16. 7. 2017.

Drži slovo Zekić Novo (7): U povodu beline 4 x X



Nisam ranije ni razmišljao na ovu temu,  jer nisam ni pomislio da neko, pogotovu ne ozbiljan enigmata, ovakva ostvarenja može nazivati bjelinama, još manje, rekordima. Ako je to nekakav rekord, onda on može trajati samo dok rekordoobarač nađe kritični broj riječi potrebne dužine za novo  rekordisanje. Na poređenje bjelina 9 x 9  i 4 x 27 bilo bi besmisleno trošiti riječi, a evo i  jednog laganog primjera zbog čega je to besmisleno: bjelina 14 x 4 ima 56 slova što i nije tako "lošo", a bjelina 7x7 bijednih 49. 
Dakle, ovako posložene riječi su uvijek dobrodošle u ukrštenicama bez bjeline, i trebaju biti takvim i smatrane i tako vrednovane, a bjelina je nešto drugo.
Novo Zekić


Tema za diskusiju: Novo je stanovišta da u ovoj ukrštenici postoji samo jedna belina (7 x 7), dok moleraj (14 x 4) ne smatra belinom. 

6 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Lično mislim da nema smisla to insistiranje na četvrtastim bjelinama i matematičke radnje tim povodom. (7x7 = 49,...).Bjelina je bjelina i kada je nepravilnog oblika. Dakle, odoka se vidi da li je neko napravio bjelinu (dio bez crnih polja) k'o igralište ili ne. Po meni, ovo je sve bjelina od maMAZEL, preko AEROMITING do JACAn. Svakako za pohvalu.

Kada sam se već javio da budem malo (samo)ironičar. Kako se Novo usuđuje da kontaktira s Mladenom? Ne plaši se da će ga matični klub zamrznuti? Ili je, možda, zamrzavanje moja lična privilegija?

Nedjeljko Nedić је рекао...

Za mene su ovo dvije bjeline, jer tako i jest: 4 x 14 i 7 x 7. Ovo se ne sastavlja svaki dan.
Mislim da je neispravno MADMAZEL (MADMOISELLE bi trebalo biti MADMOAZEL. No, promjenjivo je.

Анониман је рекао...

Na ovoj žegi neki oblik zamrzavanja bi dobro došao, a što se mog pojavljivanja na Mladenovom blogu tiče; pa još jedino kod njega imam "propusnicu" za javni saobraćaj. Šalu na stranu, kada su u pitanju neke neenigmatske pojave, bilo u Savezu, bilo izvan njega, ja nisam ni ZA ni PROTIV, ni SUZDRŽAN; ja za takve stvari jednostavno, nisam tu. Koliko su neke pojave besmislene, mogao bih dokumentovati jednom, a vjerovatno i JEDINOM "presudom" Suda časti koju sam izvolio donijeti u svojstvu "glavnoodlučujućeg", naravno uz konsultacije sa zamjenicima. Zapravo, moje mišljenje i o enigmatici i o odnosima sa kolegama se poprilično razlikuje od, rekao bih, uobičajenog, što potvrđuje i moje "bjelinsko" poimanje.
Što se primjedbe kolege Nedića tiče, moguće je da je teoretski u pravu, ali u praksi MADMOAZEL je malo komplikovana za izgovor.
Novo Zekić

Mandrak је рекао...

Ja ne vidim problem u Novinoj smelosti da komunicira sa mnom. On je predstavnik časti u tzv. ESS - u, a ja se borim za enigmatsku čast. Na istoj smo strani. :)

Madmazel jeste iščašeni oblik, ali je korišćen u našoj književnosti. Na primer, u satiričnoj Zmajevoj pesmi "Bildung" imamo stih: "Ljubim ruku, madmazel".

Slavko Bovan је рекао...

Ne vidim ni ja problem u tome što Novo komunicira s tobom, ili bilo s kim drugim. To, naravno, podržavam. Jedino, morao sam primijetiti da njegovo komuniciranje sa tobom u NZ nije okarakterisano kao "faul", a moje jesta. Ja nisam član NZ, a on jeste. Nešto tu ne štima.
Naravno, poštujem i to što Novo nije ni ZA, ni za PROTIV ni SUZDRŽAN, ali bio je na skupštini na kojoj su dvojica glasala PROTIV, a za ostale je predsednik NZ napismeno ustvrdio da su bili ZA (iako se nije glasalo). Ni tu nešto ne štima.
Izvinjavam se što sam uzurpirao prostor uz ovaj post posvećen bjelinama, ali eto, morao sam.

Mandrak је рекао...

Teme se razlikuju. Novo na ovom blogu ima periodičnu rubriku kao Novo Zekić, ne kao član Nove zagonetke. Ni javno, ni privatno ne diskutujemo o tzv. ESS - u. Ja tu problematiku pretresam kao član EKK - a (bilo ovde, bilo na TIO), ali kad se bavim belinama ili bilo kojom opštom, strogo enigmatskom, vanstranačnom temom, odložem narandžastu i oblačim civilnu majicu. :)
Na primer, sad mogu da objavim jednu tipičnu ukrštenicu sa potpisom polupoznatog Dimović Željka pod naslovom: "Enigmatsko đubre". Naslov se u toj priči ne bi odnosio na ličnost tzv. autora i tzv. predsednika tzv. ESS - a, već na njegov enigmatski rad, jer je ono što on objavljuje u novinama sa kojima tzv. ESS sarađuje samo po sebi dovoljno grozno, neuko i užasno da nema potrebe prenositi animozitet ad personam na analizu.