25. 10. 2017.

Iz pera Jupitera (3): Bosonog u trci za Ginisa

Piše: Milan Šaban
Enigma br. 2211
31. decembar 2004.

Naš list ima neobičnu ukrštenicu koju smo nazvali "U susret Ginisu". Izlazi u nastavcima i već je podugačka, ako je to neko merilo (op. cit. u tom broju je objavljen 123. nastavak). Međutim, radi se o nečemu drugom.

U periodičnom izdanju "Ginisove knjige rekorda" zabeleženi su i neki rekordi vezani za ukrštene reči. Rekordi su sa anglosaksonskog govornog područja. Navodi se koliko polja i pojmova sadrži rekordna ukrštenica, pa čak i kolike je površine. S obzirom na to da nam je poznat izgled i sadržina ukrštenih reči na engleskom jeziku, zažalio sam što je naslov naše ukrštenice takav kakav je. A evo i zašto.

Za rekordnu ukštenicu se navode kvantitativni podaci, ali nema ni slova o tome koliki je broj crnih polja. O prosečnoj dužini reči da i ne govorim. Kako su ukrštene reči na engleskom jeziku više crne nego bele, nije teško zaključiti na šta liči ovaj "dinosaurus". 

Teško je "bosonog" ući u ovu trku, jer su propozicije nepoznate, a i "sudijinu" stručnost nema ko da proveri. Kriterijumi kojima se oni rukovode strani su našem shvatanju enigmatike, u ovom slučaju: kriterijumi smisla i kvaliteta ukrštenih reči. U mogućem nadmetanju mi smo time hendikepirani, pa se nije čuditi što zaostajemo u neravnopravnoj trci.

Moguće da je naš "enigmatski roman u nastavcima" jedinstven u svetu. To valja proveriti. Ako je tako, od nas je dovoljno.  Kako se romani ne pišu "preko kolena", i ovaj naš se, maltene po modelu, pojavljuje dvonedeljno. Ta činjenica ga čini sporim za trku, ali i kornjača ima svoju brzinu. Svejedno, uvek stigne gde je naumila.

***

piše: Roman Petrovski
Enigma br. 2294
7. mart 2008.

U ovom broju Enigme, na srednjim stranama je slavljenički prilog koji pada baš na osmu godišnjicu ovog jedinstvenog poduhvata u našoj enigmatici. Enigma i njen autor Milan Šaban su na dobrom putu ne samo da konkurišu, već i da ostvare Ginisov rekord u ovoj oblasti. To bi trebalo da se desi za dve godine, jer ova ukrštenica izlazi u nastavcima, uvek na istim, srednjim stranama još od 10. marta 2000. godine. 

- Do ovog poduhvata, nikada u srpskoj enigmatici nije izlazila ukrštenica u nastavcima. Stigli smo do 206. priloga - kaže enigmata Milan Šaban, i dodaje u šali da se jedva i seća početka. - Mamutska ukrštenica je koncipirana tako da se njeni pojedinačni delovi rešavaju samostalno, ali se istovremeno nadovezuju na prethodne i spajaju u celinu sa narednim "tablama". Tako se dobija jedinstvena ukrštenica koja je već sada dugačka oko 67 metara. Za svetski rekord će biti potrebno da izguramo preko 80 metara.

Enigmate koje ovaj poduhvat prate od početka i rado komentarišu, već su izračunali da će jedinstvena ukrštenica po obaranju rekorda moći da poploča deo Knez Mihailove ulice u Beogradu, od "Ruskog cara" do "Grčke kraljice", dva popularna prestonička restorana.

Milan Šaban je, inače, penzionisani elektroinženjer, jedan od najviđenijih beogradskih i srpskih enigmata, i kaže da je ideja o mamutskoj ukrštenici nastala u razgovoru sa ondašnjim urednikom Enigme Svetozarem Đonovićem. Napominje da je pre 10 godina jedan američki izdavač štampao najveću ukrštenicu na engleskom jeziku: imala je 28 000 odrednica i više od 91 000 polja. Velika je 2 x 2 metra, i potrebno je skoro godinu dana za rešavanje (?!?). 

Poslednji svetski rekord u veličini ukrštenih reči najavljen je početkom godine iz Jemena. Enigmata Abdul Karim Kasem koji pravi ukrštenice za časopise na arapskom jeziku, tvrdi da je napravio najveće ukrštene reči na svetu. Njegova ukrštenica, navodno, ima više od 320 000 polja, a opisi se nalaze u knjizi od 800 000 reči! Kasem je ovu ukrštenicu pravio sedam godina. Ginisova knjiga svetskih rekorda trenutno razmatra ovaj poduhvat. Prethodni rekord držao je Tunišanin čija je ukrštenica imala 1 800 polja. 

Imajući u vidu sve ove podatke, nesporno je da je mamutska ukrštenica Milana Šabana na dobrom putu da osvoji svetski rekord. 

Napomena: poslednji, 303. nastavak izašao je 1. februara 2015. godine, u broju 2389. Poduhvat nije ušao u Ginisovu knjigu rekorda. 

3 коментара:

Nedjeljko Nedić је рекао...

Nisam znao za ovu mamuticu.

Анониман је рекао...

Блесо, иди сутра на Сајам књига у Београд, тамо ће бити уредник Енигме Вучко, па му објасни како си ти најбољи енигмата у Србији, можда те промовише у уредника Енигме......напред Блесо...

Mandrak је рекао...

Vau, kako visprena provokacija!

Prvo, ja nisam najbolji enigmata. Svi ste vi mnogo bolji od mene, naročito anonimusi. :)

Drugo, i kad bi helikopter došao po mene i sleteo mi na terasu da ne moram ni da se obuvam, već da kao panter skočim iz kreveta i odletim na mesto urednika - ni tada ne bih. Mene Enigma u tom pogledu ne zanima, nešto si pogrešno povezao.
Pisao sam o tome da oni koji su je najviše zadužili opet nisu mogli da dođu na red od kumova i mešetara.