3. 1. 2022.

Android aplikacija "Neven"



Od decembra 2021. godine, korisnici Google Play usluga besplatno mogu preuzeti i instalirati aplikaciju Neven. Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, kao i novosadska Gradska uprava za kulturu. Aplikacija je prvenstveno namenjena deci osnovnoškolskog uzrasta, ali i svima onima koji, uprkos godinama, nisu prerasli zabavno i edukativno štivo za decu. 

Aplikacija sadrži odeljke "Neven" i "Mali Neven". Korisnicima je omogućen pristup aktuelnim brojevima štampanih izdanja u elektronskom obliku, a u arhivi se mogu čitati i brojevi iz prethodnih meseci. U pododeljku "Rubrike" nudimo "Nevenovu" hrestomatiju, a ono što na ovom mestu zaslužuje posebnu pažnju je pododeljak "Igrice". 


Urednica Jelena Dopuđ je osmislila paket onlajn enigmatike, ja sam bio zadužen za konkretizaciju te ideje, a realizacija je prepuštena timu programera. Uspeli su da realizuju tek deo naših zamisli i, u ovom trenutku, pododeljak tj. dva pododeljka "Igrice" sadrže: Kviz znanja, Slagalicu (Puzle), Igru memorije, Asocijacije, Bojanku, Stihovne anagrame, Pronađi reč i Ukrštenicu. 

Od nekih formi smo morali da odustanemo, a neke smo u hodu prilagodili sposobnostima programera, pa npr. umesto osmosmerke imamo nešto nalik tome pod nazivom Pronađi reč (nedostaju dijagonalni pravci i praktično nema ukrštanja jer program generiše isključivo takve mreže), kod Stihovnih anagrama nedostaje novi red, te se pesme  čitaju kao proza, Ukrštenica se rešava selekcijom opisa, bez označavanja željene pozicije u mreži i bez mogućnosti upisivanja rešenja automatskim prelaskom u naredno polje, Kviz nije izbaždaren, iako se pitanja pojavljuju u nasumičnim serijama koja se završavaju opcijom "pređi na naredni nivo" itd. 


No, tek smo na početku. Trudićemo se da u 2022. godini otklonimo nedostatke i unapredimo aplikaciju enigmatskim zadacima u adekvatnijem ruhu. Kao autor enigmatskog (i drugog) sadržaja, ja se mogu kretati samo u prostoru koji mi određuju i omeđuju programeri, što znači da je moj zadatak redovno osvežavanje postojećih formi - takvih kakve jesu - novim materijalom. Ono što mogu da garantujem je da će taj materijal uvek biti ispravan, prikladan, svrsishodan i atraktivan. Sve ostalo je u rukama drugih ljudi. 

LINK za preuzimanje aplikacije

Нема коментара: