27. 7. 2014.

Mutave dive

Ita Rina je, kao naše gore list, verovatno najistaknutija predstavnica jedne davno prohujale filmske epohe u ukrštenim rečima, ali zasigurno nije jedina. U stvari, postoji još nekoliko njenih koleginica, velikih zvezda nemog i ranog zvučnog filma, čija se imena i prezimena svakodnevno viđaju u našim enigmatskim radovima. Autori često ne znaju ništa o tim damama jer su te pojmove ukrali od starijih kolega, a rešavači ih upisuju po automatizmu, i malo ko bi u onom zamišljenom televizijskom kvizu umeo da nabroji ikone sedme umetnosti iz dvadesetih i tridesetih, iako su mu de fakto poznate. Kao što sam već rekao, znanje stečeno rešavanjem ukrštenica je uglavnom fragmentarno i nesistematizovano, a samim tim i neupotrebljivo, pa činjenica da skoro svako bez razmišljanja piše ASTA kada naiđe na opis "ime starije glumice Nilsen", ne znači da se išta zna o njoj.

Fascinantno je da su najveći starovi (kako su filmske zvezde nazivane u predratnom periodu) imali i enigmatski najpodesnija imena, pa su u ukrštene reči uskakali brže i lakše od nekih drugih poznatih ličnosti. Doduše, nekome bi se moglo učiniti da ovakav rezon zamenjuje redosled uzroka i posledice tj. mogao bi primetiti da su popularne face sa bioskopskog platna upravo i dospevale u ukrštenice na račun realne popularnosti, ali je vreme pokazalo da su mnoge od njih jednostavno nezamenljive, jer se ni posle skoro 100 godina nisu pojavili bolji i aktuelniji opisi za vrlo učestale troslovne, četvoroslovne i duže reči. 

Asta Nilsen
Pomenuta ASTA NILSEN (izv. Asta Nielsen), danska glumica koja se poslednji put pojavila na velikom ekranu pre 82 godine, verovatno nije ni slutila da će postati najpopularnija filmska umetnica svih vremena, posmatrano kroz rešetke ukrštenih reči. Naime, njeno ime se svakodnevno može sresti u ukrštenicama svih mogućih naroda, a malo koja njena savremenica je bila te sreće. Međutim, Asta ni u svoje vreme nije bila samo jedna od poznatih, već vodeća diva ranog evropskog filma. Čak se može reći da je bila prva filmska zvezda Starog kontinenta, a to je sasvim dobro opravdanje za dalje enigmatsko eksploatisanje.  

Ana Sten
ANA STEN (izv. Анна Стен) možda nije bila prva ni u čemu, možda nije ni zadužila kinematografiju bogzna kakvim kreacijama, ali je neosporno u našoj enigmatici slavna bezmalo koliko i njena literarna imenjakinja (i zemljakinja) Karenjina. Ona je, dakle, najpoznatija Ruskinja iz ere nemog filma, najpre evropska, a zatim i američka vedeta (prvi američki film koji je snimila je "Nana", po romanu Emila Zole), a iako su producenti imali velika očekivanja od nje, nikada nije dostigla popularnost GRETE GARBO. Posle rata je doživela sudbinu Ite Rine, pa je skoro sasvim zaboravljena, ali joj je ST grupa obezbedila neprolaznu slavu u našim ukrštenicama. 

Meri Astor
MERI ASTOR (izv. Mary Astor) je svojevremeno bila tinejdž-star nemog filma, a zamalo je ostala bez posla kada su producenti procenili da nije dovoljno talentovana za zvučne filmove. Kasnije je, valjda iz inata, dogurala i do Oskara, i tako postala jedna od retkih mutavih diva koja je uspela da se dočepa prestižne nagrade. Ruku na srce, u našoj enigmatici bi bila zvezda prvog reda i bez te pozlaćene statuete, pošto se ni posle 90 godina nije pojavila značajnija osoba sa prezimenom Astor (uzgred, neko vreme sam pušio crni "Astor", ali je diskutabilno da li su opisi poput "marka cigareta" poželjni u enigmatici).


Beti Eman
Izgleda da je BETI EMAN (izv. Betty Amann), američka glumica nemačkog porekla, ipak bila samo starleta, ali se pojavila u nekoliko kultnih filmova, uključujući Hičkokovu dramu "Bogati i čudni" ('31). Karijeru je završila 12 godina nakon toga, i možebiti da su je odavno svi zaboravili - sem nas koji od rešavača svako malo tražimo njeno prezime. Ispravnija transkripcija bi glasila Aman, ali se podrazumeva da nema ni smisla, ni potrebe intervenisati posle 70 godina. 

Lilijan Giš
LILIJAN GIŠ (izv. Lillian Gish), jedna od najpoznatijih američkih glumica XX veka, imala je filmsku karijeru dugu 75 godina! Time se ne može pohvaliti čak ni naša Mira Stupica, koja ima staž od jedva 6 decenija, i zato prilikom opisivanja nezaobilaznog troslova GIŠ nije neophodno navoditi da je reč o divi nemog filma. Lilijan jeste bila prva velika zvezda kompanije "Bajograf", ali je imala uspeha i u tonskim filmovima, pa se povukla tek kad je sasvim okljakavila (poslednji ulogu je odigrala u 93. godini, u filmu "Avgustovski kitovi" '87, a partnerka joj je bila nešto mlađa Beti  Dejvis). 
Evelin Prir

U istinske zvezde nemog filma koje i danas sijaju u našim ukrštenicima spadaju i  LORETA JANG, MIRNA LOJ, NORMA ŠIRER, KLARA BOU... Neke su, bogami, i zapostavljene, mada ispunjavaju oba uslova - em su svojevremeno žarile i palile diljem planete, em imaju neodoljiva imena i prezimena: TEDA BARA, ALIS TERI, NITA NALDI, RENE ADORE, LILI DAMITA, OLIV TOMAS, MEJ MARI, LOIS (da, Lois!) VILSON, LILA LI, DŽIN AKER, GVEN LI, GRETA NISEN, SALI O'NIL, BILI DAV, MEJBL NORMAND, LITA GREJ... Recimo, treću glavnu ulogu u čuvenom filmu "Ninočka" odigrala je INA KLER, a bila je sasvim dovoljno slavna da bismo je bar ponekad spomenuli u mrežastim zagonetkama; LENOR ULRIK, koja je ime dobila po čuvenoj Poovoj junakinji, a iz prezimena izbacila H kako je ne bi zvali Ulrih, zaslužuje malo više pažnje; konačno, ako vam jednog dana dosade erir, Trir i Grir Garson, setite se da je prva afroamerička filmska zvezda (ili politički nekorektno: prva crna diva) bila EVELIN PRIR (izv. Evelyn Preer).

2 коментара:

Rešad Besničanin је рекао...

Mala opaska kod prezimena Astor - ima još jedna slavna ličnost sa tim prezimenom.
DžON ASTOR (1763-1848) je bio čuveni američki milijarder i brodovlasnik nemačkog porekla.

Анониман је рекао...

Meni je odmah, bez gledanja u knjige i indžile, palo na pamet, doduše, ime (ASTOR) argentinskog kompozitora Pjacole.
Lozničanin