23. 6. 2018.

Kviz (17): Mihnen '74

Dok sa manje ili više optimizma pratimo aktuelno (21.) Svetsko prvenstvo u fudbalu, možemo se podsetiti legendarne jugoslovenske reprezentacije iz 1974. godine. Pronašao sam na mreži naslovnu stranu albuma sa samolepljivim sličicama "Minhen '74 u karikaturi" autora Pavla-Paje Stankovića, i vaš zadatak je da identifikujete ovih 18 nezaboravnih i zaboravljenih lica. 

Uzgred, Plavi su tada u konačnom plasmanu bili sedmi, a zabeležili su i jedan neobičan rekord: potukli su reprezentaciju Zaira sa rezultatom 9:0! Na toj utakmici, tri gola je postigao princ sa Neretve na karikaturi broj 17, a po jedan asovi označeni brojevima 1, 3, 6, 11, 13 i 18. Tokom Mundijala, zabodena su još samo 3 gola: jedan je delo levog krila na karikaturi 1 (protiv Švedske), a dva je izvojevao napadač na karikaturi 16 (protiv Poljske i Škotske). Od učesnika, grupnoj karikaturi nedostaju: Dražen Mužinić, Jurica Jerković, Luka Peruzović, Danilo Popivoda i Rizah Mešković.



3 коментара:

Nedjeljko Nedić је рекао...

Sigurno sam ih pomiješao:

1. Šurjak
2. Pižon
3. Petković
4. OBlak
5. Bogićević
7 Vukčević
8. Aćimović
9. Miljanić
10. Marić
11. Katalinski
12. Hadžiabdić
13. Džajić
15. Vladić
16. Karasi
17. Bajević

Mandrak је рекао...

Malo si varao, da se ne lažemo. :D

Pogođeno: 1, 2, 3, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 15, 16, 17.

Neidentifikovani: 4, 5, 6, 7, 14 i 18.

Evo rešenja:
ovog pod 4 ni rođena majka ne bi prepoznala jer je karikatura skroz promašena (liči na Marlona Branda, a original nema dodirnih tačaka s njim). Dakle, 4 - Miroslav Pavlović Pavika.
5 Ivan Buljan (ne baš verno nacrtan);
6 - Branko Oblak (prilično ulepšan);
7 - Ognjen Petrović Olja (slabo);
14 - Dragan Holcer i
18 - Vladislav Bogićević.

Stanković je, inače, u to vreme bio jedan od vodećih karikaturista (uz Rudija Stipkovića), naročito u sportskim novinama. Bio je i poznato TV lice, pa je u nekim emisijama demonstrirao redak talenat: kao ambidekster, levom i desnom rukom je crtao portrete prisutnih.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Nisam varao. Pavlovića se nisam mogao sjetiti, Buljana sam zaboravio, a za Olju sam mislio da nije on bio na tom SP-u. Vukčević je branio za Hajduk prije Meškovića. Nedostaje KIRIL DOJČINOVSKI. Pamtim tu repku, imam i nepopunjeni album. Reprezentaciju je po Titovoj naredbi protiv Njemačke Miljanić prodao jer je po kvaliteti morala biti svjetskim prvakom. Pamtim ju još po nečemu: u njoj nije bilo nijednoga igrača iz Partizana i Dinama. Hajdukovci, Zvezdaši, Katalinski i Hadžiabdić iz Želje, Marić, Vladić i Bajević iz Veleža, Oblak i Popivoda iz Olimpije, Petković iz OFK-e. Toliko je bila jaka da za Santrača nije bilo mjesta, Željinoga golmana Radovića i napadača Bukala ...