4. 9. 2017.

Cvet na bunjištu

Dragan Dragoljević
Dragan Dragoljević, predstavljen na ovom blogu pre bezmalo tri godine kao dečko koji obećava, bez obzira na sve prepreke i neprijatnosti koje enigmata u Srbiji mora da podnese, ni u jednom trenutku nije odustao od sastavljanja ukrštenih reči, i danas se o njemu može govoriti kao o sasvim izuzetnoj pojavi u raštelovanom srpskom enigmatskom sistemu. Slikovito: kao o cvetu koji je iznikao iz gomile đubreta.

Tokom prethodnih godina, njegovi radovi su objavljivani u Enigmi, pa oni koji su periodično ili redovno uzimali taj list, verovatno već znaju po čemu se Dragan kao autor razlikuje od svih ostalih aktivnih kolega: on, pre svega, ima redak smisao za upotrebu jezičkog blaga, nije operisan od originalnosti, voli da istražuje i - što je vrlo bitno - nije opsednut belinama. S obzirom na to da nam je novo doba dalo i mogućnost da na guglu bez po muke pronađemo "opis" za svaku besmislicu, nije zgoreg primetiti da je on i u tom pogledu uzoran sastavljač. Poređenja radi, u sastavima autora sa mnogo dužim stažem često srećemo potpuno sumanute nizove slova tj. reči koje ne označavaju skoro ništa, niti imaju ikakve veze s našom kulturom, dok Dragan informacije sa interneta, kad baš mora, koristi dozirano i smisleno, što će reći: bira samo pojmove koji imaju neospornu sadržinsku težinu.

Koliko sam mogao i umeo, učestvovao sam u njegovom enigmatskom obrazovanju. Zasipao sam ga savetima tipa: "nemoj ovo", "nemoj ono", "sam sebe guraš u enigmatski podrum korišćenjem glupih reči", "konstruisanjem omalovažavaš kombinatoriku", "beline ničemu ne služe ako liče na serijske" itd. Uvek sam strpljivo odgovarao na sva njegova pitanja, procenjivao radove, usmeravao, ispravljao, sitničario, hvalio... U stvari, mrcvario sam ga kao da će - ako dobro izuči školu - dobiti angažman u Njujork tajmsu. I mada sam se vazda trudio da ga uključim u enigmatske projekte u kojima sam učestvovao ili sam samostalno pokušao da ih realizujem, od svega nije bilo ništa. Tako je Dragan zašlajfovao u Enigmi, gde već godinama objavljuje po svega 2, 3 ili 4 skandinavke mesečno (dok neki skandalozno slabi autori, mezimci tzv. urednika, imaju po 10). 

Uzgred, ako ESS i dalje postoji, tj. ako se nije pretvorio u sektu, ne bi bilo štetno po nacionalnu enigmatiku da ga uvaženo predsedništvo te prestižne organizacije pozove međ' cenjene autore ukrštenica za dnevne novine sa kojima Piramida i Natošević, tj. tzv. ESS imaju saradnju, naravno, uz svest o tome da on nije na nivou članova vodećih klubova.
 
Ukratko, Dragan Dragoljević je moj najbolji (i jedini) učenik, i veoma sam ponosan na njega. Ja sam mu samo malkice pomogao da izbrusi talenat, ali ono što ga u suštini čini izuzetnim nije blagodet mog uticaja, već slika njegovog sasvim ličnog, nepatvorenog smisla za ukrštanje i potrebe da se izražava kroz enigmatiku. Ilustracije radi, evo nekih pojmova iz njegovih sastava: žgoljavko, ugljevlje, zabrđe, šnenokle, kućevlasnik, zimogroz, izmišljotina, javašluk, bljuzgavica, džabalebaroš, ljuljuškanje, koljivo, plećka, bandoglavac, balavurdija, zvezdarstvo, vodvilj, jednomišljenik, bršljan, čudovište, dogodovština, stranputica, tefter, centurion, hohštapler, egzorcizam, aksiolog, šlafrok, plajvaz, Lefkada, Palčić, Kecalkoatl, Pahomije, Rajhstag, zabavno štivo, kolevka džeza, tinejdžerska serija, malo sutra (...) Dakle, neumoran je u pronalaženju i eksploatisanju retkih, strukturno i sadržinski vrednih reči, pa svaka ukrštenica sa njegovim potpisom garantuje zadiranje u onaj sloj jezika koji svi mi poznajemo i volimo, a enigmatski je zapostavljen. Uz sve to, pun je svežih ideja za tematsku obradu, a to nije nevažno u vreme masovnog plasiranja istih netematskih konfekcijskih ukrštenica sa slikama istih folk pevaljki i istih trećerazrednih glumaca.

Za ovu priliku, poslao je jednu nesvakidašnju, još uvek neobjavljenu skandinavku, u kojoj je demonstrirao svoje sada već nemalo iskustvo, ambicije i inovativnost: sve reči (osim jedne) su petoslovne i jedanaestoslovne, a PDR iznosi 6, 38! Koristio je raspored crnih polja karakterističan za englesko govorno područje, ali na vrlo poseban, matematički način, i ne samo da takva ukrštenica još uvek nije viđena kod nas, već verovatno ni u budućnosti nećemo često viđati slične, jer - koliko god nekome naivno izgledao ovaj pačvork od belina 5 x 5 - zaista nije lako napraviti pristojan skelet od 8 jedanaestica. Enigmagika čestita Draganu, svom najdražem pratiocu. :)


Autor: Dragan Dragoljević


5 коментара:

Branko је рекао...

Svaka cast!

Branko Modric

Dragan Dragoljević је рекао...

Ju, zar već ima tri godine? Vreme leti kad si u dobrom društvu. :) Zahvalio bih se Mladenu za sve savete kada sam tek počinjao, izgleda da sam naleteo na pravog čoveka. Uvek nađe vremena za mene, vanredno strpljenje i predusretljivost, ne znam kako iko može imati problem u komunikaciji sa ovakvom osobom. Ne čitam mnogo blogova i uopšte tekstova na internetu, ali Enigmagikin sam verni čitalac jer se drži visokog standarda, kako glede forme, tako i sadržinski. Živeo ti nama, Đo! :)

Mandrak је рекао...

Neka si im rekao, Dragoux! Živa istina: ja sam sa svima dobar, ni sa kim nemam problem u komunikaciji, ali mnogi nisu dobri sa mnom. :) A nisu dobri sa mnom zato što su a) nepismeni, b) ograničeni i c) loši ljudi. Jednostavno, prema svima ae ponašam tačno onako kako zaslužuju, ni po babu, ni po stričevima, a to što neki infantilci iz našeg ceha veruju da "biti dobar" znači "biti ljiga" nije moj problem.

Na primer, nisam mogao da podržim Tanasija Savića, on je antitalenat, takav nam ne treba, imamo ih na desetine. Podržao sam Dragana Dragoljevića jer sam video da ima štofa.

Ne mogu da podržim bahate i nenormalne urednike.
Ne mogu da podržim zloupotrebu izlapelih staraca.
Ne mogu da podržim lopovluk i razbojništvo.
Ne mogu da podržim manipulaciju sirotinjom.
Ne mogu da podržim privatizaciju kolektivne enigmatske svojine.
Ne mogu da podržim aktuelne vlasnike ESS - a jer su loši ljudi, a loši ljudi drugim ljudima žele loše.
Etc.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Vrlo zanimljiva kombinacija. Ovo bi se moglo ponoviti u netematskoj u Skandifeniksu.

Анониман је рекао...

Zanimljiv lik, taj Dragoljevic.