9. 7. 2015.

Afričke legende

U afričkim zemljama nisu neuobičajena geografska i lična imena koja počinju čudnim i nama neprirodnim suglasničnim grupama NK, ND, NT, NJ itd. Pored Ndžamene, glavnog grada Čada, u našim ukrštenim rečima su neobično popularne (a i potrebne) neke poznate ličnosti koje su  večnu enigmatsku slavu u Srbiji obezbedile uspehom u javnim profesijama, ali i pukim poreklom.

Lupita Niongo
Da krenemo od najdubioznijeg slučaja: Ny obično prenosimo kao jedno slovo, pa tako, recimo, ne postoji rešavač koji nije čuo za jezero NjASA ili Malavi (u Tanzaniji). Pošto je reč o ogromnoj vodenoj površini koja pripada većem broju država (Mozambiku, Tanzaniji i Malaviju), i grafija varira - ali koju god varijantu transkribovali - početno Nj je teorijski neispravno! Dakle Nyasa ili Niassa se po normi prenosi kao N + jasa, eventualno Nijasa, ali se to u praksi ne poštuje. Da nije tako, naša enigmatika bi bila siromašnija za jedan nezaobilazan šestoslov: prvi predsednik Tanzanije (a kasnije i počasni građanin Beograda) Julius Nyerere (1922 - 1999) se, dabome, prezivao N + jerere. No, poznat je isključivo kao Džulijus NjERERE, a pored toga što je poznat, može se reći i da je dragocen, s obzirom na uzak fond poznatih reči sa početnim NJ. Zato nije čudo što smo onomad jedinu kenijsku glumicu koja je dobila Oskara za sporednu ulogu u filmu 12 godina ropstva (2013) prozvali Lupita NjONGO (eng. Lupita Nyong'o, rođ. 1983). Neki tvrde da je N + jongo ispravnije rešenje, a ako za savet pitamo IPA zapis, saznaćemo da se istina krije u trećem ćošku: njeno prezime se čita, a samim tim i transkribuje kao NIONGO! Naravno, još nije kasno za korekciju jer se ona takoreći juče proslavila, a u medijima se zasad koriste sva tri oblika  (enigmatskim sredstvima se sigurno bar malo može uticati na popularizaciju pravog). 

Kvame Nkruma(h)
Pored Njereraea, najslavniji Afrikanci iz ove kategorije su davno upokojeni državnici NKRUMAH i NKOMO. Kwame Nkrumah (1909 - 1972) je bio ganski Tito, odnosno prvi i doživotni predsednik tek osamostaljene Gane, panafrikanista i ideolog, a interesantno je da potiče od enigmatski slavnog naroda AKAN (tačnje, od podgrupe NZEMA). Rođen je kao Frensis Nvija Kofi-Ngonloma (ili tako nekako), a zašto je promenio ime nije poznato. U svakom slučaju, hvala mu na tome, jer je enigmatika dobila vrlo koristan prilog. Valja primetiti da se iza te unikatne reči sa početnim NKR ne krije baš bilo šta - već važna figura XX veka; postoji sijaset geografskih ili nekih drugih pojmova slične forme, ali su delimično do potpuno nepoznati, jednako nebitni i samim tim neupotrebljivi. Kvame je uvek dobrodošao, no... postoji tu i jedno malo ali: završno H se ne čita, te ga nema u ispravnoj transkripciji! Da li ćete i dalje koristiti sedmoslov ili ćete posthumno okrnjiti enigmatizam - odlučite sami.

Džošua Nkomo
Džošua NKOMO (Joshua Nkomo, 1917 - 1999), vođa nacionalnog pokreta za nezavisnost Zimbabvea, kasnije ministar unutrašnjih poslova i zamenik predsednika ove zemlje (pripadao ogranku etničke grupe Zulu, plemenu NDEBELE ili Matabele), u jednom periodu uopšte nije imao konkurenciju, pa su ga autori asocirali kad god bi im iskrsla početna grupa NK. Međutim, svetsku slavu je početkom osamdesetih stekao i jedan Kamerunac, fudbalski golman Tomas N'Kono (rođ. 1956), te i dan-danas alterniraju u našim ukrštenim rečima. Kod Džošue nema transkripcionih dilema, ali se one poslovično javljaju kod ovog drugog: da li je Tomas ili Toma, da li je N'kono ili Nkono? Budući da potiče sa francuskog govornog područja, njegovo ime se u originalu izgovara bez s, sa akcentom na drugom slogu (dakle to-MA). Takođe, budući da se pri izgovoru prezimena N ne akcentuje, sasvim je u redu preneti ga bez apostrofa (uostalom, ne pišemo N'Džamena), što znači da je transkripcija TOMA NKONO najtačnija. Isti je slučaj i sa njegovim kolegom i sunarodnikom čije je ime ŽOZEF NDO (fr. Joseph N'Do, rođ. 1976).

