23. 12. 2014.

Za opuštanje uz kaficu

Na pretposlednjoj strani novogodišnjeg broja "Enigme" iz 1976. godine, jedan kolega (bog da mu dušu prosti) je potpisao dve male simetrične ukrštenice, koje na prvi pogled deluju sasvim obično. Međutim, oštrijem oku ne bi promakla činjenica da je autor za opisivanje prve upotrebio skoro duplo više teksta nego za deskriptivnu obradu druge, iako su sličnih dimenzija (druga ima svega 3 pojma manje). Pošto nije reč o početniku, već o autoru koji je u tom trenutku imao višedecenijski staž, najpre se može pomisliti da je svesno koristio "epske" opise da bi rešavače što bolje uputio na tražene pojmove, ali i da bi ih informisao (i edukovao) više nego što je to (bilo) uobičajeno.

No, rešavanjem ukrštenice dolazimo do malo drugačijeg zaključka: autor je, slučajno ili namerno, svoj ionako težak sastav dodatno uozbiljio dugim enciklopedijskim opisima, pa je malo verovatno da su prosečni rešavači bili srećni što su po staroj ceni dobili priliku da s mukom nešto nauče (a da su napredni prosto uživali). Bilo bi smislenije da je rad označen kao "težak", jer bi time bila precizirana ciljna grupa i autoru se ne bi mogla uzeti za zlo nebriga o očekivanjima većine (tiraž ovog časopisa je u to vreme bio ogroman), ali ni on, ni urednik očigledno nisu smatrali da je upozorenje neophodno.

Ukoliko uspete da odgonetnete sve označene pojmove, moguće je da ste obožavalac glavolomki, jer bi se oni koji to nisu teško izborili sa pojedinim imenima i geografskim nazivima. Ako nekako otkrijemo prvih 6 slova prvog vodoravnog pojma, šansa da potrefimo poslednje je svedena na minimum - pod uslovom da nikada nismo čuli za mitskog pastira koji je othranio Romula i Rema (nije S!). Ostavimo li po strani zapažanje da su neke reči neispravno transkribovane (što nije samo posledica tadašnjih enigmatskih prilika, već i ignorisanja elementarnih pravopisnih normi; konkretno: grupa IE se i pre 40 godina pisala isključivo sa međusamoglasničkim J), nije lako progutati izmišljeno prezime (15 uspravno), ukršteno sa drugim prezimenom koje pripada i u to vreme "nekadašnjem" atletičaru (24 vodoravno). Može zapeti i kod dva ukrštena "ženska imena" (7 vodoravno i 8 uspravno), a zanimljivo je da je jedno od njih logogrif pojma koji se krije pod 41 vodoravno.


1 коментар:

Rešad Besničanin је рекао...

FAUSTUL, MARIOLA, LUDILO, SAMOTNIK, ASALE, KAJA, DELI, UTVA, GALONI, SID, TE, VARMERDAM, EA, IRL, KAIRKA, ARNU, SLUH, NONA, SVITA, TIKOVINA, ŠARGAN, ACETATI, VARIOLA.