2. 9. 2021.

Letnje Raspustilište

U drugoj polovini avgusta 2021, u prostorijama Novosadskog dečjeg kulturnog centra održano je 38. "Raspustilište", desetodnevna manifestacija koja se tradicionalno održava u Novom Sadu, po originalnoj ideji Slobodana Stanišića. Manifestacija sadrži oko 50 radionica kreativno-edukativnog tipa namenjenih deci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. 

Ove godine, program je sadržao i seriju enigmatskih radionica pod zajedničkim nazivom "Letnji enigmatski intermeco". Radionice su osmišljene s idejom da se deci prezentuje i približi enigmatsko stvaralaštvo kao oblast koja objedinjuje zabavu i obrazovanje, ali i kao vanvremensko sredstvo za stimulisanje intelekta. 

Enigmatski program je realizovan u segmentima, te su prisutni mališani najpre bili u prilici da se upoznaju sa osnovnim enigmatskim vrstama, da saznaju kakve su mogućnosti i funkcije enigmatskih zadataka i da uvide na koji način su književnost, nauka i umetnost povezani sa enigmatikom. Nakon grupnog i individualnog rešavanja odabranih zadataka, demonstrirane su im sastavljačke tehnike i ukazano na značaj kreativnosti. U narednom segmentu, grupno su sastavljali ukrštenicu, ispunjaljku i (ilustrovanu) slagaljku, a najhrabriji i najkreativniji su se okušali i u individualnom sastavljanju. Najuspešniji radovi biće objavljeni u oktobarskom broju "Nevena".

U okviru "Raspustilišta" organizovao sam i dva takmičenja "Skockajte slova", kao i književnu radionicu "Poetski poligon" (za decu koja žele da saznaju kako se imaginacija, emocije i ideje stavljaju u službu poezije i kako se kreativnost izražava pomoću stihova).



Foto: Dragan Jablanov

4 коментара:

Željko Jozić је рекао...

Tvoja kreacija je njima rekreacija.
Čestitam!

Slavko Bovan је рекао...

Za pohvalu!

Dejan Minić је рекао...

Mladene, majstore!

Mandrak је рекао...

Hvala. :)