14. 3. 2017.

Sumrak ESS - a (8): Rašomonijada


Konflikt između Miroslava Lazarevića i Milorada Živanića bio je očigledan i pre izborne skupštine. Svedoci bi rekli: kasnije je bio još očigledniji (i na SES - u, i na svečanoj skupštini, i na drugim manje formalnim skupovima), ali je Lazarević jedan fini gospodin koji nije želeo da diže halabuku i pravi cirkus, verujući da se Živanić pre ili kasnije popustiti... i platiti mu sav harač. Prekipelo mu je tek u maju 2014. godine, te je u junskom broju Vesnika Nove zagonetke (br. 38) otvorio dušu.

Uz ono što je poznato iz prethodnih nastavaka (anamneza saradnje, filozofski značaj, "pišem ESS, a mislim Nova zagonetka" i "zajmim ESS - u pare ESS - a iz kase Nove zagonetke"), rečeno je sledeće: "Od broja 144 (3. mart 2013) do broja 164 (28. jul), i od broja 174 (6. oktobar) do danas, Milorad Živanić je samovoljno odlučio da više ne daje procenat od honorara za ovu saradnju Enigmatskom klubu Nova zagonetka, iako je član predsedništva ovog kluba. Na taj način je oštetio klub za 52 x 900 = 46 800 dinara!" Uplatio mu je 8 100 dinara za brojeve 165 - 173 (i to verovatno uoči SES - a, što bi značilo da je na taj način pokušao da ga umiri, te otuda njegova blažena izjava: "Sve radi po dogovoru", a da li je to bilo nemoralno, iznuđeno, taktično ili moralno, videćemo u nastavku teksta).

Kao najinteresantniji momenat zapisnika može se izdvojiti Lazarevićeva izjava: "Najgori vid nekorektnosti i bezobrazluka je potkradanje onoga ko je taj posao i ugovorio, potkradanje kolega sa kojima treba da se ostvaruju zajednički klupski interesi." Uz to, mašio se za ćitap, podsetio da takvo ponašanje mora biti sankcionisano po statutu, i predložio da se Živaniću ponudi rok od 15 dana za izmirenje duga, kako ne bi bio isključen iz članstva. Na kraju je ljubazno bacio i sledeću bombu: "Ovim postupkom se, naravno, ne ruši ESS, klub svesrdno podržava ovu organizaciju, ali mora da bude reda i poštenja, i da pravi ljudi budu na funkcijama. Zbog toga će Nova zagonetka pokrenuti i pitanje moralnog lika Milorada Živanića i da li takav čovek može da bude na čelu srpskih enigmata."

Mogući scenario 1: Lazarević je naivčina, a Živanić prevarant. Ovaj prvi ne shvata da je ESS širi pojam od pojma Nova zagonetka, i ne uviđa da titula predsednika ESS - a ima veću težinu od titule predsednika kluba. Takođe, nesposoban je da odvoji lično od kolektivnog, subjektivno od objektivnog, "mislim" od "treba", želje od dužnosti i sl. Ovaj drugi koristi njegovu prostodušnost, te ga navodi na kriminal: umesto njega ugovara način uplate honorara i odlučuje da mu plaća harač, tj. mito kojim će ga držati po strani, svestan da oštećuje savez, ali srećan što tako podiže prosek za penziju i pride ima odrešene ruke da podešava visinu svog honorara. Veprova Glava nakon nekoliko godina raskrinkava mahinaciju, i starac počinje da sumnja u ispravnost svog zamenika. Živanić i bez njegovog glasa postaje predsednik ESS – a i zaustavlja haračenje, uzimajući još 10 % za sebe. Starac uljudno traži pare i čeka više od godinu dana, a onda ohrabren kampanjom crne trojke odlučuje da progovori. 

