13. 7. 2015.

Verovali ili ne: ukrštao i u mraku

U postu Enigmatska statistika smo videli da je tokom 1971. godine najveći broj enigmatskih radova (179) objavio Dušan Bjelan. Međutim, u tekstu Vladimira Šarića nije naveden jedan neobičan podatak: najproduktivniji saradnik "Enigminih" izdanja je bio slep!

U tekstu Jovana Vukovića možete pročitati kratku biografiju Dušana Bjelana, upoznati se sa nekim momentima iz njegove enigmatske karijere, ali i saznati detalje o enigmatskim aktivnostima u stanju potpunog slepila. Uz to, prilažem i jednu od njegovih poslednjih ukrštenica iz "Enigme" br. 796 (24. IX 1971). 

Piše: Jovan Vuković
Enigma br. 1428,
15. XI 1983.

UPORNOST DUŠANA BJELANA

Jedan od najboljih "Enigminih" saradnika, inženjer Dušan Bjelan, jedno vreme je potpuno slep sastavljao zagonetke!



Skoro dve decenije jedan od najboljih i najplodnijih saradnika "Enigme" bio je inž. Dušan Bjelan, agronom, profesor i direktor u Đakovu i Zagrebu. Bjelan je rođen 25. aprila 1915. godine u Poljici, a umro 12. novembra 1971. godine u Zagrebu. Prvu zagonetku je objavio 1932. godine, a tokom života oko 3000 raznovrsnih zagonetaka, mahom ukrštenih reči.

Od sedmog broja "Enigme" Bjelan je bio njen stalni saradnik. U anketi "Tri najbolja saradnika", 30. avgusta 1952. godine, "Enigma" je objavila da je pristiglo 4152 kupona. Najviše glasova je dobio Stanislav Železnik (1012), drugi je Dušan Bjelan (983), a na trećem mestu je Zvonko Turek (875). Tom prilikom, Dušan Bjelan je nagrađen tabakerom. Od tada je njegovo ime bilo obavezno na stranicama "Enigminih" izdanja.

Međutim, kasnije je ovaj vrsni enigmata teško oboleo. Vid mu je popustio. Zbog toga je padao u teške depresije, ali mu je "Enigma" vraćala samopouzdanje i veru u život. Iako slep, sastavljao je vrlo uspele ukrštenice. U tome mu je veliku pomoć pružala supruga Mira: ona je crtala likove, kucala na mašini, a Duško je napamet sastavljao ukrštenice. 

Pune tri godine, od 1968. do 1971. godine, iako slep, sarađivao je u "Enigmi".

Retka je takva ljubav prema enigmatici. Po tome će ime Dušana Bjelana ostati zapamćeno u istoriji "Enigme" i jugoslovenske enigmatike. Povodom 12 godina od njegove smrti, neka ovih nekoliko napomena podseti mlade i stare enigmate na jednog izuzetnog zaljubljenika u enigmatiku.

"Enigma" br. 796 (24. IX 1971)

1 коментар:

Анониман је рекао...

Sećem se radova pokojnog Bjelana, rešavao sam ih od 1967. u Enigmi, Razonodi miliona i Maloj ukrštenici. Zaista je bio plodan i omiljeni saradnik Vlaste Pavlovića. Bilo je izdanja da je preko 75% radova bilo Bjelanovih. Hvala Mladene za podsećanje!
Žarko Đokić