28. 7. 2017.

Drži slovo Zekić Novo (10): Bjelina i Marfijevi zakoni



Teško da se može uraditi neka ozbiljnija bjelina, a da do izražaja ne dođu Marfijevi zakoni, mada on ni jedan posao nije posebno naglašavao, pa ni naš, ali njegovi osnovni postulati  sežu i do nas enigmata. Već poslije nekoliko prvih riječi koje ozbiljnije kontrolišemo, i mimo svoje volje se predajemo u "božije ruke", pa šta bude.
Mijenjamo, kombinujemo, oduševimo se pa rastužimo, onda postajemo popustljivi prema sebi, a na uštrb ličnih, prvobitnih visokih standarda. Mirimo se sa riječima i oblicima koje ni sami ne volimo, nerijetko improvizujemo, dok na kraju ne zažmurimo bar na jedno oko.
U ovom primjeru je sve išlo prilično dobro i izgledalo je da će sva šteta biti u nesimpatičnom  obliku OROŠAVANA, iako baš ovaj oblik u novije vrijeme često susrećemo i to kao  medicinski termin za rezultat manjeg  operativnog zahvata  pri podmlađivanju  "one stvarčice"  u VIP baka. Iskrslo je i mjesto Vitina koje na sreću u Imeniku naseljenih mjesta ima baš ovakvu odrednicu KOSOVSKA. Istu je nekada koristila i PTT. A onda; bjelinu je nemoguće završiti, jer niti možemo dobiti naredni pojam, ni postojeće prekinuti , čak u nekoliko riječi sa kojima bi završili posao.
I, onda ostaje jedino ono što zaista ne volim; sve preurediti u ukrštenicu sa prečkama, ili kako je još zovemo, Švajcarsku. Na žalost, to je uz korpu za smjeće i jedino reješenje, koje sam na svoje nezadovoljstvo, iz istih razloga u nekoliko navrata koristio. Švajcarska ukrštenica pomaže i u nekim drugim slučajevima, na primjer, kad bjelinu opašemo crnim poljima kao srednjovjekovni zamak. 
Zato, svima više sreće ubuduće.
Novo Zekić


4 коментара:

Nedjeljko Nedić је рекао...

Šteta, ali zbilja je nastavak nemoguć.

Rešad Besničanin је рекао...

Možda, jedino da se umesto glagola "ukrašavati" stavi pojam ČUDO U KRAKOVU (film poljske režiserke Dijane Gro)Vikipedija

Анониман је рекао...

Hvala Rešade, ako nešto primijetiš, javi. Pojam UKRAŠAVATI, je skoro i jedini gdje se moglo nešto pokušati. Na tom mjestu je cijelo vrijeme u opticaju bio VUK RAŠOVIĆ, ali nije mnogo mijenjao, čak šta više. Bliže rješenju je pojam UKRADEN... ili još bliže UKRAŠEN..., ali izaziva neka druga "nategnuća". Ako pak ne bude lijeka do "prečki" na tom mjestu će biti UKRAŠAVAČ.
Novo

Анониман је рекао...

Zaboravih napomenuti da je moguć i nesvakidašnje nakaradni prisvojni oblik od GRMLJAVIN-A.
Novo