20. 7. 2017.

Drži slovo Zekić Novo (8): Glista



Još jedan  primjer (sjetio sam se odgovarajućeg naziva) GLISTA-bjeline. Ovo iz nekog razloga nije objavljeno, valjda nije opisano kako valja. Četvorica srpskih vojvoda u bojevom poretku, napravili su "bjelinu"  4x9  što je na ovim prostorima, omiljenih 36 polja bez  crnog "slova". Razliku do minimalnih 49 i nije bilo teško postići. Objektivno, u nekoj varijanti bi ukrštenica mogla proći i bez ove razlike, ali 49 je 49. Odmah je vidljivo da je  ideja bila da poredam svih pet vojvoda s početka XX vijeka, ali to naprosto nisam uspio, pa sam nedostajućeg Petra Bojovića dao kao konačno rješenje, sa sve slikom, u ukrštenici iz čijeg sam kontesta istrgao ovaj primjer. O temi,  glista-bjeline više ne bih, izuzev ako u dogledno vrijeme uspijem naći četiri 30-o slovne sintagme pa ih poredam, ali nikako da ih ne smatram bjelinom, a nekamoli rekordom.
Novo Zekić


8 коментара:

Mandrak је рекао...

Poštujem Novin stav, koliko god bio ekstreman, ali ne podržavam totalno obezvređivanje moleraja.

Nije to baš tako: prosto čovek naređa 4 pojma iste dužine i gotovo. Prethodno, kaže Novo, samo treba da ih pronađe.

Pa, naravno da treba da ih pronađe, isto kao što treba da pronađe i sve pojmove za četvrtastu belinu. Niko od nas nije rođen sa enigmatskim rečnikom u glavi, sve je to funkcija iskustva.

I, ako se složimo da i sastavljač četvrtaste beline i "moler" ređaju reči, nećemo se složiti u proceni ko od njih dvojice više radi. Novo otprilike smatra da je ovaj prvi pravi kombinator, a ovaj drugi obbičan ređač. Opet nije tako, naročito ako imamo u vidu vrlo dugačke nizove (od 14 slova nadalje).

Recimo, belina 7 x 8 po površini odgovara moleraju 14 x 4. I belina i moleraj mogu biti naivni, dakle monotoni, otrcani, sa katamaranima, tata-matama i revitalizacijama, pa u tom slučaju ni jedna, ni druga gotovo ništa ne vrede. Ali... ako se rvemo sa čupavom strukturom, obe operacije su vrlo naporne.

Zato, kao što Novo smatra da moleraj bez četvrtaste belina koja izranja iz njega ne treba shvatati ozbiljno, i ja mogu da ustvrdim da belina koja je slobodna sa svih strana nije belina ako ne sadrži moleraj. Ali to nema smisla. Isto kao što i prvi stav nema smisla.

Nedavno prezentovan rad sa monotonim molerajem 21 x 4 otprilike odgovara monotonoj belini 9 x 9. To je teško napraviti, a ako bi neko i uspeo, ničemu ne bi služilo jer bi kombinacija bila puna glupih reči. Ali ako je ovo prvo toliko lako - zašto niko osim Rešada to nije radio? Zašto neko bar iz fazona ne bi seo i prosto naslagao te reči koje je lagano prikupio? Ne ide to baš tako, Novo. Izvoli, probaj.

Uz to, moleraj se ne mora zaustaviti na broju 4. Može se napraviti i sa 5, 6, 7 (kao nedavno Babić & Nedić). Nisam baš razumeo da li se npr. moleraj 14 x 6 može ili ne može smatrati belinom.

Анониман је рекао...

Vjerovatno je problem u tome što se ja slažem s tobom, ali bogami i sa sobom, a on, problem, je posljedica toga što mnogo šta u enigmatici nije definisano, pa ni BJELINA. Ovdje je riječ o bjelinama koje imaju pravilan oblik, pa su kao takve pogodne za kojekakva izračunavanja koristeći "treću matematičku radnju". Međutim, nisam vidio negdje da je neko obračunavao "kvadraturu" bjeline, kod npr. tzv. simetričnih ukrštenica; tamo gdje imamo vrhunska ostvarenja sa po desetak stepenasto složenih devetoslovnih i dužih riječi. Kakve su to i kolike? "službeno" rečeno, bjeline, a jesu bjeline i te kako. Nisam ja Mladene protiv "moleraja", ako pod tim podrazumijevaš ukrštenice bez bjelina; Ja sam protiv nečeg drugog, o čemu se sada ne bih "očitovao", prije svega da ne bih bio pogrešno shvaćen. Zato ću ti poslati jedan primjer moje bezbjelinske ukrštenice, čisto da se vidi da mi nije strano ni mrsko napraviti i takvu ukrštenicu.
Novo Zekić

Rešad Besničanin је рекао...

Potpuno se slažem sa pretposlednjim Mladenovim pasusom a Novi ću prvi čestitati ako posloži četiri sintagme od 30 slova jednu pored druge. :)

Nedjeljko Nedić је рекао...

Stvoriti bjelinu 6 x 6 i uz to spojiti 4 tematska pojma iznimno je teško. Stoga, Novi čestitam.
Za mene je bjelina dio križaljke bez crnih polja, ali s najmanje 25 polja.

Mandrak је рекао...

"Nisam ja Mladene protiv "moleraja", ako pod tim podrazumijevaš ukrštenice bez bjelina; Ja sam protiv nečeg drugog, o čemu se sada ne bih "očitovao", prije svega da ne bih bio pogrešno shvaćen."

