1. 8. 2017.

Kad sam bio mlađan moler ja (4)

Skandinavka koju danas citiram objavljena je u avgustu 2012. godine. To je najozbiljnija kombinacija koju sam napravio do tog trenutka, a nastala je u pokušaju da naslažem 6 petnaestoslovnih pojmova. Naslagao sam samo 5 i pride izvukao četvrtasto proširenje 7 x 6, pa je sastav na kraju ipak izgledao vrlo atraktivno. 

Trebalo je opravdati dva pojma kako trud ne bi bio uzaludan, a s obzirom na to da je bilo nemoguće predvideti ponašanje tzv. urednika, morao sam da mu uputim specijalnu molbu (ukratko: ako ti se ne sviđa, molim da ništa ne diraš i da ne objavljuješ). 

Prvi pojam je KURTOVA KAPIJA. To je izvorni naziv makedonske sorte paprike, koja je severno od Đevđelije iz nepoznatog razloga čuvena kao KURTOVSKA kapija. Drugi diskutabilan pojam je TI NISI TA - naziv albuma i A1 pesme Zlatka Pejakovića iz 1980. godine. Naravno, u tom autistično-etnocentričnom pateriku takvi pojmovi su bili na crnoj listi (bez obzira na to što je Pejaković bio jugoslovenska zvezda, pevač naše Korni grupe i najčuveniji Isus u Ateljeu 212 - imao je isti tretman kao npr. Marko Perković Tompson). Srećom, okrio sam da pesmu istog naziva ima i neki trećerazredni beogradski pevač, i koliko god on bio nebitan u muzičkom svetu, to je bilo spasonosno rešenje. 

Još nešto: hteo sam da ukrštenica bude tematska (iako to nije bilo neophodno), pa sam uglavio i okrnjeni naslov svima znane pesme pevačice sa slike. Zapravo, prethodno sam utvrdio da je na nekom kompilacijskom albumu objavljena pod tim imenom, no moglo se desiti da i ta malenkost zasmeta tzv. urednicima. 

Nekim čudom, sastav je izašao bez mutacije i modifikacije.

Uzgred, to je preteča kasnijeg moleraja 15 x 6 (prve tri petnaestice su iste). 


3 коментара:

Rešad Besničanin је рекао...

Sećam se i ove skandinavke. Fino naslagane 15-ice, a ovo proširenje je čini još atraktivnojom. Ima i jedna pesma "Galije" pod nazivom TO NISI TI.

Mandrak је рекао...

Jest, bre, moglo je i to da sam se dosetio i pronjuškao okolo. :)
Zanimljivo da je u međuvremenu izašao album grupe Ritam nereda "To nisi ti" (2015) i istoimena pesma Sergeja Ćetkovića (2015).

I uzgred, snimljen je film TI NISI TI (eng. You’re Not You, 2014). Režija: Džordž Kostelo Volf, u gl. ulozi Hilari Svank.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Zanimljivo da u hrvatskim listovima nisam vidio bjelinu 5 x 15. Toga formata nema u Kviskoteci, u Feniksu je samo simetrična talijanka 11 x 15, pa je ovako nešto nemoguće, i tako ostaje jedino Kvizorama u kojoj su dimenzije prilično slobodne. Iskreno, ne volim petnaestice.