9. 10. 2016.

BZK kurioziteti

piše: Tonči Milat

To je to

Pobjednik je Ranko Nedić: za njega je glasalo 12 glasača, a čak jedanaestorica su rad smjestila među najboljih 5.

Po (skoro) svačijem ukusu

Drugoplasirani Nebojša Dragomirović dobio je najviše glasova (čak 16 od 22 glasača): svojim uratkom nije uspio osvojiti tek Rešada, Radoju, Dragana, Dragišu, Borisa (Babića) i Tomislava. 

U rašlje

Boris Cvitanović je treće mjesto osvojio zahvaljujući najvećem broju prvih mjesta: jedini ih za pojedinačni rad ima čak 3. Tome je pridodao i dva druga mjesta.

Najkonstantniji

3 rada Marka Mihaljevića osvojila su redom 60, 58 i 57 bodova, i poredala se od četvrtog do šestog mjesta, pri čemu je svaki od njih barem jednom bio svrstan na prvo mjesto. Time je Marko najuspješniji u ukupnom zbroju i dobitnik dodatne nagrade u iznosu od 175 kn (u odsustvu Feniksovog žirija, odlučio sam ovako dodijeliti svoju "bonus" nagadu). Marko je oduševio i Aladina i Borisa (Cvitanovića), koji su sve njegove uratke svrstali u prvih 10!

Mi se poznajemo?

Dvojica organizatora koji nisu znali autore, pa su zbog toga smjeli glasati, na prvo su mjesto stavila - suorganizatore! Tonči je 12 bodova dodijelio Mladenu, a Pero Tončiju. Slavkov rad ovaj put nisu "prepoznali". Tonči je zapravo najviše oduševio pobjednika, koji je glasao za sve njegove radove.

Njima je mjesto u žiriju

Četvorica glasača uspjela su bodove dodijeliti čak šestorici od 10 prvoplasiranih: Rešad, Aladin, Mile i Valter. Četvorica su, pak, glasove dali i svim medaljašima: to su (ponovno) Aladin, te Nedjeljko, Živko i Marko.

Čitaš mi misli

Za po 6 jednakih radova glasali su: Rešad i Tonči, Radoja i Boris (Babić), Dragan (Dragoljević) i Tomislav, Boris (Nazansky) i Ranko (Skopal), Aladin i Marko, Nedjeljko i Marko, Nedjeljko i Mile, Luka i Valter, te Valter i Mile.

Kap po kap

Rankov drugi uradak također je privukao pažnju (28 bodova od 8 glasača), ali za razliku od pobjedničkog, ovom su glasači čak 4 puta dodijelili utješno, deseto mjesto. Samo ga je Dragan Ivanovski nagradio prvim!

Ukusi se razlikuju

28 autora (od ukupno 32) dospjelo je u bodove. 48 od 59 križaljki dobilo je barem po bod, a od 22 glasača dobili smo čak 16 različitih prvih mjesta.

Još malo kurioziteta

piše: Mladen Marković

Borba za Quality

Najređe korišćeno slovo je Q koje se sreće samo u radu Dragana Dragoljevića (37), a uz Tončijev (17), to je najinternacionalniji sastav u katalogu: sadrži 2 W, 2 Y i pomenuto Q. Tonči ima 6 engleskih slova (1 W, 4 Y, 1 X);

Džemo voli džem

Najređe korišćeno domaće slovo je DŽ. Upotrebljeno je svega 3 puta, i to u obe križaljke Mladena Markovića (13 i 32) kao A1 (džepna Venera/džada i džandrljivost/Džungla na asfaltu), te u Tončijevom radu (51) u križu Madžar/Fidži;

Od A do Ž


Jedina križaljka sa svim slovima abecede je rad br. 32. Napravljena je u eksperimentalne svrhe: Nedjeljkova sveazbučnica je na prošlom BZK - u ostala bez poena. Usput sam je abartovao slovima W i Y, da malo pojačam utisak;

Moja generacija

Telepatsko razumevanje između mlađih autora se odlično čita iz glasanja Dragoljevića, Mihaljevića i Milata: sva trojica su dala 12 - ice mojim radovima, 2 Mihaljevićeve i 2 Milatove križaljke su nagrađene od Dragoljevića, Mihaljević je dobio bodove od Milata i obrnuto. Da sam ja glasao, 12 poena bi verovatno otišlo Mihaljeviću, a 10 Milatu;

Het trik


Malo je verovatno da je ikada na nekom takmičenju ovog obima neki autor zauzeo 3 vezana mesta u top 10 sa 3 poslata rada, kao Marko Mihaljević. Njegove križaljke su toliko ujednačene po kvalitetu da je takoreći sam sebi upropastio šanse za bolji plasman;

Istok i zapad

Ako u statističke svrhe podelimo glasače (starije od 40 godina) na istok i zapad (s tim što je sa zapada stiglo mnogo više glasova), mogu se nazreti izvesne razlike u opštem ukusu: npr. većina glasača iz Srbije je meni dala bodove, a većina glasača iz Hrvatske nije;


Kataloška proročanstva

Radovi sa kataloškim brojevima 28 i 30 su osvojili tačno toliko bodova;

France na srpski način

Prvi učesnik konkursa je (zamalo) bio 
Dragan Dragoljević, koji je prvi rad poslao malo nakon objave poziva. Nažalost, križaljka je diskvalifikovana zbog pojma Prešern.

Beleg

Jedina križaljka u katalogu koja je imala grafičku grešku je pobednička: prilikom aplikacije preloma uz levu ivicu, deblje crte su slučajno pomerene, pa je moguće da je na nekom subliminalnom nivou ovaj rad delovao označeno ili izuzetno.

Нема коментара: