25. 3. 2018.

Kviz (12): Zvezde ukrštenica

1. U svoje je vreme bila najpoznatija Japanka u svetu filma, i tumačila je glavne uloge u bioskopskim hitovima, poput "Jer vetar ne zna čitati" (sa Dirkom Bogardom, 1958) i "Marko Polo" (sa Rorijem Kalhunom, 1962). No, da nema ukrštenih reči odavno bi pala u zaborav. Iako je rešavačima znana kao "japanska glumica", najveći deo života je provela u Parizu i mahom delovala u francuskoj kinematografiji (ali i italijanskoj, engleskoj, američkoj). Ona je Joko (fr. Yoko) ... (4)

2. Nekada se koristio opis "naša glumica, prvakinja Pokrajinskog NP - a iz Prištine", a igrala je i u poznatim filmovima "Vuk sa Prokletija" (1968), Žeđ (1971) i "Dorotej" (1981). Volela je nadimak Meli, na albanskom se zvala Melihate, a na srpskim špicama je redovno potpisivana kao Melihat. Njeno prezime je... (5)

3. Važi za jednog od najtalentovanijih francuskih glumaca svih vremena, i pamtimo ga po maestralnim rolama u filmovima "Topaz" (1969), "Časovničar iz Sen-Pola" (1974), "Činema Paradizo" (1988), "Poštar" (1994) itd. On je Filip (fr. Philippe) ... (5, fr. 6)

4. Ovaj rumunski književnik, kojem u svetskoj literaturi tepaju Balkanski Gorki (kako ga je nazvao Romen Rolan), nije naročito voleo školu, te je i osnovnu jedva završio, ali je zato strastveno ljubio politiku, i uspeo da se upiše na listu najznamenitijih komunista svog vremena. Njegova dela kod nas nikada nisu bila naročito popularna, ali zato svi naši rešavači znaju da uz ime Panait ide prezime... (7)

5. Sedamdesetih je igrao za Radnički iz Niša, i ostavio tako dubok trag da danas jedan vrtić u Kumanu nosi ime po njemu! Ovaj fudbaler se zvao Milenko, a njegovo prezime u ukrštenicama često alternira sa titanom, i glasi... (5)

6. Nema poznatije ruske glumice od nje: i imenom, i prezimenom je kao stvorena za ukrštene reči. Da li je igrala u nekom kapitalnom filmskom ostvarenju, posle svega nije ni bitno, ali valja reći da se pojavila u ekranizaciji romana "Rat i mir" (1966). Njeno ime je Ija, a prezivala se skoro kao lisičji srt... (7)

7. Zvali su ga Raketa, i 26 godina je držao rekord u brzini servisa (iz lakta, levom rukom)! 1979. je dogurao do 4. mesta na ATP listi, ali se njegova zvezda uskoro ugasila. Danas je poznat samo po problemima sa zakonom, i svi su od njega digli ruke - osim nas koji ga i dalje puštamo da se u ukrštenicama takmiči sa restoraterima. On je Rosko (eng. Roscoe)... (5, eng. 6)

8. Aktivno skija i skače od 2002. godine, ali još se nije ni primakao olimpijskoj nagradi. Jedino međunarodno zlato je osvojio na Univerzijadi u Torinu (2007), i to je bilo dovoljno da ekspresno uskoči u naše ukrštene reči. Ovaj ruski ski-skakač se zove Dmitrij, a preziva... (6)

9. Nezvanični je rekorder po broju nastupa pred Titom (preko 100), a ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao pevač koji je 61 put zabavljao predsednike i kraljeve! Proslavio se prepevima grčkih pesama, kasnije je izvodio meksikansku muziku, a u poslednjoj fazi karijere je negovao imidž časnoga đetića, ojha! Čuveni Nikšićanin, prvi jugoslovenski izvođač sa tiražem od preko 100 000 primeraka u zemlji sa samo 120 000 gramofona (EP "Sagapo", 1962), jeste Nikola... (7)

10. Komponovao je evergrin melodije "Malo riječi treba kad se voli" (Gabi Novak) i "Neka to ne bude u proleće" (Ljiljana Petrović), decenijama je dirigovao novosadskom Plesnom orkestru, dobio je pregrš muzičkih nagrada, a najpoznatiji je po "Muzičkom toboganu" ("Pesma leti po svetu, kroz Pariz, London i Beč, imamo gosta poetu i dajemo mu reč"). On je Jovan... (6)

11. Čak i ukoliko neko nema pojma gde je ta Kambodža, koji joj je glavni grad i kakvo državno uređenje ima, ako drži do opšte ukršteničke kulture, naprosto mora znati za nekadašnjeg kralja Norodoma Sihanuka. A gde je kralj -  tu je i princ, i zato svi disciplinovani rešavači napamet znaju da je Sihanukov mlađi sin (inače, polubrat aktuelnog kralja Sihamonija) princ... (7, eng. 9)

12. O njemu ne znamo skoro ništa osim imena i prezimena. U Muzičkoj enciklopediji JLZ -a  stoji da je rođen u Zagrebu, da je živeo u Švajcarskoj i da se u krugovima evropske avangarde pročuo po svojim apstraktnim baletima. Uz opis: "mađarski kompozitor, Ištvan" (mađ. Istvan) prianja pojam... (5)

13. Najpoznatiji je po živopisnim erotskim slikama, i može se reći da je jedini strip-crtač na svetu koji se proslavio golotinjom, a onda izrastao u jedno od najvećih imena "devete umetnosti". Ime tog maštovitog Italijana je Milo, a prezime... (6)

____________________________________________________________________

Ako tačno odgovorite na svih 13 pitanja, čitajući početna slova odgovora, dobićete ime i prezime engleske pop pevačice egzotičnog porekla, koja je u muzičkom svetu nešto značila samo krajem osamdesetih, kada je privlačila pažnju svojim muškobanjastim altom i hitom "Twist In My Sobriety". Međutim, u ukrštenicama je postala i ostala megazvezda prvog reda, te redovna učesnica u svim mogućim i nemogućim belinaškim paradama (6, 7).

7 коментара:

Анониман је рекао...

Evo bez guglanja: 1.Tani 2.Ajeti 3.Noiret 4.Istrati 5.Titin 6.Arepina 7.Tanner 8.Karović 10.Adamov 13.Manara i konačno neizbježna Tanita Tikaram.RankoN

Mandrak је рекао...

Ispravno, samo ne baš potpuno.

Nedostaju odgovori: 8 (Karović je pod 9), 11 i 12.

Goran T. је рекао...

11. Ranarid?

Rešad Besničanin је рекао...

Naravno, znao sam odgovore na sva pitanja - 8. je Ipatov a 12. je Arato. Padoše mi na pamet još nekoliko ličnosti kojima prezime počine na "A" a veoma često ih srećemo u ukrštenicama. Evo ih redom:Ivan AKIMOV, Anri ALEKAN, Simona AMANAR, Luiđi ANJOLIN, Lodoviko ARIOSTO, Danica AĆIMAC... I dodaću na kraju nezaobilaznu Arepinovu imenjakinju i koleginicu, ona je IJA SAVINA.
Moram priznati da sam neke ličnosti lično promovisao (bar u "Enigmi") gde su se i dan-danas zadržale. Sećam se (poodavno je to bilo) kad sam doneo u redakciju "Enigme" svoj rad sa za urednike (Šabana i Zeljkovića) čudnim imenom i prezimenom. Ona je bila TANITA TIKARAM, imala je tada planetarni hit ali je Milan Šaban morao da pita svoju mlađu kći ko je ona. Od tada je i on često koristio ta čudna slova u njenom imenu. Još jednom ću pomenuti da je upravo ova britanska kantautorka (indijskog porekla, rođena u Nemačkoj) krasila moje najveće beline!

Mandrak је рекао...

Sve je rešeno.

Ima, Reško, tih neizbežnih sa prezimenima na A pun kufer: ABANO, ABELAR, ADANI, ALIGER, ALOMAR, ALONI, AMARAL, AMOROS, ANAKIN, ANALIS, ANIKIĆ, ANISIN(A), ANTONELI, ANUJ, ANJELI, APOLINER, APOLODOR, APOLONI, APTON, ARAGO, ARAGON, AMAJA, ARAI, ARAJA, ARAKIDA, ARAPOV, ARATA, ARENAS, ARKET, ASKARI, ASTOR, ATAI, ATALIK, ATAVIN, AVATI, AVERIN i još milion. :)

Nedjeljko Nedić је рекао...

Najveća je "legenda" TANITA TIKARAM. Jedna pjesma i vječna slava. I ja sam ju uvrstio u bjelinu 5 x 13.

Mandrak је рекао...

Dodao bih jedan kuriozitet: Tanitin rođeni brat je britanski glumac Ramon Tikaram. Igrao je u nekim poznatim filmovima ("Kraj igre"/Endgame/, 2009) i serijama ("Marfijev zakon", 2005), i mada su i njegova slova vrlo zgodna (ramontika...), još se nije uselio u našu enigmatiku.