Novo, nisi pogrešno shvaćen, ali je evidentno da preteruješ u omalovažavanju onih belina koje nazivamo molerajima.
Ti, naravno, imaš ustavno pravo da smatraš da je neuporedivo teže napraviti 8 x 8 nego 20 x 4, i shodno tome, belinom možeš da smatrašsamo ovo prvo.
Ali mi ostali ćemo i jedan, i drugi uradak doživljavati kao beline. I tako ćemo ih zvati.

Ja iz iskustva znam koliko je teško uglaviti četvrti pojam, čak i kada dužina reči iznosi svega 13 ili 14 slova. Recimo, na sajtu tzv. ESS - a valjda još uvek može da se preuzme rečnik četrnaestica koji je priredio Aleksandar Janković. I, po Novinoj logici, bilo bi dovoljno samo otvoriti taj rečnik i začas pronaći 4 kongruentna pojma.
Malo morgen.
Čovek možda lako može da napravi limunadu sa Katarinom Velikom, imaterijalizmom, palatalizacijom i elektro-nečim, ali to je bezvredno. Fora je sklopiti sadržajniju, zanatski ozbiljniju ukrštenicu. Na drugoj strani, i 8 x 8 se može napraviti na bezbroj načina, a autori u većini slučajeva malo ili malo više konstruišu.

Zvaničnih kriterijuma nema, ali svi mi znamo šta je konstruisanje. Na primer, slavni Miodrag Tošić je napravio sve moguće četvrtaste beline, ali nije napravio ni jednu jedinu koja služi na čast enigmatici. To što on klepa može da se objavi samo u Enigmi.

Da li jedna belina 8 x 8 pomenutog autora vredi dovoljno da bismo je smatrali belinom, a nečiji perfektan moleraj 20 x 4 je samo element ukrštenice bez beline?

Анониман је рекао...

Slažem se ja, pa i sa svim što si napisao, izuzev "preterivanja u omalovažavanju". Neko ko je napravio priličan broj zahtjevnih radova i vremenski (enigmatski), ali i "arhivarski" zasigurno ne omalovažava ničiji trud i napor, ali mu ponekad "otkaže ručna" i ničim izazvan upre prstom u nešto što ne zaslužuje određene kvalifikacije.
Novo

Mandrak је рекао...

Novo, da ne bude zabune, ja se donekle slažem s tobom. Ali stvari nisu crno-bele, čak ni ove naše, vunovlačarsko-enigmatske.

Moleraj može biti strašno glup i prazan. Ako bismo računali smao bele površine, onda bi čak i najgluplji moleraj 21 x 4 (a onaj moj nije daleko od najglupljeg) bio vredniji od najkvalitetnije beline 9 x 9 (jer joj, jelte, beži za čitava 3 bela polja).
Sa dužim molerajima četvraste beline gube trku, te poređenje postaje bemisleno, jer bi kao pandan kombinaciji 27 x 4 trebalo napraviti belinu 10 x 11 (a to je nemoguće).

Ja se slažem da primenjivanje proste matematičke operacije koja se zove množenje ničemu ne služi ako se iz vida izgubi kontekst.
27 x 4 = 108. Tome bi odgovarao ozbiljniji moleraj 21 x 5 (neviđeno, teoretski moguće, praktično neizvodljivo) ili još ozbiljniji 18 x 6 (takođe neviđeno, sa nultom šansom da postane viđeno).

Ne treba brkati babe i žabe. Najtežu belinu sam ipak sklopio ja. To je moleraj 15 x 6 (što mu u proizvodu dođe svega 90), i to tačno odgovara četvrtastoj belini 10 x 9. Tu četvrtastu nikad nisam napravio, a i da jesam - sigurno bi ličila na Tošićevu, tj. bila bi puna izmišljotina, jer taj geometrijski oblik prkosi realnim mogućnostima ovozemaljske kombinatorike). Moj moleraj takođe nije savršen, u konačnoj, objavljenoj verziji ima konstrukciju: IZDAVATI LEK, ali ne može se taj posao obaviti bez dovijanja.

I sad neko može da napravi slobodnu belinu 16 x 6, što će reći: otvorenu sa svih strana i neko bi rekao da je moj rekord oboren. Neće biti. Istina, i tu hipotetičku belinu 16 x 6 je vraški teško izvući, ali ako nije molerska - onda se ne može porediti sa mojom. Moj posao svakako nije bio lakši zato što sam imao spisak pojmova od 15 slova (a zapravo, bilo mi je teže da pronađem pojmove koji se slažu u svih 6 redova, od ivice do ivice).


Sve u svemu, ja sam zagovornik teze da se "obaranje rekorda u belosti" može sprovesti samo u konkretnoj disciplini. To znači da je 27 x 4 rekorderski moleraj u kategoriji 4 x nešto. Niti se to može porediti sa bilo kojom velikom četvrtastom belinom, niti ima smisla rangirati poznate sastave po jednom jedinom kriterijumu (to je kao kad bismo napravili rang-listu najkvalitetnijih čokolada - ali po dimenzijama; u tom slučaju bi Milka nestala u zlatnoj sredini, a Toblerone bi bile negde na kraju, malo iznad Snikersa i Marsa).

Анониман је рекао...

Odlično druže; za razliku od Tebe ja se "donekle ne slažem s tobom". Drago mi je da ljudi koji se poštuju i uvažavaju i ne moraju biti istomišljenici iz nekakvog hatra ili još gore neke kvaziodanosti, što se danas, nekako, podrazumijeva, bar u našim krugovima, ili možda griješim. Zato, ostavimo "enigmo-zakonodavne" nedorečenosti po strani, a okrenimo se enigmatici, u ovom tematu, ukrštenici, objavljenoj ili ne.
Novo