15. 9. 2021.

Kuriozum

 Branka Veselinović sutra proslavlja 103. rođendan.

Pre tri godine, na ovom blogu je - kao svojevrstan kuriozum - obeležen 100. rođendan dugovečne glumice (OVDE). Nismo znali koliko će još terati, a ona je, eto, nadživela sve tada spomenute kolege iz Holivuda: Kirka Daglasa, Oliviju de Hevilend i Doris Dej. I tera dalje (Maja Volk  veruje da će se Branka upisati na listu superstogodišnjaka, tj. da će dočekati i 110. rođendan!)

Od velikih svetskih zvezda, na listi živih glumaca rođenih u drugoj deceniji 20. veka, nema više nijedne! Istina, postoje holivudski metuzalemi stariji od Branke, ali oni nikada nisu bili u prvoj ligi: kada je u maju preminuo stošestogodišnji Norman Lojd (eng. Norman Lloyd), na vrh liste je izbila Marša Hant (eng. Marsha Hunt, rođ. 17.oktobra 1917), a slede je izvesna Elizabet Valdo (eng. Elisabeth Waldo, rođ. 18. juna 1918), polupoznata Karen Marš Dol (eng. Caren Marsh Doll, rođ. 6. aprila 1919) i zaboravljeni Nehemija Persof (eng. Nehemiah Persoff, rođ. 2. avgusta 1919). 

Teško je utvrditi da li u Evropi (i na drugim kontinentima) ima neuništivih dramskih umetnika sličnih našoj Branki, jer glumci koji nisu ostvarili internacionalne karijere i nisu stigli do Holivuda retko ulaze u globalnu statistiku (čak ni ImDb ne registruje takve slučajeve). Zato je sigurno samo jedno (a to su tri stvari :D): Branka Veselinović je najstarija živa glumica u Srbiji, naša najdugovečnija javna ličnost svih vremena i jedna od najstarijih živih osoba u ovom delu Evrope.

Za ovu nesvakidašnju priliku, iskopao sam jednu svoju vrlo staru ukrštenicu i malo je osvežio, pa ko želi, neka rešava Branki u čast. Srećan joj rođendan!


Нема коментара: