19. 10. 2017.

Iz pera Jupitera (1): Ružni likovi

Milan Šaban
Milan Šaban
Enigma br. 2243
24. mart 2006.

Ukrštene reči su vrlo popularne kod rešavača, posebno skandinavke. Autori se trude, uglavnom pojedinci, da im ukrštenice budu ispunjene duhovitim kombinacijama i neočekivanim rešenjima. To i jeste draž sastavljanja. Ima, međutim, nekoliko slučajeva kada rešavač ili kolega sastavljač nemaju primedbe na sadržaj ukrštenice, ali im ipak nešto smeta: kažu da lik izgleda "ružno". Taj efekat proizvodi raspored crnih polja. Kako se dolazi do "ružnoće"?

Pojedine enigmate, danas su u većini, rad započinju tako što najpre sastave "belinu". Ona je, to je valjda nepisano pravilo, formata 6 x 6. U ovu "belinu" se udeva pojam koji ima veze sa slikom, mada ima i drugačijih pristupa. Onda počinju "tesarski radovi": pripremljeno "belilo" treba smestiti u lik. Najbolje je da zjapi u sredini: lepo izgleda, ali je još važnije da omogućava lakše smeštanje "udova", reči koje izlaze iz nje. Može na sve četiri strane. Problem nastaje ako "belilo" ima dugačke "ruke i noge", a nisu za amputiranje. Rešenje je da se nadžidžaju dva do tri crna polja, posebno uz ivicu. Format skandinavke je takav da se "noge" lakše mogu smestiti, pa makar se radilo i o ljudeskari. Tako nastaje "ružan" lik. 

Druga mogućnost proističe iz konstrukcije "belila". Ako nam je "čedo" razvijeno, onda ima više "nogu i ruku", koje treba da budu razmaknute. Problem se rešava tako što mu se "udovi" provuku kroz "prozore", odnosno između dva crna polja. Po okončanju posla, nastaje lik u kojem  raspored crnih polja liči na tarabu u kojoj fali nekoliko dasaka. I ovo je "ružan" lik. 

Navedeni primeri nisu preporuka. Naprotiv! Možda se nekim sastavljačima čini da estetski izgled lika nije važan. Varaju se! Mišljenja sam da su naše "umotvorine" roba jer idu na tržište, a danas se roba prodaje zbog kvaliteta, ali još više zbog estetskog izgleda.  

3 коментара:

Nedjeljko Nedić је рекао...

Križaljka može biti i lijepa i ružna što ovisi o ukusu zagonetača. Moje mišljenje o općemu dojmu zacijelo vam je dobro poznato ali ću ga ipak ponoviti: opći dojam treba biti dijelom ocjenjivanja kvaliteta križaljaka, no nikako među vodećima, nego strogo na zadnjem mjestu.

Анониман је рекао...

Čini mi se da je 21. vijek krajnje vrijeme da "bjelina" 6x6 još uvijek bude tretirana bjelinom? Vjerovatno bi mnogo primjereniji naziv bio: BIJELA PJEGA.
Novo

Mandrak је рекао...

Vizuelno lepa, a sadržinski nekvalitetna ukrštenica je promašaj. Valja naći nekakav balans, naravno. Šaban je dosta držao do estetike, a sa godinama je sve više gubio osećaj za sadržaj. Ako bih bio surovo realan, rekao bih da je poslednjih 20-30 godina pravio isključivo besmislene, bezvredne, monotone kombinacije koje su fino izgledale. Sklapao je čitave brojeve samo sa jednoličnim ukrštenicama.
U teoriji, mnogo je bolje baratao parametrima kvaliteta. Pisao je prilično često kolumnu od 2002. do kraja te decenije, skrećući saradnicima pažnju na najčešće greške, mada im praktično nije davao dobar primer.
U narednom periodu ću citirati nekoliko njegovih tekstova.

Novo, belina kao oblik kombinatorike ne može da izađe iz mode, ali slažem se da normativnu belinu 6 x 6 što pre treba izbaciti iz upotrebe. To "normativnu" znači: onu koja nastaje nasilno, samo da bi postojala, bez obzira na to što je sve oko nje saradno. Mnogo puta sam pisao o toj pojavi: belina solidna, 20 dvoslova u mreži 10 x 16, PDR manji od 5, vizuelni utisak da se naježiš. Eto, na primer, pogledajte ukrštenice koje istaknuti članovi i vlasnici ESS - a objavljuju u dnevnim novinama. Ruganje zanatu.