15. 10. 2013.

Kaleidoskop

Branko Milovanović, srpski i slovenački enigmata, poslao je jedan svoj rad, koji je nazvao "Palindromni spiralni kaleidoskop".

Iako nije reč o ukrštenici (što znači da se ne uklapa u koncepciju bloga), odlučio sam da predstavim donirani sastav, pošto autor smatra da se ipak radi o "nekoj vrsti ukrštenice, s obzirom na to da su sva slova po dva puta iskorišćena".

V. Sember (Krsmanović) je taj tip enigmatskih zadataka objavljivao u "Zagonetki", pod jednostavinim imenom SPIRALA. To je, doduše, bilo relativno skoro, a Milovanovićev kaleidoskop je nastao 1992. godine (publikovan u "Enigmi"), pa ako neko ima podatke o "pronalazaču" ove enigmatske forme, molio bih da ih podeli sa nama.


Pdf OVDE.

6 коментара:

Tonci Milat је рекао...

Slična zagonetka:
http://www.crosswordfiend.com/blog/2012/11/09/saturday-111012/
(Mike shenk, labyrinth, dno stranice)

I zanimljiva varijacija našeg saća, također sa po dva vodoravna pojma po retku:

http://aframegames.com/puzzles/RowsG_05_s.pdf
(Patrick Berry, http://aframegames.com/wp/?page_id=24)

Ups, komentar na krivi post :D

Rok Ban је рекао...

Zagonetke koje Tonči navodi, su potpuno različite od Kaleidoskopa, labirint kao što je na toj adresi objavio sam u Ugankarjevom domenku 1999, i nalazi se u mojoj knjizi na strani 181 (blogogazda ga može pokazati kad dobije knjigu).

Tonči Milat је рекао...

"Potpuno različite" je ipak malo pretjerano: po meni su zagonetke slične po konceptu, zato sam ih i ostavio u linku. Labirint kao i spirala također ima dva vodoravna pojma po retku, te neprekinut niz pojmova koji se u određenom obliku kreću kroz mrežu ( u jednom slučaju to je spirala, u drugome sam labirint). Saće je još malo neobičnije, ali ponovno svaki redak ima po dva pojma, a svako je slovo iskorišteno dvaput na način da je dio šestoslovnog pojma u pojedinom prstenu - ovdje je razlika izraženija, ali ponovno ne bih rekao da je to "potpuno različito". Inače, pojmovi u Rows Gardens saću su jednostavno izvanredni: riječ je o mom omiljenom američkom autoru.

Tonči Milat је рекао...

Da ne zaboravim: spiralu (pod tim imenom) je povremeno objavljivao i riječki Feniks (mislim da je to sastavljao Valter Kvalić), s time da je ista išla u smjeru kazaljke na satu.

Анониман је рекао...

Vojin Krsmanović je u svojoj "Zagonetki" objavljivao tri rada slična navedenom obrtajnom spiralnom kaleidoskopu.
Prvi je već pomenuta SPIRALA, koja se rešavala dvojako: vodoravno i spiralno i to od početka u pravcu kazaljke na časovniku i koja je najsličnija pomenutom kaleidoskopu.
Drugi rad je SERPENTINA, koja se takođe rešavala dvojako: vodoravno i serpentinasto, takođe u pravcu kazaljke na časovniku.
Treći rad je OKVIRNICA, po mom mišljenju najzahtevniji sastav iz ove grupe.Rešavala se već uobičajeno vodoravno i kako sama reč kaže po okvirima kružno, s tim što je tačkicama određen početak rešavanja svakog okvira. Okvirnica je imala i konačno rešenje koje se prostiralo dijagonalno kroz ceo lik.
U ovim radovima najkraća reč je morala imati tri slova.
Lozničanin

Mandrak је рекао...

Hvala, Sretene.

Sačuvao sam nekoliko "Zagonetki", i u broju 52 (28. 02. 2003.) pronašao Spiralu, koja je potpuno identična Kaleidoskopu (po formi).

Ipak, i dalje ne znamo da li je 10 godina pre toga još neko, sem Branka, objavljivao slične sastave.