Mogući scenario 2: Lazarević nije naivan, a Živanić poštuje njegovu funkciju, godine i autoritet. Ovaj prvi dobro shvata odnose između pojmova ESS i Nova zagonetka, a – poput nekih svojih prethodnika – koristi zvanje predsednika saveza za ostvarivanje interesa svog kluba tj. ugovara tezge predstavljajući se kao prva glava ESS – a, a potpisujući se kao predsednik Nove zagonetke. Jedino se u slučaju Alo razbibrige nekim čudom odlučuje za obrnutu situaciju, no svakako određuje harač za svoj klub. Nudi Živaniću saradnju, i ovaj pristaje, zadovoljan svojim uredničkim procentom (10 %). Veprova Glava nakon nekoliko godina ubacuje rovca, i starac počinje da sumnja u lojalnost svog zamenika. Živanić i bez njegovog glasa postaje predsednik ESS – a i zaustavlja haračenje, koristeći tih 10 % za potrebe ESS – a. Ostatak isti kao u scenariju 1.

Mogući scenario 3: Lazarević je naivčina, Živanić takođe. Nijedan od njih ne razume odnose između pojmova ESS i Nova zagonetka, predsednik saveza i predsednik kluba itd. Poslodavac ih poziva u redakciju, zahteva da Živanić bude urednik i zabranjuje Lazareviću da razmišlja o načinu uplate honorara. Poslodavac se predstavlja kao fan Nove zagonetke, insistira da klub dobija 10 % na ime harača, ali hoće da u impresumu formalno stoji „ESS“. Uz to, traži da Živanić naknadno dođe sam, kako bi izabrao način uplate koji mu najviše odgovara. Veprova Glava nakon nekoliko godina dobronamerno iznosi teoriju zavere, i starac počinje da veruje da je poslodavac nasamario Živanića. Na izbornoj skupštini ne glasa za njega jer veruje da je Živanić svojom lakovernošću oštetio savez. Živanić i bez njegovog glasa postaje predsednik ESS – a i zaustavlja haračenje, odlučivši da tih 10 % ubuduće daje u humanitarne svrhe. Ostatak isti kao u scenariju 1 i 2.

Mogući scenario 4: Lazarević je prevarant, Živanić takođe. Obojica shvataju odnos pojmova ESS i Nova zagonetka. Ugovaraju tezgu tako da obojica imaju maksimalnu korist: Lazarević harač za svoj klub i imidž velikodušnog predsednika u drugim klubovima, a Živanić prosek za penziju i manipulisanje honorarima. Veprova Glava nakon nekoliko godina ukazuje na štetu koja se nanosi ESS – u, a starac počinje da veruje da je ovaj drugi na većem dobitku nego on. Živanić i bez njegovog glasa postaje predsednik ESS – a i zaustavlja haračenje, preusmerivši 10 % od saradnje na antienigmatske ciljeve. Ostatak isti kao u scenariju 1, 2 i 3.

Dakle, ono što je nepromenljivo, kako god rekonstruisali priču, jeste epilog: Lazarević je tražio pare i čekao više od godinu dana, a onda je – ohrabren akcijama Veprove Glave, Zorana Radisavljevića i Sindikalca – odlučio da progovori. I kad je progovorio – sve je bilo jasno.... ali ne baš svima. 

Uz sve to, na istoj skupštini Nove zagonetke, Živanić je uhvaćen u još jednom „lopovluku“! Naime, sekretar ESS – a Vladimir Šarić se izvinio Miliji Stevanoviću što mu nije isplaćena nagrada u iznosu od 3 000 dinara koju je osvojio na FEZ – u u septembru 2013. godine, rekavši da ESS ima određene dugove. Zanimljivo je da u zapisnik nije ušlo ono što je "čula" Veprova Glava i brže-bolje istakla na svom blogu: „Na ovo se odmah javio Marjan Radaković kao organizator FEZ – a, i rekao da nema potrebe da se bilo ko izvinjava, jer je on sve nagrade uplatio na račun ESS – a.

Čitav feljton „Sumrak ESS – a“ je u samoj suštini urnebesna komedija apsurda, to se mora reći. Krimi-scenario sa potkom: bedni interesi, rvanje u blatu za lilihip i žvakaću gumu, haos od početka do kraja... Međutim, ovakve epizode daju priči notu nepoznatog nadrealizma, jer kad nešto probije granicu smisla, reakcije iz zone razuma postaju nedovoljne. Obratite pažnju: 3 000 dinara! Ne 300 000 000, ne 300 000, već nešto malo više od 25 evra! Dakle, predsednik-lopov je, prema rekonstrukciji Veprove Glave, podigao sa računa ESS – a velelepnu Stevanovićevu nagradu - i pobegao u nepoznatom pravcu! Nema ni priznanica, ni datuma, ni telefona, ni mejlova, ni susreta koju su se desili u međuvremenu – jedino se pominje da na računu nema ni dinara i da stoga treba ispitati moralni lik Milorada Živanića! 

Na tom računu godinama nije bilo para. Kad se već ispitivalo zašto, valjalo je krenuti – ako ne od početka – onda bar od Miroslava Lazarevića... jer je bio tu. Mogao je lepo da ustane, pa da objasni po kom je pravnom, moralnom i logičkom osnovu uzimao harač od saradnje sa Alo razbibrigom, i koji je deo tog harača završio na računu ESS – a? Takođe, mogao je da se zahvali Živaniću što mu je uplatio i tih 8 100 dinara za brojeve 165 – 173, jer ako starac već nije mogao da vrati u zajedničku kasu novac koji je obezbedio svom klubu na štetu drugih klubova, imao je dovoljno vremena da se sabere i da prestane da traži ono što mu ne pripada. 

A uz sve to, Alo razbibriga je u međuvremenu prešla na novi format, te je 5. januara 2014. godine opet izašao prvi broj. Iako je koncept bio osetno promenjen, naziv tj. brend je ostao isti (pored formata, skresan je i broj enigmatskih strana sa 12 na 10, kasnije na 9, a smanjen je i honorar). Dakle, saradnja koju je Lazarević ugovorio u maju 2010. ugašena je u decembru 2013. sa brojem 190, a to znači da ni u teoriji nije mogao da dobije procenat za 52 broja (već za 36). U pravno-moralno-logičkoj praksi, starac je zapravo (bio) dužan ESS – u onoliko koliko je uzeo na ime samopropisanog harača (za 145 + 9 brojeva), u dinarima: 154 x 900 = 138 600.

P. S. Saradnju sa sadašnjom Alo razbibrigom je ugovorio Živanić, pa imam jedan predlog za aktuelno predsedništvo ESS - a: ako i dalje dajete 10 % starcu zato što je ugovorio prvu tj. ugašenu saradnju, što je isto kao kad biste plaćali kiriju babi koja je bila podstanarka u srušenoj zgradi na čijem je mestu sagrađena nova, morate priznati da Živanić zaslužuje i više - jer je prvi iznajmio novu zgradu tj. onu u kojoj vi sada stanujete. No, dovoljno je 10 %, pa obračunajte koliko ste mu dužni od oktobra 2015. do danas (a možemo i odmah da zaokružimo na 50 000 dinara, sigurno nije manje). Kad tome dodamo da sam ja odbio da budem urednik Alo razbibrige u korist Veprove Glave i njene menažerije (da se jednom najedu), odrežite i meni 10 % na ime nagrade za prepuštanje zgrade bogaljima (dakle, još 50 000 dinara), pa  lepo platite one pehare, dajte 50 000 Radenku Rakoviću, a Miliji Stevanoviću, kao odštetu za pretrpljeni stres na skupštini Nove zagonetke, uplatite još 30 000 (a možete i Marjanu Radakoviću, pa neka mu ih on prosledi preko računa ESS - a, mada je zgodnije, praktičnije i logičnije poslati živom čoveku nagradu na lični račun, a sekretaru eventualno dostaviti dokaz o uplati... kad već sve mora da vam se nacrta). Preostalih 9 000 donirajte nekom manastiru, da se malko pročistite od nečovečne štroke i okadite enigmatski prostor od moralnog smrada kojim ste ispunili sve ćoškove (Živanić i ja častimo!) Ah, da... možda i ne dajete harač Lazareviću zato što je prvi iznajmio srušenu zgradu, nego iz zahvalnosti za učešće u krvavoj borbi za isti taj harač. U tom slučaju vam ne bi pomoglo ni da sagradite crkvu.


Nastaviće se

Нема коментара: