4. 9. 2018.

Drži slovo Zekić Novo (36): Ćoškaste osmice


O bjelinama u ćoškovima već je bilo riječi, ali se odnosilo isključivo na bjeline 7 x 7. U tekstiću "Ukršteničice", najavljene su bjeline  8x8 u ćoškovima: dole desno i gore lijevo. Ovdje su kompletirana dva "upražnjena"  ćoška;  dole lijevo i gore desno.  Ovi radovi su nastali prije koji mjesec, i to oba u istom danu. To je bilo prvi put da sam dobio takav stvaralački napad (kao Mladen nedavno), i mala je vjerovatnoća da će se to još koji put desiti. Ove bjeline bi čak zajednički mogle biti tematske. Pojam "STRANA NARODNA MUZIKA" iz jedne i "TONINO TIBERI BEND" koji je bio popularni predstavnik pomenute muzike u svoje vrijeme mogli bi biti dovoljan razlog za tematsko povezivanje ova dva rada.


Novo


2 коментара:

Анониман је рекао...

Svaka čast za ilustracije. Vidi se da imaš osjećaja za narodnjaka, pa makar i strane.
Novo

Mandrak је рекао...

Za narodnjake imam osećaj, za kič ne, naročito ne za balkanski užas.
Narodnjak je npr. Džoni Keš, može se reći i Šer, pa Tom Džons, gotovo svi crnci pevaju svoju narodnu muziku... i sve to ima smisla. Postaje besmisleno kad je jeftino i kad zađe u pornografiju. Kad nestane u neukusu.
Ajde da zamislimo jednu polugolu kurvu, nafrakanu, raskalašnu i prostu... i da zamislimo mikrofon ispred nje. Šta peva? Ave Maria? Jok, more... peva nešto od Stoje, Cece, Seke... To je to: kultura za kurve, kamiondžije, cigane, kriminalce, političare, bagru itd. Pink kultura, turbo, brale. Dakle, to za šta ja nemam osećaj nije narodna muzika. Narod, u principu, čine zdravi i normalni ljudi, a zdrav mozak ne želi da vidi i čuje drolju koja se drpa za silikonske sise i peva "Moj Dragane, što me zaboravljaš". To je šizofreno, zna se gde je mesto droljama (zamislimo da deda odvede unuka npr. na koncert Dare Bubamare... ko je tu lud? deda? roditelji koji su poremećenom čoveku poverili dete? sistem?) Narodnu muziku, dakle, mogu da izvode samo umetnici i tu nikakvog spora nema. I ne može da se trpa u taj koš ono što je prosto i nakaradno. Dakle, Brena nije narodna pevačica nego propagatorka kiča i šunda, a narodni pevač je npr. Miroslav Ilić.