30. 7. 2014.

Tihi magovi sa celuloidne trake

Svetislav/Ivan Petrović
Da je naš prvi filmski superstar imao više smisla za enigmatiku, pa da je, recimo, odabrao pseudonim Peter Svet, Ita Rina danas verovatno ne bi bila bez adekvatnog muškog društva u ukrštenicama, a svaki naš rešavač bi znao da smo pre Drugog svetskog rata imali jednu veliku evropsku mušku zvezdu. Novosađanin SVETISLAV PETROVIĆ (1894 - 1962) je, prema legendi, u Nemačkoj i Francuskoj smatran najlepšim živim čovekom Evrope, zvali su ga evropski Valentino, i za razliku od npr. američkog glumca DŽONA GILBERTA (John Gilbert, 1897 - 1936) koji je sa pojavom zvučnog filma postao predmet planetarne sprdnje zbog piskavog glasića, naš Petrović je multiplicirao svoju slavu čim je progovorio na filmu. U Evropi i Americi se zvao IVAN PETROVIĆ, a kod nas je posle rata takoreći izbrisan sa liste poznatih jer je okupaciju proveo u Berlinu, radeći svoj posao. Patriotski orijentisana Ita se, na nagovor Ive Andrića, 1939. godine vratila u Beograd, odmah pošto je završila film "Centrala Rio" u kojem je glumio i Petrović, a interesantno je da je dve godine ranije igrala njegovu usvojenu ćerku u jugoslovensko-nemačkoj koprodukciji "Princeza korala" ili "Na plavom Jadranu". Ivan Petrović se, dakle, nije proslavio u ukrštenim rečima, mada bi neki naslovi njegovih filmova mogli biti upotrebljivi: KENIGSMARK, ALAHOV VRT, TRI STRASTI, LATINSKI KVART itd.

Lon Čejni
Pametno skrativši svoje ime LEONIDAS, jedan od najpoznatijih američkih glumaca iz epohe nemog filma obezbedio je sebi neprolaznu enigmatsku slavu: LON ČEJNI (Lon Chaney, 1883 - 1930). Zapamćen je po ulogama u tihim hororima "Fantom iz opere" i "Grbavac iz Notr Dama", a svoj glumački talenat je brusio od rođenja, učeći iz nužde pantomimu - jer su mu i otac i majka bili gluvi. Njegov sin KREJTON TAL (Chreighton Tull, 1906 - 1973) je tridesetih godina preuzeo ime pokojnog oca, pa je izgradio karijeru kao LON ČEJNI DŽUNIOR (Lon Chaney, Jr.).

Oliver Hardi
Uhranjeni američki komičar, član megapopularnog komičarskog tandema, jedan je od najčešćih filmskih posetilaca ukrštenih reči. Njegovo ime je OLIVER HARDI (Oliver Hardy, 1892 - 1957), a večnu enigmatsku slavu mu je doneo nadimak OLIO. Možda niste znali da su ovog šaljivdžiju u Americi zvali OLI (Ollie), dok je njegov usukani kompanjon iz Engleske poznat kao STEN LOREL (Stanley Stan Laurel, 1890 - 1965), i da smo pre 90 godina umeli da transkribujemo, njih dvojica bi se danas verovatno često viđali zajedno u ukrštenicama kao STEN I OLI. Međutim, mi smo prepisali modifikovane verzije njihovih nadimaka od Italijana, te su za vjek i vjekova ostali STANLIO I OLIO

Ramon Novaro
Nemušta enigmatska zvezda je i RAMON NOVARO (Ramon Novarro, 1899 - 1968), Meksikanac u Holivudu, svojevremeno promovisan kao Valentinov rival, a kasnije zamenik. Zapamćen je kao prvi filmski Ben Hur, na ekranu je zavodio najveće dive svog vremena, poput Alis Teri, Grete Garbo i Džoan Kraford, a voleo je i da peva, pa je jedva dočekao tonski film i odmah se oprobao u mjuziklu "La Seviljana". Ipak, MGM nije bio oduševljen njegovim glasom, i krajem tridesetih je postao epizodista, a posle rata se tek sporadično pojavljivao na velikom platnu. Život je izgubio na skandalozan način, pošto su ga dva iznajmljena ljubavnika na smrt pretukla  tražeći novac (pronašli su svega 20 dolara!).

Rudolf Valentino
Spomenuti RUDOLF VALENTINO (Rudolph Valentino, 1895 - 1926) je, kao ikona pop kulture i prva filmska zvezda zbog koje se doslovno padalo u nesvest, nezaobilazan i u ukrštenicama. Iako nije jedini poznati Valentino (npr. tako se zove i italijanski modni kreator Garavani), uz taj devetoslovni pojam najčešće asociramo njegov lik. Nije imao priliku da zaigra u ton-filmu, jer je odmah posle premijere nemog spektakla "Šeikov sin" umro od posledica pucanja čira na želucu, a kakve su bile razmere njegove popularnosti najbolje ilustruje podatak da su dve očajne obožavateljke na njegovom grobu izvršile samoubistvo. Njegov lik je kasnije na filmskoj traci oživeo Entoni Dekster, zatim Franko Nero, pa Rudolf Nurejev.

Gari Kuper
GARI KUPER (Gary Cooper, 1901 - 1961), legenda vesterna i dvostruki dobitnik Oskara za glavnu ulogu, igrao je u bezbroj nemih filova - kao statista! Prvu značajnu ulogu je odigrao u nemoj ratnoj epopeji "Krila", prvom filmu koji je nagrađen Oskarom (zapravo, ta nagrada 1929. godine još uvek nije nosila današnje ime), a koji je zapamćen i po ogoljenim mlečnim žlezdama Klare Bou. Zanimljivo je da je Kuper sa gađenjem odbio ulogu Reta Batlera u filmu "Prohujalo sa vihorom", smatrajući ga fijaskom, pa je javno izrazio zadovoljstvo što će se obrukati Klark Ge(j)bl, a ne on!

Šarl Boaje
Među najvećim enigmatskim zvezdama iz te epohe nalaze se i Francuzi ŠARL BOAJE (Charles Boyer, 1899 - 1978), SAŠA GITRI (Sacha Guitry, 1885 - 1957) i ŠARL VANEL (Charles Vanel, 1892 - 1989), dok se proslavljeni "Fantomas" RENE NAVAR (René Navarre, 1877 - 1968), bez obzira na potencijal nije izborio za teritoriju. Američki komičar sa kamenom facom BASTER KITON (Buster Keaton, 1895 - 1966) ne zaostaje za svojim evergrin-savremenicima, dok je njegov kolega ČARLI ČAPLIN (Charlie Chaplin, 1889 - 1977) apsolutni superheroj. Od rešavača se najčešće traži njegov nadimak ŠARLO, koji smo nekada davno maznuli od Francuza (fr. Charlot), a pre rata je u našoj ćiriličnoj štampi često spominjan i kao Šarli Šaplin. Ni nemačko-austrijski glumac i prvi oskarovac EMIL JANINGS (Emil Jannings, 1884 - 1950) nije bez enigmatske pažnje, mada je širom sveta postao persona non grata posle učešća u propagandnim nacističkim filmovima.

Ben Terpin
Na listi onih koji su neopravdano zanemareni u našoj enigmatici su: MONTI BLU (Monte Blue), EDI LIONS (Eddie Lyons), BEN LION (Ben Lyon), TALI MARŠAL (Tully Marshall), LU KODI (Lew Cody), BOB STIL (Bob Steele), BEN TERPIN (Ben Turpin), SNAB POLARD (Snub Pollard), ANTONIO MORENO (Antonio Moreno), VOLAS BIRI (Wallace Beery), TIM MEKOJ (Tim McCoy), DŽORDŽ ARLIS (George Arliss), RIČARD ARLEN (Richard Arlen), ROD LA ROK (Rod La Roque), DONALD KRISP (Donald Crisp), HARI KERI (Harry Carey) i mnogi drugi.

Нема коментара: