
Pustolovine neumornog maga su više puta ekranizovane, počev od 1939. godine kada ga je oživeo danas zaboravljeni VOREN HAL (Warren Hull), ali nikada nije snimljen film sa nekom velikom zvezdom u glavnoj ulozi. MARČELO MASTROJANI se u Felinijevom poludokumentarcu "Intervju" iz 1987. godine pojavljuje  u Mandrakovom kostimu, ali u njegovu kožu ulazi samo za potrebe fiktivne TV reklame, jer u tom ostvarenju igra - sebe. 

Mandrak & Lotar
Mandrake se, inače, ispravno transkribuje kao MANDREJK, a to je engleski naziv za zeljastu biljku čuvenu po narkotičnim svojstvima, čiji koren podseća na ljudsku figuru, a koju mi zovemo BUNOVINA, ALRAUNA, ADAMOVA GLAVA, VELIKO ZELJE ili, prosto, MANDRAGORA. U nekim ruskim stripovima naš Mandrak je bio Волшебник Мандрагора, Finci ga zovu TAIKA-JIM (Taika-Jim), a Nemci MANDRA (Mandra, der Zauberer). Njegov lik je inspirisao kreiranje silnih strip-mađioničara, među kojima je najpoznatiji ZATARA (Zatara), a pre mene su samo dve (poznate) osobe nosile ovaj nadimak: italoamerički iluzionista LEON ĐILJIO (Leon Giglio), koji je i zvanično promenio prezime i postao Mandrejk, i neki davno zaboravljeni američki bejzbol igrač. Pošto je reč o pokojnicima, a i pošto je original oduvao poslednje svećice, računajte da je MANDRAKOVIĆ jedini Mandrak (a njegov Ksanadu je, jašta more, blog ENIGMAGIKA).



Pdf OVDE.

Нема коментара: