9. 3. 2017.

Sumrak ESS - a (3): Majku mu, imaće penziju kao Krkobabić!

Nakon samo 8 (osam) dana od preuzimanja dužnosti, predsednik ESS - a Milorad Živanić postao je meta dotle neviđenih napada u istoriji enigmatike. U virtuelnom terorizmu su se utrkivali Zoran Radisavljević i Veprova Glava, dok se Sindikalac, preostali član krimi-terceta, opredelio za ratnohuškačko trolovanje na svom blogu Enigmote(t)ka, izigravajući nemoćnog mirotvorca koji vazdan, ah i avaj, opominje nepotpisane komentatore, koji - opet ah i avaj - naizmenično iznose dijametralno suprotne stavove (za neupućene: administrator bloga ne mora da bude ni elementarno, a kamoli elektronski pismen da bi vršio selekciju prispelih komentara; iako je Sindikalac granično obrazovana osoba, nema razloga za sumnju da je nesposoban da se efikasno izbori sa anonimcima; međutim, trolovanje je još ranije postalo trademark njegovog bloga, odnosno njegov uobičajeni način za unošenje dodatne zbrke u zapaljive situacije). 

Radi znanja i ravnanja, još jednom se mora podvući da je 16. marta 2013. kasa ESS - a bila potpuno prazna, tačnije - račun je bio u minusu. Alo razbibriga, kao interesna osovina vrtloga u koji je crna trojka sve jače uvlačila čitaoce blogova (a naročito one koji su se o svemu informisali metodom gluvih telefona), imala je više od 140 brojeva u tom trenutku. Svi ti brojevi su realizovani tokom mandata Miroslava Lazarevića, koji je - evo benevolentne hipoteze - pri čistoj svesti i zdravoj pameti tri godine pre toga za urednika odredio Milorada Živanića, i tokom čitavog perioda bio manje ili više zadovoljan njegovim radom. Neposredno pre izborne skupštine, obuzelo ga je iznenadno nezadovoljstvo. Budući da broj varijabli u ovoj smešnoj misterioznoj priči nije veliki, lako je doći do zaključka da je njegovo psihičko stanje bilo u tesnoj vezi sa stanjem u kasi ESS - a. 

Uprošćeno, Miroslav Lazarević je očito bio nezadovoljan zato što je potrošio sve pare. Moram da dodam i: ni na šta. Neveliki novac koji se u kasu ESS - a slivao od članarina i saradnje sa Alo razbibrigom (tj. hipotetički prelivao iz kase Nove zagonetke) je, ruku na srce, verovatno korišćen za ostvarivanje tzv. opštih enigmatskih ciljeva... ali iz davne prošlosti. Drugim rečima, enigmatika se u XXI veku ne može popularizovati kao što se to činilo krajem XIX, pa budući da starije osobe generalno imaju tendenciju da se vraćaju unazad i da žive u nekim prohujalim vremenima, teško je objasniti jednom tvrdoglavom starcu da je npr. štampanje enigmatskih knjiga o marginalnim pojavama odavno prevaziđeno i obesmišljeno (ako je ikada i imalo ikakvu funkciju) - jer ne postoji publika koja to čita. Publika se mora negovati u skladu sa duhom vremena, a srpska enigmatika je u dugom periodu institucionalno podržavala samo pojedince koji u trećem dobu iz dosade češljaju vunu i dele jedni drugima priznanja za 100 godina vegetiranja u svetu enigmatike. 

Zbog čega je tačno novi predsednik ESS - a Milorad Živanić bio napadnut, s obzirom na to da za 8 dana nije uspeo ništa da zgreši? Na to pitanje je nemoguće dati logičan odgovor, jer su napadači tendenciozno zamenjivali teze, urlali na sav glas, i citirajući jedni druge - danonoćno ga optuživali za sve što se desilo tokom prethodne tri godine, za sve što se uopšte nije desilo, a moglo je da se desi, za ono što se odigralo na jedan način, a u teoriji je moglo na neki drugi itd. 

Prva bomba sa dalekosežnim posledicama bila je tvrdnja o navodnoj Živanićevoj mutljavini oko uplate honorara (uzgred, ta teorija zavere je dugo bila u programu Veprove Glave na enigmatskim skupovima, ali do 2013. nije bilo jačeg odjeka). Čuvena tezga je ugovorena 3 (tri) godine ranije, tom istorijskom događaju je prisustvovao i Lazarević (kao i njegov kum),  a onda se predsednik ESS - a mnogo kasnije počešao po glavi i pitao: majku mu, a zašto se honorari ne uplaćuju na račun ESS - a? Ne znam kako se ovo drugačije može reći, ali ima staraca s kojima je u četvrtak sve u redu, a u petak se probude sa glavoboljom i nisu u stanju da se sete kako se zovu, ima onih koji po 3-4 puta dnevno kupuju iste novine, pa se na svakih 7 dana upoznaju sa svojim unucima itd. Ne tvrdim da je Lazarević jedan od njih, ali ne znam kako se drugačije može objasniti sledeći marifetluk: Veprova Glava ga je bukvalno ubedila da se od marta 2013. godine više ne zove Miroslav.

Elem, u tzv. otvorenom pismu koje je Veprova Glava 24. marta 2013. na svom blogu uputila Miloradu Živaniću (napomena: ovaj blog ne podržava edukativnu pustoš koja karakteriše pismopisca, i ključni momenti će biti samo parafrazirani, budući da bi lektorisanje oduzelo mnogo više vremena), obrazložena su preimućstva uplate honorara na račun ESS - a, umesto na račun urednika, uz naglašavanje koristi koju Živanić ima od toga - jer na taj način tendenciozno uvećava prosek za svoju penziju, direktno nanoseći štetu opštim interesima ESS - a. Sve je Veprova Glava tu lepo objasnila - osim da je i Lazarević, kao predsednik ESS - a, tri godine pre toga aminovao taj dogovor, i sve vreme bio zadovoljan (da nacrtam: predsednik se u startu dobrovoljno ratosiljao bede ne bi li mu ostalo dovoljno vremena za češljanje vune, a pokajao se tek kad je Veprova Glava izložila svoju teoriju zavere, dakle: 3 godine kasnije, što se fino poklopilo sa stanjem na računu, tj. sa - 300 dinara).

Ta bomba je u narednom periodu (zapravo, narednih nekoliko godina) bila najjače oružje crne trojke i pridruženog člana bande Miroslava Lazarevića - a onda su krajem 2015. godine, kada je posle krvave borbe za tri zrna pasulja Veprova Glava konačno preuzela Alo razbibrigu - honorari počeli da stižu na njen račun! I svi su bili zadovoljni (da li i Veprova glava planira da doživi penziju? Velike su šanse da će i pre toga uginuti od halapljivosti i mrsnine, ali bar je od ESS - a i Miroslava Lazarevića dobila nagradu za rat protiv... protiv čega? A, da... protiv srpske enigmatike).

Uzgred, Veprova Glava je u već pomenutom otvorenom pismu iznela i bujicu disociranih proizvoljnosti (ipak citiram, da ovaj osvrt ne ostane bez humorističke note): "Posebna je priča ne davanja svim enigmata da sarađuju u "Alo razbibrizi", po Vama samo ste Vas nekoliko (Bovan, Banović, Tošić, A. Janković) sposobni to da radi, pa šta će onda ostali u savezu ako su nesposobni (po vama). Vaša nesposobnost uređivanja "Alo razbibrige" biće od sutra na mom skeneru, svaki broj ću da izrešavam i slaću ih redovno glavnom i odgovornom uredniku, sa svim vašim biserima tipa "Vesna Perun" (Bovan), "elimanator" (Banović), nerešivim piramida (Aco Janković), glupim osmosmerkama i dr." ... "Sada najavljujete konkurs u sastavljanju ukrštenica, i tu će nagrada biti "ništa". I to su Vaši uspesi, uspeli ste da pozatvarate skoro sve enigmatske klubove u Srbiji, da ste svakom klubu dali da uradi samo jedan broj u toku godine klubovi bi imali da plate knjigovođu za završni račun i ne bi bili ugašeni. Ugašeni su Bor, Valjevo, Niš, Požarevac, Loznica, EK Beograd, ostali su u ESS - u samo 3 kluba "Vuk Karadžić", Nova Zagonetka i "Đorđe Natošević", a EK "Piramida" je napustila savez. Ne bi me iznenadilo da još neko napusti ESS. Sve uspeh do uspeha. U takvom ESS - u gde svi klubovi i članovi nisu ravnopravni, ja ne želim da budem bez obzira ko je predsednik."

Nema smisla laboratorijski ispitivati ovu verbalnu dijareju, ali je vrlo bitno primetiti tri stvari: Živanić ne samo da je optužen za diskriminaciju saradnika (a kao što sam objasnio u prethodnom nastavku, u tome je mogao da učestvuje i Lazarević, budući da je to bila tezga ESS - a, a ne Živanićev privatni angažman), već se taze predsedniku spočitalo da je zatvorio i sve klubove u Srbiji! Takođe bih skrenuo pažnju na omalovažavanje Živanićeve uredničke sposobnosti navođenjem propusta, uz svest o tome da je pismopisac takođe nekakav urednik. To je, dakle, urednik koji je u dva pasusa napravio 20 pravopisnih, 20 štamparskih i 20 gramatičkih grešaka. Uz sve to, uputio bih čitaoce na razmišljanje o poslednjoj citiranoj rečenici, u kojoj se pominje ravnopravnost, i sagledavanje momenta "kurva o poštenju" u svetlu aktuelne situacije.

I još jedna sitnica: ako se zapitamo da li je Miroslav Lazarević 16. marta 2013. godine uopšte shvatio da on više nije predsednik ESS - a, po svoj prilici ćemo stići do odričnog odgovora. Zapravo, hronologija kaže da se on tog dana tek probudio iz staračke somnolencije, jer je kao protivnik novog predsednika bio bar 10 puta aktivniji i požrtvovaniji za tobožnje opšte enigmatske interese nego tokom čitavog svog mandata! Moguće da se vremenom afektivno vezao za ESS, možda je počeo i da ga doživljava kao lični penzionerski dom, ali savez, objektivno, nikada nije bio njegovo vlasništvo. Uz dužno poštovanje, nije bogzna čime zadužio srpsku enigmatiku da bi imao doživotni tretman kralja (upravo suprotno: sve ono što je u svom pivskom pismu nabrojala Veprova Glava plodovi su Lazarevićevog samopregornog rada, a nije zgoreg dodati i onih - 300 dinara na računu). Pa, na osnovu čega je polagao pravo na kontrolisanje novog predsednika, na planiranje koraka, uređivanje politike saveza, pa onda na uvid u finansije, raspodelu sredstava itd.? Iz ove perspektive, ja kao jedino njegovo "postignuće" vidim kasniju prodaju ESS - a Veprovoj Glavi za 5 000 dinara (što je, gle crne ironije, manje i od sume koju sam ja, kao predstavnik enigmatskog plebsa, ostavio u kasi ESS - a 2012. godine; da li je te pare potrošio Lazarević ili Živanić meni je svejedno, ali koliko se u hijerarhiju razumem, predsednik je iznad potpredsednika).

Nastaviće se

Нема коментара: