7. 9. 2017.

Drži slovo Zekić Novo (17): Tematska ukrštenica

Tematska ukrštenica  bi trebala da sadrži najmanje 2-3 pojma koji je čine tematskom, ali u novije vrijeme je izjednačena sa "tematskim pojmom"; i to jednim jedinim. Najnovija pojava je da se tematski pojam zbog svoje široke poznatosti, upisuje u ukrštenicu. Namjera mi je bila skrenuti pažnju na "tematskost" u većim bjelinama. Nerijetko u tim bjelinama imamo "slučajne teme", a  još nerjetkije se tematskog pojma ili pojmova odričemo za ljubav završetka  bjeline.

Ovu ukrštenicu prilažem kao nastavak  teme o "Autorima i koautorima". Pojam ATIGETI (jedan od hiljadu indijskih univerziteta kojeg nije lako naći ni na internetu)  se crveni od sramote i jada; to je nešto što bi rijetko koji enigmata, pa i ja, stavio u ukrštenicu,  osim za veliku nevolju. Nevolje u ovom slučaju nije bilo, jer je bio poveći izbor: AZIJATI, AMINATI itd, ali je bio zaista trivijalan razlog; uspravni pojam GIB (prezime Bi Džiz braće).

U listu Enigma sve je češća pojava ROKERIJANSTVO (pojam nisam uspio pronaći, pa sam ga lično sročio kao anagram  od sintagme VOJNI ORKESTAR): rok-eksperti vrše pravo nasilje nad autorskim radovima, po cijenu "genetskih malverzacija" kao u GIB-slučaju. Ako pak već postoji "upotrebljiv" pojam u ukrštenici, onda se vrše "samo" intervencije nad opisima. Ovaj slučaj me  se iz nekog razloga posebno dojmio, a bogami i posebno razljutio:  SAM, troslovni pojam koji obično opisujemo riječju "usamljen",  u jednoj mojoj ukrštenici je opisan kao "veliki hit grupe Kerber", što je garant moju "tešku" ukrštenicu učinilo rješivijom. Ima prilično ovakvih slučajeva u mojim radovima, ali ih neću nabrajati, samo bih zamolio "koautore" da stalno imaju u vidu da ispod njihovih hirova stoji nečiji potpis koji, autorima, ni krivim ni dužnim stavlja na teret njihove egzibicije.

Novo Zekić 


4 коментара:

Nedjeljko Nedić је рекао...

Prava Novina bjelina. Pronašao sam dva para istokirjenskih pojmova od kojih se jedan mogao izbjeći_ PIJAĆA VODA - VODENI BAROMETAR i PLAČISAV - SAVA SAVANOVIĆ.
Ja ne znam što je RĐOBITINA.

Mandrak је рекао...

U prepotopskoj gramatici Frana Miklošića (Vergleichende Grammatik der slaw. Sprachen) piše: rđobitina - onaj koga je rđa ubila.

Savremeni književnik Veljko P. Bojić koristi taj pojam u prenesenom značenju (nitkov, rđa od čoveka, vucibatina i sl.)

Анониман је рекао...

U pravu si Nedjeljko, zaista nisam ni primijetio zajednički korijen ovih dvaju pojmova, zasigurno bih to popravio. RĐOBITINA je stara riječ, na kakvim ja uporno insistiram, ima je u Rečniku srpsko-hrvatskog književnog jezika Matice srpske, sa značenjem: nešto što je "rđa ubila", računajući i čovjeka, s pozivom na Vuka Karadžića i oznakom, pokr.
Pozdrav, Novo Zekić.

Mandrak је рекао...

Nisam baš razumeo priču, Novo: zašto ti je urednik tj. koautor ubacio ovu besmislenu reč ATIGETI? Šta je kod tebe bilo na tom mestu?

Inače, poznajući tog urednika, intervencija me nimalo ne čudi. Uvek sam se pitao gde skuplja to đubre koje kasnije nesebično plasira kroz svoje (a izgleda i kroz tuđe) ukrštenice.
Bar 80 % njegovih "pronalazaka" su izmišljotine. Ne može im se ući u trag, a pored toga, bez zadrške rabi izvitoperene oblike, menja redosled slova kako mu je zgodno (recima Lela Jahavišvili umesto Javahišvili), pravi čudne kombinacije reči koje tobože označavaju imena filmova, romana itd, pa onda kombinuje imena i prezimena i to opisuje kao "glumica", "planinar" itd. Svega ima kod njega, kao u ciganskoj torbi. A takva jedna osoba je urednik. I koautor.