14. 4. 2018.

9 x 9, prvi put

Prva ukrštenica sa belinom 9 x 9 publikovana je 1986. godine u Eureci, u separatu koji je ispred ED Zagonetka uređivao Boško Petrović. Njen autor je pok. Miodrag Tošić

S obzirom na vreme (a i mesto) objavljivanja, čini se da je to bila sasvim očekivana enigmatska senzacija. Nekoliko godina ranije je, kao što smo videli, zavladala epidemija glagolskog belinašenja, i bilo je pitanje dana kada će neko uspeti da prevaziđe nivo 8 x 8.  Takođe, moglo se pretpostaviti da će poduhvat biti sproveden na stari, oproban i zgodan način (dakle, bar 9/18 infinitiva, dole desno ti se), a ono što je Tošić ponudio kao novinu u ovom žanru jeste doza pesničke slobode. Tako su se tu našla dva diskutabilna, neknjiževna i sumnjiva glagola: KAMATIRATI i KOVERIRATI, no to je bio samo početak. Narednih godina je dozu postepeno povećavao, i svojim ležernim odnosom prema autorskim konvencijama, počeo da neguje neku vrstu belinaškog larpurlartizma. Do kraja života je objavio još nekoliko belina 9 x 9 (i jednu 10 x 9), no sve su bile manje ili više nakaradne, iliti: obesmišljene pojmovima preko razumske ivice prihvatljivosti: KATIRAVATI, NAMAZI ZA PALAČINKE, OTARISATI, OVEKIVATI SE, PRIVINUTI VATINU, STASITE NARAVI, SVRSTAVATI PO VELIČINI, TIMAROVATI SE, UPITOVATI SE, VISKAKIVATI... Stoga, iako ne baš sjajna, prva belina 9 x 9 je bila Tošićeva najozbiljnija kombinacija tog tipa. 

Deset godina kasnije, u ovoj zahtevnoj formi se oprobao i Mladen Spasojević. Nažalost, od tri njegove beline 9 x 9 koje su citirane u Leksikonu srpskih enigmata, nijedna to nije zaslužila kvalitetom: to su samo tri pokušaja da replicira Tošiću, pri čemu je, razume se, korišćen isti algoritam. Evo jedne od njih:

Ako ostavimo po strani dominaciju povratnih glagola, gusenice crnih polja i podrazumevajuće strukturalno siromaštvo, ostaje kao nezanemarljiva manjkavost trostruko ponavljanje: PRESTRAVITI SE - PRESTRAVE - STRAVARUŠA. No, budući da se u ostalim pokušajima sreću pojmovi: ISPITIVATI RASPOLOŽENJE, DODAVATI MIRISE, NAJAVITI MITING, NASTRANOVI, VADITI MESEČNU KARTU, može se reći da je ova stravična kombinacija ipak Spasojevićev najveći uspeh.

Prvu bezmalo besprekornu belinu, tačnije bjelinu 9 x 9, sastavio je 2011. godine Duško Laštro. Objavljena je u SuperFeniksu br. 66.


Očigledno je rađena po Aurelovom modelu, ali je autor napravio mudar korak napred. Nema se tu bogzna šta zameriti: uspešno su izbegnute sve zamke u koje su njegovi prethodnici upadali, i valja reći da do današnjeg dana nije rođena b(j)elina 9 x 9 sa manjim brojem glagola (svega 1). 

Naredne godine su se, udruženi, na ovaj vrh popeli i zaboli zastavicu Jadran Goloigra i Vojin Krsmanović (SuperFeniks br. 70). Ali... ako njihov rezultat posmatramo u odnosu na sve što je dotle stvoreno, a naročito u odnosu na Laštrov uradak, dolazimo do zaključka da su oni, zapravo, replicirali Spasojeviću (preciznije: reciklirali su jedan njegov pokušaj sa PRASTRINOM). 


Dakle, ova b(j)elina je zastareli model, i osim što je pojmovno više korektna nego nekorektna, nema kvaliteta koji bi opravdali njeno pojavljivanje u enigmatskoj štampi celih 26 godina nakon pronalaženja. Em je strukturalno uprošćena do bljutavosti, em je zakićena lancem od 8 crnih polja, em je mahom sastavljena od glagola, em među tim glagolima ima onih koji se ne trpe (NATICATI SE - UTICATI SE), em sadrži čak 4 pojma sa istim prefiksom (PRESTRAŠITI SE - PREMAŠIVATI - PREOKRENUT - PREBATINATI SE). 

U avgustu 2014. godine, u Testu br. 13, u rubrici Biseri enigmatike, objavljena je verzija moje ukrštenice sa belinom 9 x 9 (prototip je prethodno prikazan na blogu, vidi OVDE i OVDE), Nedjeljko Nedić je u Kvizorami br. 1337 (18. XI 2017) predstavio svoj doprinos ovoj disciplini, a Žarko Đokić je u istom listu (br. 1341, 16. XII 2017) lansirao sastav sa belinom 10 x 9. Nijedna od te tri kombinacije nije po JUS - u: prve dve sadrže konstrukcije i bar po jedan nereprezentativan pojam, dok treća negira standarde i prekida kontakt sa sastavljačkom tradicijom, te je prepuna mogućih i verovatnih, ali enigmatski bezvrednih nizova slova. 

I konačno: u aktuelnom broju Feniksa (607) objavljena je Maksi talijanka sa bjelinom 9 x 9 koja je nedavno premijerno prezentovana na ovom blogu. Nije zgoreg podsetiti da je za njeno izrastanje iz 9 x 8 ponajviše kriv Tonči Milat, koji je sitnom sugestijom proizveo krupnu promenu. 


2 коментара:

Nedjeljko Nedić је рекао...

Dobro si to napisao. Mene najviše zbunjuju glagoli s dočetkom "irati" u križaljkama iz srpskih časopisa, koji bi, po meni, trebali završavati na "isati" ili "ovati".

Mandrak је рекао...

Pisao sam o tome.
Pravila nema, ti si nešto pobrkao.

Evo kraćeg objašnjenja:

Postoje određeni glagoli stranog porekla koji su se zapatili sa sufiksima - isati i - ovati, i u tim slučajevima (koji su poznati svima nama koji smo se obrazovali na srpskom jeziku) ne bi bilo opravdano koristiti varijante sa - irati. Npr. kažemo intervenisati, i ne može intervenirati, niti intervenovati (to ne postoji). Ili: ignorisati, kontrolisati, eliminisati. To su, dakle, jedini oblici. Takođe, kažemo apstrahovati, ne apstrahirati, demantovati, emitovati itd. Ni tu nema dubleta.

Ima onih gde dubleti ne zvuče enprirodno (npr. asimilirati i asimilovati), ali postoji i milion glagola koji se koriste isključivo sa sufiksom - irati (oni su, zapravo, najbrojniji).

E, sad, vidiš: po tvojoj logici, trebalo bi izbaciti iz upotrebe latinski sufiks -irati u korist grčkog - isati i slovenskog - ovati. A to je nemoguće, jer srpski jezik, ovakav kakav je, nije nastao prekjuče, nego je vekovima akumuliran (što će reći: razuđene jezičke navike su duboko ukorenjene). Prisustvo svih mogućih oblika govori o različitim uticajima, ali i o nedostatku pragmatičnosti. U pragmatičnim jezicima, poput egleskog, sistem se kreće ka sve većoj uređenosti i jednostavnosti, dok u slovenskim jezicima (naročito u srpskom), sistem tendira ka sve većem haosu (paralela sa mentalitetom ne može biti slučajna, jer je jezik skoro isto što i mentalitet).

Recimo, u toj Tošićevoj belini imamo: KOKETIRATI, BALOTIRATI, DEPILIRATI, a u Spasojevićevoj: GRANATIRATI I IRITIRATI.
Jedino koterirati ima dublet koketovati (mada se retko koristi), a svi ostali su bez alternacija. Dakle, ne može balotovati (niti balotisati), ne može depilovati (ali, gle čuda, može samo defilovati, ne defilirati, dok se u žargonu može debilisati, ne debilirati, niti debilovati :P), ne može ni granatovati, ni granatisati, niti iritovati ili iritisati.

Komplikovano jeste (vidiš: ne može komplicirano, takav je uzus), jer čovek mora da se upozna sa svakim glagolom ponaosob (tj. nema opšteg pravila).