16. 3. 2018.

8 x 8, prvi put

Autor prvog objavljenog sastava sa belinom 8 x 8 na ex YU prostoru je Zlatko Stipaničić-Aurel (1935 - 2009). Podvig je promovisan pre ravno 35 godina u Vjesnikovom Kvizu (br. 288, 2. III 1983), a onda je usledila i promocija u Enigmi (br. 1401, 26. IV 1983). Tako je ovaj hrvatski autor obezbedio titulu inovatora i u križaljkama i u ukrštenicama - i izazvao belinašku pandemiju.

Prva belina 8 x 8, Vjesnikov Kviz 288, autor: Zlatko Stipaničić-Aurel
Prva belina je bila odlična mustra. Strukturom i sadržajem je savetovala kombinatore da ne zloupotrebljavaju strane, monotone reči u takvim poduhvatima - a onda je u Enigmi osvanuo negativ te ideje. 

Druga belina 8 x 8, Enigma 1401, autor: Zlatko Stipaničić Aurel

Isti autor je, dakle, ubrzo ponudio i jeftiniju paradigmu, koja je nažalost stekla mnogo veću popularnost među epigonima. Razlozi su sasvim jasni: mnogo je lakše stići do cilja uz pomoć aristotelizma, manastirina, raznih - acija i latinskih glagola. I tako su tokom osamdesetih beline 8 x 8 počele da niču kao pečurke, naročito na istoku, ali je, zapravo, do danas napravljen vrlo mali broj kvalitetnih. Jedva dvocifren.

Prvu repliku je objavio Milan Jelenković - i to već u narednom broju Enigme! On je na taj način postao prvi srpski enigmata koji je potpisao četvrtastu rupu od 64 polja, i to rupu koja je nekoliko metara dublja od Aurelove. Pre svega, rad je metodološki neispravan (trostrana prizma, četvorostrana piramida, trospratnica), strukturalno još prostiji od svoje mustre (STR : ST), a sadržinski, ako ne više, onda bar jednako prazan. Broj - acija je duplo manji (3 : 6), ali zato ima više glagola (6 : 4), od kojih se dva povratna, prvi put u našoj slavnoj enigmatskoj istoriji, presecaju u donjem desnom uglu. Takođe, prvi put u istoriji, ova belinaška parada je proizvela lanac od 10 crnih polja, pa kad se tome dodaju tarabe koju zatvaraju kombinaciju sleva i odozgo, stiče se utisak da Jelenković ništa drugo nije ni želeo da postigne - osim da pošto-poto sklepa 8 x 8. 

Treća belina 8 x 8, Enigma 1402, autor: Milan Jelenković
Ta pošto-poto belina 8 x 8, nastala kao jeftini odgovor na jeftiniju varijantu Aurelove kreacije,  počela je da služi ambicioznim, ali ne naročito odgovornim autorima kao etalon. Okuraženi Jelenkovićevom slobodom, enigmati poput Vojislava Gložanskog, Živka Dokića i Miodraga Tošića uskoro su se strastveno posvetili ovoj formi, i zloupotrebljavajući odsustvo kriterijuma u srpskim enigmatskim časopisima, svakim novim radom spuštali standard na još niže grane. 

Uređivačka politika u hrvatskim listovima tog vremena je bila drugačija (reklo bi se rigoroznija ili čak rigidnija), te se tamo nisu zapatile "pošto-poto beline". Aurelov primer je u dugom periodu sledio samo Branko Lipanović, a zanimljivo je da njegov prvenac, četvrtva jugoslovenska, odnosna druga hrvatska belina 8 x 8 (Vjesnikov Kviz br. 300, 17. VIII 1983) nije bila autentična - već je nastala reciklažom mustre! Naime, u želji da replicira Aurelu, "prepisao" je strukturu i sa njom 40 od 64 polja!

Četvrta belina 8 x 8, Vjesnikov Kviz 300, autor: Branko Lipanović
Usput, prema evidenciji Nedjeljka Nedića, do kraja prošlog veka u hrvatskim enigmatskim listovima objavljeno je svega 6 križaljki sa belinama 8 x 8! Pored Aurela (1) i Lipanovića (3), po jednu su sastavili Refik Husedžinović (1996) i  Ivica Maljković (1998). Kontrasta radi, u srpskoj enigmatskoj štampi dotle je objavljeno bar 150 (od toga, 50 su na nivou Jelenkovićeve, a 80 još grđe od nje). 

7 коментара:

B. Antonić је рекао...

Čini mi se da je u Lipanovićevom radu sporna riječ ARADAČANI.

Koliko znam, mjesto je Aradac, njegovi su stanovnici Aračani, a pridjev arački.

Mandrak је рекао...

Ne znam. Na sajtu Zavoda za kulturu vojovođanskih Slovaka se dosledno koristi etnik Aradačani.
Trebalo bi da je najispravnija ona varijanta koju koriste sami meštani.
A ne znam ni da li ktetik glasi arački ili aracki.
Treba pitati neku obrazovaniju osobu iz tog mesta.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Zar 150? Pa onda je bjelina 6 x 6 milijun!

Mandrak је рекао...

Najmanje milion. :)

Ovo 150 sam lupio, stvarno ne znam kako bi se to moglo izbrojati. Ali verujem da ih nije bilo manje.
Radilo se po principu: daj da objavim (još) jednu, kakva god bila, da prestignem onog. :)

Samo je Gložanski osamdesetih objavio 15-20 komada u Enigmi, a gde su svi ostali: Jelenković, Dokić, Dopuđa, Bažik, Tošić, kasnije Goloigra (inače, najjača faca u tom žanru), verovatno je i Perić devedesetih objavio bar jednu, onda Zekić itd. Za Jakšića nisam siguran.
Bože me prosti, po jednu su napravili čak i Janković i Dimović. Ovaj prvi je kačio svoju na blog (mislim iz sredine devedesetih), a ovaj drugi je u Krsmanovićevoj Zagonetki 2000 objavio nešto u fazonu "tako mali Đokica zamišlja 8 x 8" (Đurković mi je poslao sken pre par godina, ali nisam mogao da objavim jer ne podražavam takvu enigmatiku).

U kolekciji isečaka iz '80ih i '90ih koju sam dobio od Rešada ima 5-6 od Gložanskog, nekoliko Bažikovih i Dokićevih, jedna Dopuđina i jedna Tošićeva.
Tošić je, btw, zasigurno rekorder po broju objavljenih belina 8 x 8 (što bi moglo značiti: 40, 50... ali računajući i 2000e). Kod njega je to vremenom postalo rutina, i mislim da je mogao da izraste u mnogo kvalitetnijeg autora da je imao boljeg mentora. Verovatno su prerano počeli da mu tapšu, i što su mu više tapšali, sve je više izmišljao i konstruisao, te u bilansu nema nijedan antologijski rad tog tipa (barem ga ja nisam video). Sve sami pokušaji.
Eto, Rešad je sačuvao Tošićevu duplericu iz Eureke (otprilike 1990, godina gore-dole), i sad ću, ilustracije radi, popisati pojmove.
Vodoravno: neokolonijalizam, stanarsko pravo,"Mostarske kiše", barokizirati, Sirimavo Bandaranaike, PRIPALITI LULU (!!!), krutilice, metatitanati.
uspravno: karosiranja, zakonski put, nalakirati, oreziliti, Bosanski Milanovac, MANIKIRATI NOKTE(!!!), Jošavica, Prva petoletka.
Pored toga što su konstrukcije slične navedenima postale njegov zaštitni znak, bez zadrške je izmišljao glagole - a onda i imenice od njih (npr. rastiravanost, razmeštavanost, razmekšavanost, prostiravanost, razgranavanost itd.) U principu, to je šteta, imao je potencijala.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Očigledno sam između 1991. i 2012. dosta toga propustio.

Rešad Besničanin је рекао...

Ja sam objavio 8 ukrštenica sa belinom 8x8, možda je broj mogao biti i dvaput veći, no eto, nisam se toliko posvetio tim šahovskim belinama.

Mandrak је рекао...

Ali ne u prošlom veku. :) Ti si to radio od 2002. naovamo.

Sigurno sam gore ispustio neko ime. Možebiti da grupi autora koji su do 2001. objavili bar jednu ukrštenicu sa belinom 8 x 8 pripada i Mladen Spasojević.
Dopiši ako znaš.