13. 7. 2017.

Violinistkinja besmrtnog imena

S vremena na vreme čitaoci ovog bloga bivaju obavešteni da je otkrivena poznata, obično živa i aktuelna osoba koja nosi zgodno i enigmatski upotrebljivo ime. Danas je na redu jedan epohalni slučaj, budući da se radi o imenu koje je nezaobilazno, a dugo smo verovali da se mora opisati neodređeno jer su ga nosile naše prababe i čukunbabe - i premda samo ime znači besmrtna - nijedna od njih nije zaslužna i značajna ličnost. 

U nekim krajevima naseljenim srpskim življem, naročito u Republici Srpskoj, bebe verovatno i danas dobijaju takva imena zarad čuvanja tradicije, ali ja nikada u životu nisam sreo osobu koja se zove Atanasija (čak ni neku babu!), niti sam je detektovao u medijima. Prosto, nije bilo javnih ličnosti koje se odazivaju na to ime, nije bilo moguće pronaći ni neku literarnu heroinu u cilju konkretizacije opisa, a svaki sastavaljač je bar 10 puta u životu upotrebio čuveni devetoslovni lanac.

Zapravo, meni nikad ne bi palo na pamet da na internetu potražim kakvu savremenicu iz javnog života koja se zove ATANASIJA - da u jednom broju Feniksa u križaljci Nedjeljka Nedića nisam gotovo slučajno naišao na opis "ime beogradske violinistice Stanišić". Najpre sam pomislio da je reč o nekoj davno zaboravljenoj staramajci koja je pre sto godina gudila u Radio Beogradu, ali ispostavilo se da je Stanišićka umetnica koja tek stupa na scenu!

Atanasija Stanišić
I, eto... nova enigmatska zvezda je rođena! ATANASIJA STANIŠIĆ (obratite pažnju: vrlo zgodna 17 - ica!) je članica gudačkog seksteta "Dolče", a prisutna je i u popularnoj kulturi, kao gošća na albumu valjevskog alterantivnog hip-hop/fjužn benda Mr. Rabbit "Postmoderna komedija" (te od prošle godine nastupa i na njihovim koncertima). U svakom slučaju, radi se o umetnici koju ima smisla apostrofirati u ukrštenim rečima, tim pre što je predstavnica jedne krajnje zanemarene oblasti - kulture.

Uzgred, svi znamo koliko je u ukrštenicama i križaljkama popularan bivši bugarski skakač s motkom ATANAS Tarev. Monotoni šestoslovni niz se može opisati i drugačije (kompozitor Badev ili tvrđava kod Pirota), a često zahteva i nastavak, pa posežemo za prezimenima: ATANASOV (bugarski kompozitor, Georgi), ATANASOVA (st. makedonska balerina, Janka), ATANASOVSKI (makedonski pesnik i dečji pisac, Miho), ATANASOVSKA (srpska glumica, Zorica ili makedonska pevačica, Bojana), i ATANASIJEVIĆ (u Hrvatskoj postoji i prezime ATANASIĆ, a nosio ga je pokojni senjski novinar Aleksandar).

Interesantno je da se muško ime ATANASIJE, kao i prezime ATANASIJEVIĆ, mogu opisati pozivanjem na vrlo bitne ličnosti srpske kulture: ATANASIJE STOJKOVIĆ (1773 - 1832), prvi srpski fizičar i romanopisac (inače, jedan od najglasnijih protivnika Vukove reforme)! Njegovo delo "Aristid i Natalija" (1801), pisano na slavenosrpskom jeziku, smatra se prvim beletrističkim romanom u srpskoj književnosti. Na drugoj strani, KSENIJA ATANASIJEVIĆ (1894 - 1981) je prva srpska filozofkinja, prva žena docent u Kraljevini SHS i prva doktorka nauka na Beogradskom univerzitetu. Naravno, ko voli aktuelnije face, prezime može opisati i drugačije: odbojkaš, Aleksandar ili književnica, Sonja ("Krilata tuga").

2 коментара:

Nedjeljko Nedić је рекао...

Zapamtih - ATANASIJA STANIŠIĆ. Ime joj je izvrsno za kvadrate 9 x 9!

Mandrak је рекао...

Ha, ja je otkrio u tvojoj križaljci, a ti je tek sada memorišeš. :)
Možda nisi ni obratio pažnju kad je to izašlo, možda je Rajko otkrio.