27. 3. 2018.

Zaboravljen: Milan Jelenković

Piše: Dejan Pataković
Huper br. 225,
9. februar 1999. godine


Tiho, iznenada, otišao je iz svog Hupera mirni, dobri čovek Milan Jelenković (1952 - 1999). U Huperu je od prvog dana. Ama, kakvi od prvog dana: šest meseci pre izlaženja prvog broja, planirali smo kako će izgledati novi list, kako ćemo ga predstaviti, doterivati... Bio je ponosan na te prve brojeve, pogotovo kasnije kada je Huper postao najtiražniji revijalni list u zemlji, a naša enigmatika priznata kao najbolja. Mnogi su kasnije pokušavali da prave slične novine, rađale su se kopije... ali, on se nije uzbuđivao. Samo  bi kratko rekao: "Neka ih, ne zaboravite da je samo jedan Mercedes."

Bio je veliki profesionalac, zaljubljenik u fudbal i, naravno, enigmatiku. Nikada nije imao slobodan dan, nije išao na godišnji odmor, uvek okružen svojim skandinavkama, osmosmerkama, anagramima, rebusima... I ovaj broj koji je pred vama kompletno je završio svog poslednjeg radnog i životnog dana. Ogromno znanje Milana Jelenkovića, njegov trud, energija, volja i emocije utkani su u svih 225 brojeva Hupera, koliko je dosad izašlo u tiražu od blizu 20 000 000 primeraka. 

Njegov duh će večno ostati u Huperu. Naš zadatak je da njegove ideje i dalje poštujemo i sledimo, i da se trudimo da enigmatika i dalje bude na visokom nivou. Znamo da bi on to najviše želeo. 

Enigma br. 1500*, autor: Milan Jelenković

*sken poslao Ž. Jovanović

1 коментар:

Nedjeljko Nedić је рекао...

Znao sam ga i rado bih mu posvetio jednu nizanku na DUE, ali nemam niti jedan jedini broj Hupera, a slab sam i s Enigmama. MOrat ću nešto iskemijati.