Sifivo Ntšebe
Otprilike, tu se završava spisak ekstremno poznatih Afrikanaca sa čudnim, N-suglasničkim prezimenima. Naravno, broj onih koji su manje ili više internacionalno slavni je daleko veći, pa se čak može reći da ih ima kao kusih pasa, ali  u toj nepreglednoj gomili valja pronaći ličnosti koje su iole značajne i po mogućstvu isto toliko čuvene na našim prostorima... a takvih, zapravo, nema više od nekoliko (spomenuću one za koje sam slučajno ili manje slučajno nekada i negde čuo, a od čitalaca bloga očekujem dopune). Pre nekoliko godina je na otvaranju Svetskog prvenstva u fudbalu trebalo da nastupi tenor iz Južne Afrike, Sifivo NTŠEBE (eng. Siphiwo Ntshebe, 1974 - 2010), i da je "južnoafrički Pavaroti" pevao u Johanesburgu - to bi verovatno proteklo bez veće pažnje... ali, on je neposredno pre otvaranja naprasno umro i ta vest je objavljena u svim svetskim medijima, pa se može reći da je bar na trenutak bio planetarno poznat. Takođe, nekom zgodom sam otkrio nigerijsku atletičarku, visašicu koja je osvojila zlato na Sve-afričkim igrama 2003, a zove se Nkeke Ukuh (rođ. 1987). Ime je definitvno NKEKE, a prezime bi moglo biti UKU, mada ne preporučujem korišćenje bez preke potrebe. To važi i za jednog južnoafričkog kriketaša čije je prezime kao stvoreno za ukrštanje MAKAJA NTINI (eng. Makhaya Ntini, rođ. 1977). Kriket je na našim prostorima manje popularan i od golfa, tako da nema mnogo smisla tražiti od rešavača imena iz te oblasti, ali možda nije naodmet reći da je Ntini prvi tamnoputi kriketaš u južnoafričkom nacionalnom timu.

6 коментара:

Анониман је рекао...

NWANKWO Kanu - вероватно су сви чули за овог фудбалера, 16 година капитен Нигерије, играо за Арсенал врло успешно...

Geremi NJITAP - слична прича, 118 утакмица за Камерун, играо за Реал, Челси, Њукасл...

Pierre NJANKA - 47 утакмица за Камерун, познат мало бољим познаваоцима фудбачских прилика.

Bruno N'GOTTY - француски фудбалер, врло познат, играо за Марсеј, Милан, Болтон...

Steven N'ZONZI - такође Француз, ко иоле прати фудбал познат му је из редова Стоука. Сад је прешао у Севиљу.

Charles N'ZOGBIA - француско убитачно крило, већ дуго у Енглеској, бранио боје Њукасла, Вигана и Астон Виле. Интересантно је да сву тројицу претходно наведених коментатори крсте са Е испред презимена: Шарл Ензогбија. Можда због овог апострофа, а шта је правилно зна само Бог. Или Младен. :)

Peter NDLOVU - Зимбабвеанац, најмање познат од набројаних, али ко мало загриженије прати енглески фудбал, свакако је чуо за овог нападача. Једино његово презиме почиње са чак 3 сугласника, а када га неко изговори, имате осећај да сте чули: нуди лову. :)

Толико од мене.

Dragan Dragoljević је рекао...

Zaboravih da se potpišem. :)

Mandrak је рекао...

A, prepoznao sam te po fudbalskoj pasiji. :)

Ako se od mene očekuje da sve ovo tačno transkribujem, bojim se da sam precenjen. :) Ovaj prvi je definitivno NVANKVO Kanu (englesko govorno područje, bliže originalu Nuankuo). Drugi je NŽITAP, a treći NŽANKA po francuskom izgovoru, ali stvarno ne znam da li se takva prezimena u Kamerunu izgovaraju na francuski ili na neki drugi način.

N'Gotty je izgleda stvarno ENGOTI (akcenat na trećem slogu: http://www.forvo.com/word/bruno_n%E2%80%99gotty/), za ovog drugog nađoh obe varijante, a N'zogbia je, ako se može verovati sajtu Forvo, NZOGBIJA (akcenat na prvom slogu).

Jedna Francuskinja veli ENDLOVU, a može se čuti i NDLOVU.

Mandrak је рекао...

U stvari: Endlovi/Ndlovi.

Rešad Besničanin је рекао...

Za mene će Njanka uvek ostati ЊАНКА a pamtim ga po golčini sa SP.

Dragan Dragoljević је рекао...

Mali dodatak:

Dame N'DOYE - сенегалски фудбалер, члан, до ове године прволигаша, Хал Ситија.

Catherine NDEREBА - Кенијка, двострука светска шампионка у маратону, два сребра на ОИ, и четворострука победница Бостонског маратона.