26. 10. 2017.

Drži slovo Zekić Novo (22): Mrežasta kombinacija

Ovo je kombinacija ukrštenica i magičnih likova (sve 7x7) sa po jednom zajedničkom riječju. Nisam baš siguran kako bi se mogla nasloviti. Znam da je Jadran Goloigra objavio bar jednu takvu, ali ne mogu da se sjetim naziva. Sastavljački i nije preteško, izuzev magičnog lika sa Beogradom na zadnjem mjestu, sa kojim sam se vrlo namučio, a onda sam pregledao dostupnu arhivu i nisam našao da je takav magični lik ranije bilo ko napravio. Čini mi se da je u ovom slučaju najvažniji onaj "arhivski" dio posla: pronaći petnaestoslovni pojam sa dvostrukim značenjem sedmoslovnih riječi i logičnom vezom na osmom mjestu. Rad nije objavljen , "a  ka’ će ne znamo".

Novo


5 коментара:

Nedjeljko Nedić је рекао...

Četiri kvadrata povezana jednim izrazom nisam nikada vidio. Boris Antonić dva je kvadrata povezao nazivom JELEN KAPITALAC, pa su prvi pojmovi u kvadratima JELENKA i PITALAC. No, u oba slučaja postoji isti korijen (JELEN - JELENKA, BEOGRAD). Mislim da se mogu naći riječi i izrazi, kojih nema mnogo, u kojima ne bi došlo do ponavljanja korijena.

Анониман је рекао...

Nedjeljko, vjerovatno da postoje takvi izrazi, i ja pomno motrim na njih, ali mi se još nije posrećilo da naiđem na neki. Inače ovo što si rekao, bilo bi "savršenstvo bez mane".
Novo

Nedjeljko Nedić је рекао...

Valja dobro porazmisliti i pronaći nekoliko takvih kombinacija.

Rok Ban је рекао...

Zanimljiva kombinacija, pvezani magični lik sa ukrštenicom. Takvu varijantu nisam do sada vidio. Prestavljena su dva odvojena kompleta i "sintagma" Preston i Beograd, ako postiji, ne povezuje oba lika. (Slovo i nije uopšte povezano). Sintagma mora, po mom mišljenju, biti takva da povezuje sva četiri lika, riječ na 14 slova i lik jedan uz drugog, onda su , tako mislim, pravilno povezana sa sva četiri lika. Ovdje su poznate varijante povezanih magičnih likova, koje povezuje ispunjaljka sa konačnim rješenjem.

Анониман је рекао...

Naravno da postoji sintagma -PRESTONI BEOGRAD-, u pitanju je toponim čiju je sliku Mladen i stavio iznad rada. Ako ste možda mislili da je pojam Prestoni Beograd trebalo staviti i uspravno, ovakav rad bi bio nemoguć, jer bi postavka diktirala neku treću mrežastu vrstu.
Novo